Ženski svet

57 ЖЕНСКИ СВЕТ. — 58

„Кивинме купљено ма које да себи приволи. Затвори га и остави да загладни, па онда га из своје руке нахрани оним, што највећма воли, а уз то милуј и глади, али ни после не туци и не плаши, него увек благо поступај. Што већма загладни већма ћете волети. Коњ воли хлеба и шећера; крава воли хлеба и соли. Свинче воли, да га чешеш:; кокоши и голубови кад загладни из руке ће ти зрно узимати, и после кад год усхтеш доће и на раме ће ти стати.

Цвеће у лонцима да ти буде веселије п живље: Заспи око струка е по прета дебело, ситно стучена дрвена угља, а још боље је чађ; ако још при пресађивању то у земљу помешатш, биће још веселије и живље боје и биће цвет пунији, , | ,

Пошто је, цвеће и поврће у Бечу а Берлину 2 Трговина: Е. Сило, УЛеп 1. Ној, даје сад у јануару и Фебруару месецу 12 камелија талијанских за 1 Ф., 12 комада саФрана ружа за 1 Ф., 12 ком. најлепших каранфила 80 н., 100 ком. љубичица _ ва 50 н, Карфијола 1 главицу 15 н. — У Берлину у СештанрагкећаЏе добије се данас 100 лонаца најлешших холандских зумбула за 8 Ф, 10 ком. високих најлешших ружа за 3 Ф., а 10 ком. ниских ружа најлепших за 90 н.

Од мишева ч пацова хвале Американци галицу; кад се мало галице стави у рупу сви помру, ил се разбегају:

Расад мразом ужваћен да поврати к себи. Поливај одмах хладном водом, а заклони од сунца и ветра, да стоји у мраку за 24 сата, па ће ве, ако не сви, али већина струкова ухватити.

ЗАРАД ЗДРАВЉА:

Чувајте се од никлованог посуђа. Аустријска је влада преко ереских власти строго закратила свако употребљавање никлованог посуђа при јелима, јер се посведочило, да слана и кисела јела, ако се у таковим судовима кувају или само оставе да стоје, никл растворе, па тај јаче науди него растворен бакар, јер 1. грана навуче блување и муку и јаче зло него отров од бакра. И код нас има од неколико година кашика, виљушака и сланика од никла, па има и лонаца и калајлија. Од свега тога ваља се чувати.

Хаљине на коме се запале, тај нипошто да не бежи, него одмах нека легне на земљу, па да се ваља, тако се најбрже угасе; или, ако има

близу да лежећи навуче на себе ћилим или ћебе па тим да загуши ватру; или, које најближи, нека одмах баци поњаву, ћебе ма шта друго повеће, да прекрили и да загуши ватру. „Кижак уз малу децу у соби најбољи и најпростији је овај: успи у чанчић проста уља и зашиљи мрву памука ил вате па стави на сред уља тог и запали, или стави око витиља беле свеће ситне соли па запали, тако најмање изгоре уља ил свеће и најмање буде задаха, а ни пошто не ваља витиљ од петролејска јачег кандила увући да чкиљи, па тим да се заштеди, јер то прави грдан смрад од којег многи врло зло прође. Јаја од живине за: јело. Нека сваки зна, да је пресно јаје лакше за јело него ровито или кувано тврдо или печено. За колико је лакше, зна се из покушаја, што је чинио ел. Ру. Веаитот са оним својим болесником, којем је видио све шта и како ради желудац. Пресно па размућено кокошије јаје, пробави желудац за 1 сат и 20. мин. за пресно неразмућено треба 2 сата; печено на угљену треба 2 с. и15 мин. ровито треба 8 сата ; тврдо скувано треба 37, с. тако треба и печено на масти. Преено па размућено је дакле које најбрже те најбоље оснажи човека.

или

Зубе нечисте да очистти. Ко би узео под стакло да види, каквога гада има на зубима, особито у оних, који једу месна и масна јела, зачудио би се оним животињицама и плеснима (биљкама). Све оно најбоље очисти прост сапун и четкица. Ни један други прах нити водице, не могу онако добро очистити, као прост сапун; само слана вода може још близу онако да очисти као сапун.

Коса коме опада нека свако вече покваси косу водом, у којој је кувао растову кору и после нека је утаре, а свако јутро нека је намаже ораховим зејтином.

„Лепота. Једна од најлешпих Француских краљица, која је још у 80. години била тако лепа, да су се сви дивили младачком лицу њезином, кад су је упитали, чиме је одржала лице своје, показала је парче грубе крпе и хладну воду, којом се сваки дан трла. То је цела тајна.

РАЗНО.

Начелница и благајкиња добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња гђе: Јулка Радовановићка ц Софија Јевтићка добиле су највише