Ženski svet

61 ЖЕНСКИ ОВЕТ. 62

— Издаје се г. Елисавети удовој Крестић на прегледање.

Бр. 8. Г. председница саопштава да су по правилима задружним три године частницима истекле — предлаже да се нов избор предузме: полаже штедионичку књижицу под бр. 57.848 у своти 2268 Фор. 17 н. — мјенице, обвезнице и печат на сто захваливши се топло на вишегодишњем поверењу и одликовању моли, да се друга председница, избере. — Скупштина уважавајући велике труде и пожртвовања г. председнице, као и подипредседнице око умножавања, задружне благајне, са признањем поново и једногласно избрани буду: за председницу г, Емилија Сремац; за подпредседницу: г. Елисавета удова Крестић; за перовођу Тому Јаникиевића; за одборнице: г. г.. Ана Фирићхазка, Јулиана Звекић, Ана Атанасијевић, Евгенија Крестић. Књижица штедионице са обвезницама предаје се г. председници Емилији Сремац са поверењем на чување — која и прими.

Џ. Записник држане главне скупштине добротворне задруге Српкиња у Сегеднну 15. Фе. бруара 1887.

Председава: г. Емилија Сремац.

Бележи: Тома Јаникиевић.

Присутни: г. г. Елисавета удова Крестић подпредседница, Амалија Шрутек, Јулиана Звекић, Евгенија Крестић, Марија Јеврић, Марија Јаникиевић, Ирина Недељковић.

Бр. 4. Г. председница отвори седницу и позива перовођу да прочита записник од др. жане скупштинске седнице, од 10. јануара, 20. Фебруара, 20. марта, 5. августа и 14. октобра 1886. године. — без приметбе одобрен и подписан. Бр. 5. Г. председница поднаша писмено очитовање, у погледу поверења задружне „штедионичке књижице“ — бр. 57.848 у своти од 2268 Ф. 17 н. и три обвезнице — да је на сачување примила, и одговорност на себе прима. — Скушштина захвали се на доброти г. председнице, писмено очитовање преда се г. перовођи, да у задружну архиву међу проче еписе положи. Прочи предмети били су од мање важности. ТУ. Ст. Бечејкиња. Проеветна, задруга Српкиња у приредила, је 17, (29. јануара о. г. пик-ником у корист новоподигнутог

Ст. Бечеју игранку се свог заба-

о

вишта. Народ се лепо одазвао позиву својих сестара и матера и оној племенитој цели за коју је ова забава и приређена била, те је тако припало поменутој цели 200 Ф. чисте хасне. Нека је слава тој задрузи и њеним часницама, које су ову ствар приредиле п водиле! Види се шта може да учини и мало друштво (има их само 82 чланице у задрузи) кад је одужевљено и одано за племениту цел. Гласови из Ст. Бечеја казују да су том лепом успеху највише помогле гђе Емилија Јоцићка председница и Евица Завишићка подпредседница. Живеле !

У. В. Бечкеречнкиња.

Читамо у „Застави“, да је ова задруга основала на 30 места крајцарска друштва и да ради, да и више таких друштава оснује све у корист одела и друге потпоре спротој школској деци. Нека им служи на част такав рад!

МТ. Вршчанака.

Добротворне задруге Српкиња Врштчанака, приредила је #83. јануара (4. Фебруара о. г. игранку у корист своје благајне. Надамо се, да се и тамошња публика достојно одазвала тој задрузи и њеној племенитој цели.

ПУЛЕ

Суботичкиња

Ова задруга приређује на Сретеније о. г. као у прославу свога десетогодишњег опетанка „беседу с игранком“ са врло лепим распоредом. На беседи тој свира ће у „чело“ г. Толингер коровођа вкикиндског певачког друштва, а суделоваће и Гал управитељ конзеваторије суботичке, говориће г. А. Хаџић секретар „Матице Српске“ и певаће суботичко џевачко друштво. Још ће суделовати гђице Даница Ђорђевићева и Даница Коњовићева,

Честитамо десетогодишњицу нашој посестрими Суботичкој задрузи и желимо, да под том управом и тим одушевљењени дочека у скупу са свима чланицама своју двадесотогодишњицу ! Живеле !

УШ. +; Сентомашкиње. Добротворна задруга Српкиња Сентомаш сиња приредила је у недељу 24. јануара (5. Фебруара) о, г. игранку у корист своје благајие,