Ženski svet

265

корак даље, па узима место релативума апеолутум т.ј. по нашем језику то би био наш Бог, само што га он на свој начин и по својој ћуди ехваћа. 'То исто ради опет Хегел на свој начин и по својој ћуди, узимајући апсолутну идеју из које својевољно ствара све што постоји. Кад се увидело, да се апстрактним размишљањем неће доћи до истине, појавила се реакција, која је истакла заставу са натписом: ред држи свет; која је одбацила апстрактно размишљање, а држала се слепо прошлости, не знајући, да се основно начело не намеће само од себе, већ га треба тражити. За овима се појављују — као што се по себи разуме таки Философи, који се труде, да изједначе противности: Философију са историјом, разум са вером, слободу са редом. Лако је што казати, алп је тешко до казати. Пут нам је већ утрвен, но оћемо ли доћи до жељене истине не знамо, Видимо, да треба да спојпмо идеју слободе са идејом реда, али како Знамо, да нам дедукција није довољна, а индукција још мање; треба дакле и ово спојити. Знамо шта нам ваља радити, али како ћемо2 Почнимо индукцијом, посматрањем развитка човечанства. Шта видимо у историји од најстаријих времена до данас у свима друштвеним одношајима 2 Борба сло> ооде реда провлачт се као фрвен, конам кров све векове. Ту ћемо борбу пратитиу свима друштвеним одношајима, па ћемо покушати, да из ове борбе све протумачимо, да нађмо основно начело.

ЈЕ

Борба слободе и реда у породици. Има их, којима је породица, као темељ друштвене зграде највећа светиња; а има их, који оће породицу да униште, јер по њихову мишљењу породица прво није нужна, друго само је на штету друштвеном развитку. Има их, који моногамију сматрају као једини услов Физичног и моралног усавршавања; а има их, који пристају уз полпгамију пили полиандрију т. ј. брак мужа са много жена, односно брак жене са много мужева. Све ове противности постоје и дан данас, пили су бар у историји постојале. Ту нам је Шпарта:

ЖЕНСКИ СВЕТ.

266

друштво без породице; 'Гурска са својим харемима и т. д. и наше друштво са моногамијом, где се биламија најстрожије казни п уништава. Која је установа. од ових најбоља, остављам на расуђење сваком поједином. Историски развитак, природа човечја, разум и срце говори за моногамију, алп само за таку моногамију, која светом љубављу спаја мужа и жену, јер брак без љубави гори је него све остале установе.

Шта овде видимо Борбу слободе и реда. Идеја слободе остварена је била у Шпарти, где није било брачних окова. Идеја реда остварена је у браку, где не постоји љубавна брачна веза већ песносни окови, којих би се радо опростили многи муж и жена, да није тако тешко развенчати се.

Само у љубави постоји равнотежа слободе и реда: само ха светој љубави основан брак може постојати на вечита времена; само такав брак може бити услов фазичпог и моралног усавршавања човечанства. О света љубави, теби се клањам духом пи истином!.. Чујте реч п пробудите се! ..

„Зато је признајте. Дичите се њом,

Крепите се слаби

Са најсилнијом.“ (Змај.)

Тако сам уверен о истинитости изведеног природног закона, који човечанство напред креће, да немоћан падам на колена пред том силом најсилнијом, као пред неким божанством. Ко угушује љубав, тај гони себе из раја. Света љубав дели нас од осталих животиња а приближује Богу.

Чисто бих прекинуо расправу, кад се и тако све остало губи спрам ове свете истине,

У породици наилазимо и на друге одношаје, у којима се огледа борба слободе и реда. У првом реду пратићемо одношај између мужа и жене.

Спрота жена баш није уживала сретне дане, нити је заузимала у друштву оно место, нити је уживала оно поштовање, које јој припада као матери човечанства. Не треба далеко да идемо. Наши

| стари држали се слепо начела, да је муж

!