Ženski svet

181 врло одликовали и листови се о њој и њеној предетави врло похвално изражавају.

Краљица Наталија вратила се са престолонаследником из Италије још почетком маја месеца 0. г. и бавила се тек кратко време у Бечу, па је отпутовала опет е престолонасљедником у Висбаден у Немачку, да проведе лето.

Црногорске вњегинице Милица и Стана баве се овога пута у Москви и предусретају их са највећим почастима и одликовањима. Приликом посете њихове у манастиру Сергијева лавра, поздравили су их тамошњи Срби ђаци и у знак поштовања и оданости предали су им киту евежа цвећа.

Париска ивл"жба. Идуће 1889. год. отвара се у Паризу друга париска светска изложба, као успомена на стогодишњицу Француске грађанске и народне слободе, коју је Француска својом великом револуцијом извојевала. На изложби тој учесвоваће млоге. европске, американске па и азијатске државе. И Србија ће учествовати својим производима, а поглавито е предметима наше домаће индустрије, за које ће „женско друштво“ са свима својим подружинама купити предмете те из свију крајева краљевине Србије шиљати тамо.

Американке. Ни у једном крају света не отимају се женске за заслуге и не стварају себи толико разних начина заслуге као Американке. Сад су поникла тамо два нова извора. енскиње из отменијих и богатијих кругова неће да читају новина, а раде су да знају шта се догађа у свету пи у месту своме, да могу при својим вечерњим састанцима и соарејима и оне пристати у разговор или заподевати разговор било о политичним и дневним питањима, било о месним „збитијама“; тога ради узму једну женскињу, која је дужна да прочита сваки дан до подне све новине, што тамо стижу и што их оне држе, па да покупи из њих све, што је најновије и најважније из свију јавних грана; а оне се онда скупе после подне на једном месту, те им ова прича и казује, шта је све нашла. Истина је, ово је тежак посао, ал веле, да су те читачице за то врло добро награђене. — Неке опет госпође из виших кругова, које имају у месту широко и велико познанство, не могу и неће да се труде да враћају посете, да иду да честитају својим познаницама имендане, ил друге прилике, или да се запитају за здравље болних пријатеља и пријатељица и т. д.те узму једну младу, елегантну даму салонским

ЖЕНСКИ СВЕТ.

182

покретима и понашању вичну, која иде за њих, да обавља све те дужности. Така једна дама иде сваки дан у куће својих пуномоћеница и прима упутетва и обавештаје, па ако је нужно прими и њихове „визиткарте“ и по потреби узме и кола (еквипажу) те заиђе по вароши, да изврши етикетне дужности за евоје пуномоћнице.

Бразилијанке католичкиње из отменијих кругова честитале су телеграфским путем папи Леону ХШ. 50-тодишњицу његовог свештеничког чина и изјавиле су дасу у славу тога дана ослободиле и распуетиле 250 робова својих. Така честитка вреди више од најкитнастијих речи и од најбогатијих дарова.

Интернацијонални женски конгрес држан је последњих дана месеца марта у Вашингтону у Америци. Тамо је било женскиња мимо Аме-

| риканкиња из Енглеске, Француске, Немачке,

Данске, Шведске, Норвешке и Финланда; рачуна се, да је било искупљено на 2000 женскиња. Оне су претресале шштања о женском социјалном (друштвеном) и политичном животу; потакли су питања и о васпитању женском, о женском раду, о реформама за апсане, о добротворним задругамај о жалосном стињу женскиња у нижим друштвеним слојевима и још друге човекољубиве потребе. Ови ће конгреси, ако се буду чешће држали, млогу корисну установу за женескиње подстаћи и унапредити.

Женескиње као проналазачи. У Америци има до сад патентирано (признато право) 1900 женскиња за разне проналаске. И чудно је, да ове женскиње нису се држале предмета само оних, што у женску радњу спадају или што у женске потребе долазе, него млоге се бациле на чисто техничку струку, те стварају и ту мушкима јаку конкуренцију (утакмицу). Тако има их, које су удесиле подземни телескоп, неке опет како се ратне лађе опасују (панцерују), једна је бољи топ удесила, нека опет бољи начин жељезничких

пруга ит. д. Малајска естара изрека о женидби. Кад

Малајцима дорасту синови до — женидбе, они

им ово наручују: „Сине, кад се жениш, тражи девојку с ова четир својства, ако хоћеш да ти је кућа напредна и да ти пријатељи радо долазе: Бирај жену од честитих родитеља, и гледај да има коју хиљаду златица (новца); нека је умиљата и допадљива и нека има здрав и бистар разум. Девојка, којој једно од ових евојстава оскудева, неће бити добра за тебе. Ако је узмеш, удалиће се и изостати од тебе пријатељи твоји и ти ћеш бити осуђен, да останеш сам и отромбољићеш усне као каква наказа,“