Ženski svet

98 ЖЕНСКИ СВЕТ. 96

Она ће дакле добро доћи и ђацима и грађанину и војнику и учитељу и чиновнику, па и свештенику.

Цела књига изнеће око 10 штампаних табака, а цена је претплатницима 1 динар, Скупљачима је осма за труд. Имена претплатника штампаће се. За то се скупљачи моле, да имена претплатника пошаљу. Рок уписивања траје до краја Марта ове године, а и књига ће дотле бити готова« Претплату треба елати једноме од потпиваних, — Ако буде више претплатника, у књизи ће бити и слика. Пет М. Никешић Д. Ј. Пушниковић учутељи на Врачару. е

ОДГОВОРИ

Тђи Ракили Николићки. Врањево. примили смо послату претплату за 10 претплатница и лепо вам захваљујемо на труду Вашем Красно јето, кад се и тако старије душе умеју да одушевљавају за народну ствар. Осрамотили сте млогу млађу сестру. Живели !

Три Иринм Коларовићевој учит. у Неготину, Примло сам претплату. Хвала Вам на трудуи пријатељеко) потпори.

ТГдину СОтанку у С Нисам емео употребити. — Сарадници се слабо одазивају, а тако и претплатници;. и. мамо у 260 мање од лане, па како се онда смемо упусстити у чешће издавање. Осећамо и ми, да би чешће излажење листа свежило интересовање ; ал не смемо да загавимо, па да можда сасвим утонемо, као и млоги друти наши листови, што су прошли и што пролазе. Ми смо се надали, да ће женске дурашније бити, од мушких, па ево ве и кад њих већ прве године малаксалност појављује. Поздрав. !

На млога питања изјављујемо, да се могу добити јаја и живина (кокоши, патке, гуске, ћурке сваке врсте, пауни и Фавани, у трговини „Е. Зсћпећепђетдет, УРтећ, У. Наттаппздаззе Ут. 1. — А тако пето може се добити п код госп. „„Јозер Знефег бај Соготтвсћег бићвгетра!фер ст 96. Тебег бе; буг зп Куд.“ Овде кошта 1 јаје од талијанске кокоши 15 нов. — А коме је згодније, може се обратити и на: „С. де Ехрот-безећаје, Тугевр“ Ценовнике своје шаље прва горња трговина свакоме ко вапште утанз (бесплатно.) 2

Џ. н. Добротворним Задругама тплемени Српкиња.

У овдашњој чртшачкој школи (М!пта гајдапода) учи се у П. разреду Павле Штушман, син изнемоглог оца занатлије, борећи се са крајним сиромаштвом и ос-

кудицом.

Да би овог сиромашног српеког младића — који је по исказу управе горњег завода врло даровит и вредан ученик могли подржати у науци његовој бар дотле, док не би добио сталну стипендију, слободни су учтиво потписани да апелују на осведочено пожртвовање српских родољуба са топлом молбом: да ма и најмањим прилозима заволе тритрећи у помоћ овом даровитом ученику, који се одао струци, којој се српски синови ређе одају.

О родољубивим прилозима даће потписани крајем школ. год. 1886/7. јаван рачун у српским листовима.

Прилози се шиљу на потписане.

(8 одличним поштовањем

Стеван В. Поповић, надзорник Текелијиног завода (Видарег ТУ. 2аја шесга 25.)

Александар Стојачковић, саборски посланик. (Видарезћ 1. Огзгфоћаа иггга 27.)

(Ми мислимо, да није нужно, да се поближе објашњује емер овог позива. Он се јасно казује, а имена поштованих и уважених молитеља дају потпуне гаранције, да је потреба за припомоћ ову оправдана и ми препоручујемо нашим славним добротворним задругама и појединим родољубима и родољупкама, да се одазову ма и најмањим прилозима, а надамо се, да ће на благословену земљу пасти. Уред.)

ИСПРАВАК.

Известилац наш из Беле Цркве, умољава нас да у Извештају његовом „о раду добротворпе задруге Српкиња у Белој Цркви“ штампан у 2. броју овог листа додамо још и следеће, које је из превиђења изостало било, а то је: да је при св. Савској забави декламовала још и ученица Тијана Станковићева на задовољство публике и да су те године одевени сироти ученици и ученице српске школе са нужним оделом.

САДРЖАЈ: 1. Шта све могу да раде женскиње 2 (Продужење.) — 2. Шта вреде наша јела и пића. — 3. Неколико

правила о мужи крава. — 4. Рад добротворних задруга,

а) Новосатске. 6) Румске. в) Вршачке. г) Суботичке. —

„Живене“, Сарајевке Српкиње, Нова добротворна задруга. 5. Листићи: из просвете, за домаћице, зарад здравља, равно, читуља, нове књиге и листови, одговори, — П. н. Добротворним задругама. Исправак.

Власник: Доброшворна Задруга Српкиња Новосашкиња, — Издаје п уређује: Аркадије Варађанин.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМ САДУ.