Ženski svet

дил ве. и

Ши

ј

свој захвални венац за учињене услуге.

319

га захваљује па припосланој јој припомоћи са пожаром пострадале В. Кикинђане и потврђује пријемак своте од 126 Ф. 40 н.

Изцрпивти тиме предмете даналињег дневног рада закључује се ова одборска седница.

Закључено и потписано Др. Јован Шевић, Милица Св. Николајевић,

тајник: председкиња

ЧИ ЊУ БА

Катарина Ђорђевић рођ. Јовановић супруга адвоката в. бечкеречког и перлеског посла ника за наш срп. народ. цркв сабор г, Милоша Ђорђевића, упокојила се 16/28. септембра о. т. тек у 23. години живота оставивши за собом јединицу ћерку Даницу. Ова је покојница највише допринела, да се у В. Бечкереку основала добротворна задруга Српкиња, а то већ показује да је имала добро и племенито срце; она је и ван задруге чинила милости у обилној мери, била подузетна духа, пуна родољубља, а при том благе и тихе нарави, да је задобивала око-

лину. Да је била обљубљена и поштована, випо оном величанственом спроводу,

"што јој се указао. Мртвачки одар био је обасут венцима, пријатеља и познаника па и Добротвор•= „на Задруга Бечкеречкиња положила је на одар Лака, јој црна земља била. и вечан спомен!

Данило Вига ц. кр. мајор у миру рођени брат некадањег србобранског јунака генерала Петра Бите упокојио се овде у Новоме Саду 17. (29. септембра о. год. у својој 74. години живота. Ово је ваљда једини човек у Нов. Саду, који није имао непријатеља; њега је волело и поштовало и старо и младо, богато и убого, наше и страно друштво. Беше увек добро расположен и знао је сваком лепу и утешну реч казати, те с тога обљубљен свуда и код сваког, После њега осећа се велика празнина и у нашем женском друштву, које је он својим невиним хумором разонођавао Нека је „Чикици“ нашем и међу нама трајан спомен!

аи О ИШ ВИ У а Ва и И 1. Вук Караџић, Димитрије Давидовић и Тодор Павловић, — 2, Одношај слободе и реда у кући. — 4. Благи дни. — 5.

САДРЖАЈ:

КЕНСКИ СВЕТ.

320 Паја Радановић велетржац, поседник и грађанин осечки премипуо је 12/24. септембра

г. у својој 67. год. живота. Он беше велики родољуб и потпомагао је књижевност нашу претплаћивањем ; тако јебио и претплатник нашег листа од како је почео излазити. Буди му лака земља и вечан спомен међу нама!

НОВЕ КЊИГЕ.

Извештај о срп. учитељској школи у Сомбору за школ, 1887. г. саставио Никола Ђ. Вукићевић управитељ. Штампарија Фердипанда Битермана.

Изишао је ово дана из штампе Орао велики илустровани календар за 1889. г. уређује Стеван В. Поповић. Г. 16. Цена 50 нов, или 1 динар. Издање и штампа А. Пајевићи у Нов Саду 1888. У календару су 27 елика, а има поуке и забаве. Ово је до сад најраспрострањенији календар у нашем народу, што је знак, да је задовољавао публику садржајем својим.

Изишао је и Царић мали календар са сликама за 1889. г. Издиње и штампа А. Пајевића у Нов. Саду 1888. Цена 20 новч или динарских.

9 пара

Велики годишњак са библиотеком за народ.

Велики српски народни илустровани календар

за просту годину 1889. Готина 40. Издање срп. књижаре и штампарије Браће М. Поповића-у Нов. Саду. Цена је са уметнутим листовима за приход и расход 50 новч. „Уз овај календар иде као уздарје једна лепа слика арапгке св, Мајке

Божије.

МУЗИКАЛИЈЕ.

Делце ово под насловом: „Гев ђеПег ЗегМеппез“ Ројка Махитка рош: Је Раапо. Сотрозбе рат Пехаб Негслепђегсег. Ор. 4. Цена 50 новч. или 1 Франк. посвећено гђицама Сиди и Вери Вукићевића. Издање Миливоја Каракашевића у Сомбору.

Лепи примери наших старих. — 3

АФоривми о жени. — 6. Нешто о настави глуво-немих,. —

1. Белешке: Из просвете. -— За домаћице. — Зарад здравља. — Разно. — 8. Рад добротворних задруга, Румљанкиња, Читуља. — Нове књиге, — Музикалије.

= _____-

Власник: Доброшворна Задруга Српкиња Новосаткиња. — Издаје “ уређује: Аркадија Варађанин.

Ма

а

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА НОВОМЕ САДУ.