Ženski svet

55 ЖЕНСКИ СВЕТ. 56

говором, могу се овамо слободно обратити. Карловачка је општина за ову школу вотирала већ 500 Фор. као Фундацију за лакше издржавање оваке деце; па учинили би души места и други родољуби, задруге и општине, кад би се сетили овог завода, ил кад би по које тако несрећно, а сиромашно дете овамо послали, да се усрећи говором, тим најкраснијим и најузвишенијим даром божијим.

Друштво ев. Саве пма до сад уписано 700 чланова утемељача и преко 5.000 редовних чланова. Образовано је 26 пододбора и прикупљено преко 22,000 динара од улога. Новац је дат под интерес у један београдски новчани завод и од интереса тога послата су већ 4 учитеља у оне крајеве турско, где Срби живе, да шире српску идеју.

Краљица учитељка. Румунска краљица почела је ове године предавати у првој државној девојачкој школи у Букарешту предмет: модерна литература. Краљица није била задовољна е предавањем овог предмета у тој школи за прошле године, па је позивала к себи у двор бистрије девојчице, да их из литературе приватно поучи, јер она, како се говори, врло добро познаје класике свију народа. Поводом тим постадоше ученице тако ревне и марљиве, да је краљица одлучила, да предаје тај предмет у самој школи. Краљ јој је то дозволио и она је са учитељеским збором већ одредила и часове и до сад и предаје. Срећан је народ, који таку краљицу има!

Турско женско учитељишше. МИ Турци хоће да пођу за напредком. Зна се, да они још једнако сматрају женскиње за ствари, а не за ли-

ца. Сад се почиње то на боље окретати. Примером су пошли отменије и образованије класе. У Цариграду се у то име образовало женско учителиште, где су ушле еве најотменије кћери и ове године већ евршило таких 17 кћери учитељеки испит. На испиту је био сам министар просвете. Сад ће те учитељице да се намештају по женским школама, да спремају себи у свом женском нараштају достојнији подмладак.

„Кенски лекари. Медецинска академија у Петрограду донела је недавно једно решење од велике важности по женске, које желе да уче медецину. На питање министарства просвете, да ли је диплома докторке равна дипломи доктора, одговорила је медецинска академија са 19. против три гласа својих чланова, да су обе дипломе равноправне,

ЗА ДОМАЋИЦЕ:

Модели за. вез. Штов. Господин Уредниче ! Наишла сам на једног, који вешто израђује „моделе“ за вез. И ја сам дала у разној величини 3. монограма од српских слова начинити, које је исти сам цртао и у модел начинио. Па како сам врло задовољна, то молим да у „Женском свету“ објавите нашим штов. Српкињама, да могу моделе по разној количини, од српеких слова ил сложене у монограме, у цветови ил јединствене, имати. Уверена, да ће тај глас сваку Српкињу која још српског монограма или елова нема, зарадовати. Јер морам рећи да колко сам се дичила нашом изложбом, која је онако величанствено обављена овде у Н. Саду год. 1884, у толко сам се увек разтужила била кад год вам уместо српских слова наишла, латиницом извевена имена.

Колко ми год могуће буде, радо ћу бити свакој на руди да јој се жеља испуни.

Повосађанка.

„Кивина колико лежи 2 Голуб лежи 17—19 дана, кокош 19—23, ћурка 26 —29, патка 28— 82, а гуска 29—88 дана. )

Ћурка најбоља за пасму: Ћурка до 8 године, а ћурак до 2 године. Старији не ваљају за пасму.

Кокошт различне врсте колико килограма јаја снесу за једну годину дана 3 Шпањолка снесе 10 клгр., плимутка и уданка 93/, клгр., леФлешка, бела и брама бела 97, клтр. (али ово је код нас теже одржати), талијанка снесе 9 клгр., хамбуршкиња 81/, клгр., кокина црна, бела и жута 8 клгр., браме угасите 71 клгр., пољкиње 7, а наше просте кокоши 6 клтр.

Кокошима кад се смрзну кресте најбрже ћеш помоћи мажући глицерином.

Кокош да ужватиш где крије јаја 2 Ухвати је рано јутром па натри тур мокром сољу, одма ће трчати гњезду свом, па онда иди за њом и ухвати је.

Свиње да пре нигојиш подај свако три сата по мало да једу, зими уб,9 и 12 с. до подне, и у 83 и.6 е. по подне а лети у 4, 7 и 10 доп, иу:], Фи 7 по подне и додај у сваки оброк по мало ситно стучена дрвена, угља: пази, да су после јела на миру; држи свако одељено за себе; свињац да је чисти топао; и пази да имају увек довољно чисте воде; то су услови за гојење, Ако' их уз то још и сваки дан чешагијом очешет, то пм још већма годи и пре се нагоје.

па аи а аи о ваљак ва па – 50 5 та о ша, 1. намиа