Ženski svet

218 КЕНСКИ СВЕТ. 214

2. Поцка. По Немачкој, Француско, Енглеској и другим западним крајевима наше Европе склапају се задруге, оснивају Фундације за образовање и спремање добрих слушкиња. Тамо има и школа по свим већим варошима, у којима се спремају млађи за послугу и услугу у већим и имућнијим кућама. Има основаних женских задруга само за ову цел, јер се свет уверио, да ова чељад има знатна уплива и удела не само на домазлук, него и на васпитну страну сопственог подмлатка. И код нас су, колико нам је познато, Р,-кикиндска пи в.-бечкеречка задруга и на ову страну бациле свој обзир, те награђују новчано сваке године добру и ваљану чељад, па ес тим подстичу и другу чељад на леп и честит живот. Берлинска женска задруга завршује сваку своју годину даровима и наградама слушкиња, које су на једном месту дуго и ваљано служиле, па су тако ове године наградили једну, што је 45 година служила у једној кући, 3 што су по 25 година; 3 што су по 22 год; 2 по 21 годину, 2 по 17, и 5, што су по 5—10 година пробавиле у једној кући као слушкиње. Таке награде и ти поступци утичу јако на поболшање и поправку млађих; али и донде, док се пи у нас не буду завеле школе и други заводи за поболшање моралног и унапређење стручног знања, код наших млађих, донде су позване саме домаћице, да раде у своме кругу. на своме дому, да се млађи боље спреме за свој позив и морално више уздитну, јер то иде у прилог целом друштву, свима домаћицама. За то је потребно, да домаћице своје млађе у свему упућују, за свашта поуче. Није доста, да се млађем каже само: овако ваља урадити овај посао, него је потребно и да му се објасни и разложи зашто је то боље и зашто ваља тако радити, јер кад млађе не зна, зашто је ово или оно боље, оно онда без воље врши и само донде онако ради, како госпођа заповеда, док је она уз њу, чим се госпођа уклони млађе поступа по свом већ навикнутом начину.

Како у нас, нема још стручних школа за ову класу света, а како је и у нас, хвала богу, већ школска настава толико одмакла, да нам је спремила доста знатан број чи-

талица из овог друштвеног слоја што се служби одаје; то ваља домаћице, осим усмене поуке, да пруже слушкињама пи писмене поуке у стручним листовима и књигама. Нека домаћице набављају за своје млађе поучне књиге п листове, које их неће само забавити у одморним часовима, него пи поучити. Лепша је то забава, него да се скитају и тумарају, а уверили смо се да и те девојке радо читају пи да с пажњом проучавају прочитане предмете. Ако у почетку, не буде ишло вољно, нека сама домаћица, особито у дуге зимње вечери, доведе п млађе у собу код својих, па нека им чита и тумачи предмет. То ће тако отворити вољу млађима, да ће за. брзо и они сами искати и тражити књиге за читање, ал наравно оне књиге, из којих ће оне моћи лако примити и разумети предмет. 'Гешке ствари и оне, које су пи сане у научном облику, нису за њих, јер ће их те још више отуђити од читања.

8 Побожност. Где нестане вере у Бога, где се изгуби побожни осећај, ту нема напретка ни у моралном, пи у газдинском животу. Ту пропада човек пи кућа. Побожност је основа човечности и свима врлинама, а безбожност је извор неморалном, дивијем, безкућничком животу. Ми видимо из историје библичне и историје света, да је сваки народ ударио натраг, да је полазио у понор неморала, и порока чим је изгубио веру у Бота, а знамо, да се тек тамо почео напредак, да је тамо ухватило корена газдинство, где се религиозни живот одпочео. Па отуда закључујемо и знамо, да и чељад само она може напредовати, да се само тамо и на ону земљу може сејати семе морала, честитости и ваљаности, где је побожност ухватила корена. С тогаје дужност самих домаћица и осталих старијих на дому, да пазе, да се пред слушкињамп као и другим млађима, не хули име божије, не говори о Боду и светим стварима лакомислено, него увек са страхопоштовањем.

Недељом и благданима нека се напусте тешки и велики послови, па нека се читају побожне и моралне књиге и кад је год могуће, нека се млађе упућује и пушта у св. цркву и на причешћа, а и домаћица треба и у томе да буде углед и пример.