Ženski svet

У".

955 . ЖЕНСКИ СВЕТ. 956

Девојка на студенцу песма Бранка Ради чевића компоновао за певање В. Хорејшак, а за гласовир ставио Х. Дубек коровођа срп. новосад. читаоничког певачког друштва. Издање срп. књижаро Браће М Поповића у Нов. Саду 1888. Цена 50 н.

О српском језику написао Јован Живановић, Издање књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Нов, Саду. 1888. Цена! Фор.

„Царство мрака“ чувена драма Лава Н. Толстоја преведена је на српски језик од Ја ворца предавача у В. Градишту у Србији. Књига ће бити велика 5—6 штампаних табака, а цена је 1! динар. Преводилац позива на претплату п умољава, да се број претплатника пошље или на њега (преводиоца) или на књижару Обрадовића и Минића у В. Градишту. Кад се приме књиге е поште, онда ће се и новци положити од којих сваки скупљач може задржати за труд свој 109.

„Црни Листови“ излазе двапут месечно у свескама од три табака са 2 слике. Изишло је до сад 19 свезака 1. кола. Донели су 94 елике и 46 приповедака и новела. Свака свеска стаје 29 новчића. За Аустро-Угарску прима претплату књижара Браће Јовановића у Панчеву, а за Србију књижара Велимира Валожића.

Изашао је 18. број „Босанске Виле,“ са лепим и богатим садржајем.

„Босанска Вила“ излази у Сарајеву два пута мјесечно на два табака; и доноси у еваком броју по двије слике. Издавалац јеи уредник Никола Т. Кашиковић, Сарајлија. Цијена на годину 4 Фор. за све српеке крајеве; за стране земље 5 Фор. Ђаци добивају лист у пола цијене.

Земљопис за гимназије. По најновијем министарском упутству написао др. Јован ХунФалви свеучилиш. професор. С мађарског превео Милан А. Јовановић, гимн. професор. Прва свеска. Земљотис Европе. У Новом Саду, штампарија ерп, књижаре Браће М. Поповића 1887. Цена 80 н.

Друга свеска: Азија, Африка, Америка. Аустралија. С мађарског превео Стеван Милованов гимн. професор. Издала срп. вел. гимна-

| зија новосадска. У Нов. Саду, штампарија срп. књижаре Браће М. Поповића 1887. Цена 80 н,

Математски и физикалви земљопиев за Ш. разред гимназија у Угарској, према најновијем министарском упутству сложио Андрија М. Матић гимн. професор. Са више слика у тексту. Издала срп. вел. гимназија новосадска. У Нов. Саду, штампарија срп. књижаре Браће М. Поповића 1888. Цена 70 н.

Из Италије Новеле Павла Хајза превео Јован Грчић. Издаје срш књижара и штампарија Браће М. Поповића у Новоме Саду 1888. Цена 90 новч.

Позив на предплату.

Од 4. коловоза (августа) о. г. почеће у Петрињи излазити латиницом „Бановац“ лист за поуку, трговину, обртност и господарство. „Бановац“ је орган мјестних интереса Петриње и целе јој околице, те као такав узети ће правац свестне и правилне стазе, на којој стази жели, да га прате и подупру пријатељи народа и целе нам бановине. „Бановац“ донашат ће увек по једну забавну ствар, а даље прикључити ће томе разправљања мјестниг интереса града Петриње и целе Бановине, доносит ће из службених новинах дражбе, јеФтимбе и натјечаје које се у 0круг Бановине разпростиру. — Цену смо листу ударили веома низко, да га сватко држати узмогне и то на четврт године 1 Фор., пол годи-

не 2 Фор. целу годину 4 Фор. са поштарином 1 Фор. више.

Ми дакле најуљудније позивљемо на претплату нашега листа, те са своје стране обећајемо да се нећемо жацати ни труда ни моралне снаге ни материјалнога трошка да наше читатеље задовољимо.

У Петрињи, 25. српња 1888.

Уредништво „Бановца“.

Први број БАНОВЦА изаћи ће у суботу дне 4. августа о г. на целом табаку, те ће уредно сваке суботе после подне излазити Предплата се прима непосредно код властника,

листа А. Пирнатха, трговца и поседника тискаре у Петрињи

Ва ПАШЕ Равни дна ИН ве И 6 6____НВЕЕ_5К САДРЖАЈ: 1. Помозимо Вршчанима. — 2. Прослава хришћанства у Русији. — 8. Зашто се највише осиромаши 2 — 4. Ко је здравији, дебели ил мршави % Од! Др. Ђ. Н. — 5. Не гледај само више себе, него и ниже себе! Од Јелене

Ј. — 6. АФоризми о жени од Др. М Ј. Б — 7. Белешке.

Из просвете. — За домаћице. — Зарад здравља. — Разно,

— Јавна признаница. — Јавна ввхвала. — Захвалница. — Нове књиге и листови. — Позив на предплату.

Власник: Доброшворна дадруга Срикиња Новосашкиња. — Ивдаје “ уређује: Аркадија Варађанин.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА НОВОМЕ САДУ.