Ženski svet

223 ЖЕНСКИ СВЕТ. 234

__--__________________-___-- == =

тога места јављају, одзив је до данас још врло слаб. До сада је послала само госиођа Марија ћоларића из Суботице 2 Фор., а врена вел.-кикиндска српска добротворна женска задруга решила је у својој седници од Ма јуна 0. г. да ће кроз три године давати годишње по 20 Фор. на овај смер. Дична вел.-Кикиндска добротворна женска задруге, која великим низом својих доброчинстава дивно блиста међу овостраним нашим хуманим удружењима, и овом је приликом доказала: с колико родољубља врши своју важну мисију, те нека јојје и на овом дару највећа слава и признање. Дај Боже, да се и друге сестре угледају на њу. А тако исто нека и лепи пример човекољубља и милостивог срца дичне Српкиње гђе Коларићке послужи нашим родољубивим Српкињама за углед.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

Наш уважени књижевник Мита Петровић професор на срп. учитељекој. школи у Сомбору написао је врло корисну књигу: Пијаћа вода, п како се писта набавља и испитује. Исту је књигу наградила „Матица Српска“ са 50 дуката из Фонда Јована Остојића и жене му Терезије. Књига је већ ушла у штампу и изнеће око 8 штампаних табака, а цена јој 60 новч, или 1 динар и 50 пара. Скупљачи претплате добијају 9, књигу на дар. Имена претплатника и новци шаљу се писцу у Сомбор. Препоручујемо нашим претплатницима, да набаве ову поучну и кори сну књижицу.

Од 1. јула о. г. почиње издавати у Бечу Константин Мандровић под уредништвом Симеона Коњовића српеки илустровани лист „Немању“. Немања ће доносити поучне и забавне чланке. Излазиће сваког месеца једанпут у свескама од три табака (24. стране) у облику велике четвртине са 8—9 слика. Цена је за Аустро- Угарску, Босну и Херцеговину на читаву годину, до јула 1888. 4 •. 80 н. а до краја ове год. 2 + 40. За Србију стоји годишње 10 динара, а на по године 5 динара. За еве остале земље на годину 5 Ф. 60 н. Поједине свеске могу се добити по 40 н, или 85 пара. Претплата нека се шаље у илаћеном писму на адресу:

О _________ и ом

=

„Мећава дез „Метапја“ за Улеп, Гапдазегазве, Напр|афтавзе, Мт. 22.

Дадро-босански Источник, тако се зобе лист за црквено-просветне потребе, што ће почетком јула месеца о. г. у Сарајеву под уредништвом Николе Гер. Лалића свештеника да излази. Власништво је листу А. Е. митрополитска конзисторија. Излазиће једанпут месечно на читавом табаку и стајаће за Босну, Херцеговину и остале пределе српске 1 Фор. до краја ове године, а за целу годину вреди 2 Ф. Претплата се шаље власништву и издаваоцу листа, А. Е. митрополитској конзисторији.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Приповешке Милата "Савића. У књижари Браће М. Поповића у Новоме Саду изашле су ови дана горње при“ поветке у три свеске. Шрва свеска има ове приповетке: 1. Румене руже. И. Смиља. Ш. Стихови и свирка ТУ. Стара Слика. У Баш тако је морало бити. УЈ. Крај извора. Друга свеска има ове приповетке: [ Наталија. П. Близанице, — Трећа евеска ове приповетке: 1. Помодарка, П Невенка. ПТ. Под прозором. — Свака је свеска јача од два штампана табака на великој осмини и вреди по 95 н.авр.

Извештај о сри. вишој девојач. коли у Нов. Саду на крају њене 13. а школеке 18882. године. Година десета 1887. у извештају овом стоји на првом месту чланак „Женски уплив, девета велесила“ од Мите Калића, који смо у овом броју нашега листа напред изнели, за тим су изложене обичне школеке ствари. Из тог извештаја видимо, да је ове минуле школ. 1887. г. било уписано 65 ученица, од којих су 2 изостале, а 56 испитано, од којих ву 18 одличних, 21 врло добра, 15 добре, 56 довољне и 3 недовољне; све су српкиње православне вере. Од уписаних било је из места 44, из уже Угарске 4, из Троједнице 17. Дакле '/, деце са стране било је у тој школи ове школ. 1887, г.

„Србин“ месечни часопис за економију и полику (програм радикални.) Власник Др. Драгиша Станојевић, а уредник: Милан Ацић. Мзишла је прва свеска за јуни 1887. г. са овим

садржајем: Говори ерпеки! — Значај данашње опозиције у Србијп. — За Србију 1868—1886. — Непријатељи. — Пријатељи. Претилата се

шаље власнику Др. Драгиши Станојевићу у Београд и износи за јуни, јули и август 5 динара. Дућанска цена је по свееци 3 динара или 1'/, Фр. ав.

ИСПРАВАК.

У бр. 5. овог листа стр. 136. врста 15 озго, читај „Марије Гајете Георгене“ а не као што стоји.

САДРЖАЈ: 1. Изгубљени рај. Од Станка — 2. Женски уплив, девета велесила Од Мите Калића. — 3. Шта све

могу да раде женскиње. (Продужење.) — 4. Како ћемо васпитати младе девојке кад сврше вишу девојачку школу.

Од М. А. М. (Свршетак.) — 5 За очување очног вида. — 6. Цвеће у кадицама. — т. Енглеска краљица Викторија.

— 8. Листићи: Из просвете. — За домаћице. — Зарад здравља. — Разно. — Српском народу. — Књижевни оглас, | и — Нове књиге и листови. — Исправак,

Па елеи 5 == (и (8 ______.___еш-_________--___________ но Ван

Власник: Доброшворна Задруга Срикиња Новосаткиња. — Издаје и уређује: Аркадије Варађанин.

„Ла БОРА ЕН РО 1 0 ________ а вина и

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМ САДУ.