Ženski svet

57 ЖЕНСКИ СВЕТ. 58

6. Избор: а) предсеткиње, 6) подпредсеткиње, в) благајкиње, г) тајника, д) 10 одборкиња, е) 3 саветујућа члана и 3 прегледачице рачуна.

т) Евентуални предлози.

Скупштину отвори председкиња Милица Св. Николајевић, поздравивши ердачним речма све присутне, те изразивши евоје задовољство гледе лепог броја сакупљених чланова и жељу, да се и ова скупштина сретно обави.

На бр. 1. дневнога реда прочита тајник Др. Јован Шевић сва имена редовних чланица, те потломажућих и почастних чланица и чланова, којих бијаше свега 78.

На бр. 2. дневнога реда буду са стране главне скупштине све прочитане чланице и чланови оверовљени.

На бр. 8. дневнога реда узе реч у име одбора друштвени тајник Др. Јован Шевић, пак нацрта укратко читав рад одборов у минулој години.

Напосе истакне, да је одбор у седници евојој одржаваној 22. јула 1887. закључио, да не држи у половици године другу главну екупштину, као што би то по правили друштвени прописано било, јер нема никаквог материјала за главну скупштину, а не жели чланице и чланове узалудно трудити.

То је, рече друштвени тајник, неуместна, тачка у друштвеним правилима, јер је друга главна скупштина сасма сувишна. Друштвена правила имају установа неуместних, а гледе многих потребних околности немају опет никакових установа. Јесу скроз мањкава, пак зато се морају сасма прерадити, односно исправити и надопунити. Обећава, да ће то што пре израдити. У течају прошле године давала је задруга 29. јануара бал, који је био добро посећен, те који је донео 168 Ф. 50 н. по одбитку трошка од 94 Ф. 64 н. дакле чистога прихода 68 Фор. 86 'новч.

Дана 15. новембра обдржавала је задруга томболу, на којој је пало 152 . 90 н, по одбитку трошкова од 56 Ф. 70 н, остао је чист приход са 96 Ф. 20 н.

Чудновато ће то можда изгледати штованој скупштини, рече др. Шевић, да ерпека задруга даје балове и томболе, а никада беседу. Узрок је томе, што се беседа неда код нас давати без певачког друштва, а ово замољено да еуделује одговорило је, да му то није могуће. Тајник не могаше се уздржати а да не

констатује са сажаљењем, да наше певачко друштво употребљује сва могућа извињења, само да не суделује при забави задруге. Да исто не ехваћа свој позив као братско друштво напрама сестринској задрузи, јер место да сваком даном приликом подупире, а она сматра у' њојзи свога противничког непријатеља. Изражује тако оправдану наду, да ће се то неспоразумљење временом отклонити.

Задруга је, рече друштвени тајник, делила, ове јесени милостињу сиромашкој српекој школској деци, те је > мушке и женске деце које сасвим заодела и обукла, које само деломично, а потрошила је на то 118 2. 74 н.

На покон је у течају године разним сиротицама поделила свега 37 Ф.

Оправдавши тако посве одборов рад, узме скупштина извешће тајниково на повољно знање.

На бр 4. дневнога. реда приопћи друштве: ни тајник у место прегледачица стање друштвене благајне како сљеди:

Примање: 1. Готовина од 31. децембра 1886. 2. Добровољни прилози: а) од једног странца . : 2 та) не

698 Ф. 08 н.

6) „ гђе Софије Костић из Руме 12.в) „ г. Симе С. Стајића из Руме 102.г) „ г. Ђорђа Сарајкића изРуме 2о.д) „ гђе Јелене Јовановић из За-

греба . . : · 1Ф%. е) од г. Душана Нитовјевика из

Ирига . | : . · 8е. —

8. Од чланарине:

а) у име уписнине · 8•. 6) од о чланице за 1. че рис по 1Ф. 82 Ф. в), Па Еау ребра == по) – па ет Ивон, да = д), 72 а Ур прве 4 2 рее

4. Од две забаве задружне 29. јан. 168 «. 50 н.

и 15 новембра т. г. 152 •, 90 н. 5. Од камата на улоге до 81. децембра 1887. године 42 Ф. 41 н.

1882 Ф. 29 н. Издавање :

1. На штампање позива у главну скупштину са кувертима и по-

штарином за год. 1887. . · 10. 28н. 2. да приређивање прве забаве

(29. јануара т год.) 94 ». 64 н. 8. За приређивање друге забаве

(15. новембра т. год.) : 56 Ф. ТО н, 4, За поштарину . Е 50 н.