Ženski svet

55 ЖЕНСКИ СВЕТ. 56

Зачисник седнице одбора Добротворне задруге Срцкиња Новосаткиња држане 9. (21.) јануара 1888.

Председава: Јулка Радовановићка начелница.

Бележи: Арк. Варађанин перовоћа.

Присутне су: Христина пл. Новићка подначелница, СоФ. Јевтићка благајкиња, Флора Јевтићка прегледачица и одборнице: Анка Павловићка, Катинка Христићка, Марија Бичанска, Соф. Бипарићка, Џава Георгијевићка и Јулка Полптова.

Бр. 13. Чита се записник одборске седиице од 22. дец. 1887. — одоставсрава се.

Бр. 14. Чита се записник редов. глав. екупштине од 8. (15.) јан. о, г. — Одоставерава се.

Бр. 15. Председница подноси позив на глав. екупштину добротворне жен. задруге у Руми. Из позива се види, да та задруга има 11. ред. чланицу, 7 потпомажућих и 1 почасног. Готовина за 1. јануар 0. г. износи 1081 2. 08 н. Задууга постоји тек две године и показала је леп успех. — На знање.

Бр. 16. Председница јавља, да је стигао позив ст. бечејске просветне задруге Српкиња на игранку е пик-ником у корист свога Фонда за,

171. (29) јан. о. г. — На знање.

Бр. 17. Председница јавља, да је стигао позив срп. акад. друштва „Зоре“ у Бечу за прославу тристагодишњице рођења песника срп ског Ивана Ф, Гундулића, која ће се држати о св. Сави о.г. у корист подизања споменика истом песнику. — На знање.

Бр. 18. Председница јавња, да је позвата ова задруга на беседу овдашње ерп. вел. гимназије, која се приређује о св. Сави о. г. у ко. рист сиромашним ученицима те гимназије. Упућује се благајкиња, да приложи у име ове задругу на поменуту цел 5 ф.

Бр. 19. На молбу чланице Ане Камберке —

даје се изпемоглом старцу Марковићу 6 Фор. припомоћи,

Бр. 20. На позив новосадског Филијала земаљеког друштва „црвеног крста“ одређују се чланице Флора Јевтићка и ПЏава Георгијевићка да суделују од стране ове задруге у приређивању забаве у корист тог друштва.

Бр 21. Одборкиња Марија Завишићка подноси оставку на одборништву из Фамилијарних

обзира — Уважава се оставка и бира се на њено место за одборницу чланица Пава Живаћка. говир. 22. Видосава Џоучка изабрана питомиБ ;

ца раделица јавља, да може ступити у. радњу. — Умољава се благајкиња и начелннца, да ју одведу на науку кројачког женског одела код гђе Леле Павловићке, под условом, да за годину дана изучи занат.

Бр.28. Анка Павловићка пријављује нову чланицу гђу Анку Продановићку. — Прима се.

Бр. 24. Председница позива одбор, да при“ реди једну забаву у корист задружне благајне. — Решава се, да се приреди „Венчић“ у гостионици код „Јелисавете“ у суботу 18. (25. Фебруара о. г. са особним улазницама од 1 Ф., и за ученике и ученице по 50 н. За музику се имају постарати Јулка Политовица и Со, Бипарићка, за дворану и друго начелница и под. начелница, а за позивнице перовођа. Позивнице се имају штампати на српском, мађарском и немачком језику а разновсиће их по грађанству и позивати саме одборкиње.

П. Румљанкиња

Записник редовне главне скушштине, обдржаване у просторијама румекога магистрата у недељу 83. (15. јануара 1888. год, у 2 сата после подне.

Председава: Милица Св. Николајевић, председкиња, Бележи: Др. Јован Шевић, тајник.

Присутни су: Подпредседкиња Даница Димитријевић, благајкиња Драгиња Маринковић, одборкиње: Даринка Јаношевић, Љубица Максимовић, Емилија Матић, Кристина Петровић, Ана Путник и Ана Стаић, прегледачице: Ана Војновић и Катарина Сиглер, чланице: Милана Андријевић, Јелисавета Дудић, Персида Јовановић, Ана Марић, Евица Нинковић, Даница Камбер, Бојана Панајотовић, Милица Рицофи, Кристина Филиповић, Марија Ђорђевић, Ангелина, Ђуришић, те саветујући чланови: Др. Душан Дима и Сима Стаић.

Од стране области био је Милан Андрић, магистратски повереник.

Главна скупштина бје преузета у опредељено време, са сљедећим дневним редом:

1. Оверовљење задругарица.

2. Читају се имена редовних и потпомажућих чланица и чланова.

3. Извештај одбора о своме раду за г. 1881.

4, Извештај прегледачица о стању благајне.

5. Захвала частница и частника,

3

У