Ženski svet

955 | ЖЕНСКИ СВЕТ. 256

ининавје-јеави==) НА СВЕТКОВИНУ ПРИ ОТКРИВАЊУ СПОМЕНИКА Филипу Вишњићу.

Српеко акад. друштво „Зора“ у договору са митровачким српским црквеним певачким друштвом решило је, да се споменик Филиту Вишњићу освети и открије на Велику Госпојину 15. (21.) августа о. г. у сремском селу Грку.

Објављујући ово делом српскоме народу, позивамо га ербински, да похита и мало и велико, и старо и младо на ову свесрпеку народну културну светковину, или да из даљних места и крајева изашље бар заступнике своје, те да тим покаже колико уме ценити заслуге, српек „га гуслара — песника, који нам је онако дивно опевао устанак, после кога је свануо српском народу данак боље среће и лешше будућности, да видљивим знаком докаже, колико му је света народна песма, која му је име и језик очувала,

Да би свечаност што достојније одговорила значају и заслугама Вишњићевим, заслугама српскога гуслара, апелујемо на осведочено родољубље наших певачких друштава, која овим позивамо, да се у што већем броју позиву овом одазову.

Програм светковине је овај:

1. Полазак у 5 сах. изјутра из Митровице у Грк.

2. У 8 сах. пре подне у цркви грчанској служба и парастов, на ком ће говорити парох тамошњи, пречасни госп. Константи Змејановић.

8. На гробу Вишњићеву спомен откривање,

освећење и предаја споменика, после чега ће

говорити бив. члан „Зоре“ госп. Радивој Врховац, професор. — Потом ће певати „Падајте браћо“ од Хавлама сва присутна певачка друштва, 4. У 1 сат по подне пријатељски обед. 5. У 8 сата по подне нар. светковина и то: Говор једног присутног члана „Зоре“. „Хај“ („Песмом к срцу“) од Јов. Маринковића, певају сва присутна певачка друштва. Народно коло.

= О ____________-

Песме појединих певачких друштава. У Бечу на св. Илији (20. Јула) 1887, Одобр срп. акед. друштва „Зоре“ за подизање споменцка Фил. Вишњићу. Изишао је позиви од црк. митровачког певачког друштва, где позива госте, да се тамо пријаве, који жеље безллатне станове имати, а уједно казује, да су епремни за госте и бесплатни подвози од Митровице до Грка.

ОДГОВОРИ.

Гдину С. В. у Голубић. Примили емо Вашу претплату и наредили смо, да примате даље уредно лист, Извините, што смо Вам били обуставили лист. Ми смо у 1,2. и 3 броју нашег листа од о, г. казали, да ћемо само онима даље слати, који пошљу претплату или у писму мекажу, да ће лист даље држати, Ви нисте ни једно ни друго до сад учинили, па вато емо онако поступили, То није случај само е Вама био, него са свима, а тог ћемо се правила и даље држати, да не вападнемо у вересију, као други наши листови, па да у томе и угинемо

Тђици К Ц. у Чачак. Поступили емо по Ватшој наредби ва оне цретплатнике. Добро би нам дошла и песма и краћа приповетка, која васеца у дух нашег програма Пошљите нам на углед што имате. Број претилатника овогодишњих достигао је управо дањски број и само е 3 порастао. Увек је добро, док порашћује Да се све женске тако заузимају за ово подувеће као Ви, број би се могао у двостручити и утростричити покрај оваке мале цене, и онда би се и сарадници лакше прибављали. Ми се ипак надамо, да ће бити боље. Примите наш искрен повдрав!

ИСПРАВАКЕК. У 6 броју овога листа на последњој 192. етранп изостала је из трећег реда „Над гробом“ после речи живота, реч жена, молимо да се исправи.

ПРЕТПЛАТНИЦИМА И СНУПЉАЧИМА.

Молимо све оне претплатнике и скупљаче наше, који нам за ову годину дугују претплату, да нам пошљу дуг свој. Ево смо већ дубоко ушли у другу годишњу половину, па је време, да се измиримо и да и ми наше рачуне можемо у ред довести.

САДРЖАЈ: 1. + Др, Ђорђе Натошевић. — 2. Мис Аделина Павлије Ирби, српска добротворка. — 3. Искрена реч

мушкој и женској омладини. — 4. Шта еве могу да раде женскиње. (Продужење.) — 5. Буквице о домаћицама, —

6. Наша чељад. — 7. Папула. — 8. Допие. 9, Рад добротворних задруга: Новосатске. — 10. Листићи: Из просвете,

— За домаћице. — Зарад здравља. — Разно. — Нове књиге и листови. — Позив на светковину при откривању епоменика Филипу Вишњићу. — Одговори — Исправак. — Претплатницима и екупљачима.

= —__—__—_А

Власник: Доброшворна Задруга Српкиња Новосашкиња, — Издаје ч уређује: Аркадије Варађанин.

и а НА пат

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМ САДУ.