Ženski svet

199 ЖЕНСКИ СВЕТ. по 200

тишти, па немогавши ни на који начин докучити што му је, сабије себи нож у слабину те га остави у рани. Кад од крвотока изнемогла мораде лећи, зовне мужа, па му рече: ја одавна видим да те нешто мучи а нећеш да ми кажеш шта па да бих те уверила како и ја умем ћутати и чувати тајну, ево гле, шта урадих од

себе. Видивши Брут, згрози се, загрли је

и повери јој све.

Велизар, силна ројвода Јустинијанова, од чијег су имена војске дрхтале, молио би као мало дете своју жену за опроштење, кад би се опа ма зашто на њега расрдила; а кад би му опростила, скакао би од радости.

Многе установе Јустинијанове, може се рећи све, што је год добро и знаменито учинио по државу и народ постало је упливом жене му Теодоре.

Марко Краљевић, замера се и оцуи стричевима, јер по савету материну говори по правди: да круна само Урошу припада.

Најодлучнији папа у историји римокатоличке цркве, Гргур УП. мири се посредовањем маркгроФице Матилде са сво. јим заклетим непријатељем, царем Хенриком ТУ. у Каноси.

Хенрик УШ., звер од човека, нечовек, који је пет жена које отпустио, које смакнуо, попуштао је у свему последњој и шестој жени својој, Катарини Пер.

Људевит ХТУ., који је у себи оличавао државу холо говорећи: | егаг с езе тој! етајаше под упливом госпође Ментнон, пш њеним наговором укида нантески едикт. А зна се, да Ментнон нит беше млада. ни лепа.

У приповетци народној, Дјевојка пара, надмудрила, задивљен цар оштроумљем просте девојке, венчава је за се; пам кад је ражљућен тера од себе, и онда га још надмудрује, а он је застиђен узима натраг.

Из ових неколиких података види се јасно, како женски уплив може да овлада човеком дајући му сасма други правац мишљењу вољи и деловању његовом. Но и ако је смер овоме чланку, да тај Факт констатује ; главна му задаћа већма лежи у томе, да истакне оне историјске дога

ђаје, који цигло женским упливом поста-

доше, а чија се важност у културном ил

политичном погледу никако порећи неда. Тако масагецка краљица 'омира на превари убивши Кира, зауставља освајачко продирање персијске навале и спасава на. род робовања.

Лукреција емрћу евојом сатире тиранију и ствара републику.

Због Виргиније укида се децемвират и повраћа плебејцима стари устав.

Кадиџа, богата удовица удаје се за Муамеда и даје му прилике да путује, проучава вере и људе и да размишља о своме пророчанском позиву.

Спцилеко вечерње беше због једне жене; Вартоломијску ноћ проузрочи Катарина Медичејска.

Српкиња Јелена а мађарска краљица, жена Беле П. Слепога, распађује на сабору у Араду племство на освету, и тамани душмане свога мужа.

Да није Изабела Кастилска дала Колумбу новаца и лађе, не би овај изнашао Америку.

Три жене, прва Кристина, удовица

"Стен Стурова соколи Густава, Ерихзона

(Вазу) својом јуначком одбраном Штокхолма „против Данаца, да ослобађа, своју домовину Швецку; друге две жене: Петерзонова и Нилзонова избављају га ропства и смрти те тако њима има Ваза да захвали на животу, а њему Шведи за своју слободу.

Кад је велики везир у тродневној битци потукао 40000 "Руса и. код села Фалцина тако опколио Петра великог, да би или сви до једног изгинули или би од глади скапати морали, избавља и Петра п војску жена му Катарина, поткупивши везира те спречава тиме освету Карла ХП.

Марија Терезија на пожунском сабору, говором и сузама одушевљава у-

гареку властелу на бој; и сузбија непри~

јатеља од граница државних. ит. д. | •

Кад све што је досад наведено узмемо у обзир и расуђивање, то ћемо се уве рити: да је човек заиста подложан упливима у одће, а женском на по се; видећемо, да женски уплив ствара големе

~ авина