Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДOБРOТВOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

МНОГО ЈЕ ДО НАС!

(по Змајевом „Дижите школе.“)

|јШ снаге ; •1 Qj сестрице драге! здружена снага ; Невољу ирогања, X Добротворне руке Ублажују муке. . . Посејте њиву ; рад бедних сиротана ; Радите на њој ; живо, са свију страна Не жал’те новца ; труда ; сећајте с’ Бога ; Ил нисте праве ћерке рода српскога! Сећајте с’ шта вам је ; љубав мајке била... Како вас је сретне ; у свет уиутила. Знајте да ј’ у нас сила еиротана; Што чекају милост срца одабрана. . . Не трош’те паре на таштину Српкиње; Не бацајте муку ; у то море сиње. Пустите срце ; нека вам оно збори, Нека вас учи ; снажи, да добро твори. Н. Сад.

11. Удружите снаге Ој сестрице драге! Када крст на себе, Рука ваша мет’е; Када Бога chjhoi, У номоћ зовете. .. Тад се смилујте, бар ви, који имате! Да на срцу вашем, кора не зарасте; Да вам савест, прекор, не притиште груди Српкиње сте, ћерке племенитих људи! У вас је добро срце, у вас је духа, За невољу вељу, вас имасте слуха. . , Презир’те сујету и владајте собом, Рад општег добра, прекините с’ модом. Роба ће да избели, мода ће смаћи ; Па сетите с’ старости, што ће вас снаћи,. Ој дижимо име! Тај једини нам спас, И крепимо браћу, јер . . . много је до нас! М ta.

НОВА ЗАДРУГА СРПКИЊА.

да једну радосну вест. Срикиње Сарајевкиње, као што је познато нашим читатељима и читатељкама образовале су лане српско крајцарско друшто.* Овоме је делу ишао на руку и сам митрополит сарајевски преосвештени г. Ђорђе Николајевић, те су тако Сарајевке наше добиле 9. (21.) новембра 1888. г. одобрена правила од високе земаљске владе. У смислу тих правила (§. 5.) може * именом: „Крајцарско штедионичко друштво Српкиња у Сарајеву 11 .

постати чланом овог друштва свака православна Српкиња из Сарајева и других места из Босне и Херцеговине, која се својевољно обвеже, да ће уштедити сваки дан по једну крајцару, дакле годишње 365 крајцара, и која тај уштеђени новац уносила буде у друштвену благајну недељно, месечно ил годишње. По томе могу ступити у ово коло добротворака све Српкиње из Босне и Херцеговине. То је сад једна згодна и лепа прилика, да се Српкиње наше из тих крајева уједине у делу и раду за добро и напредак свога рода и потомства.

БРOЈ**5. У НОВОМЕ САДУ 1. МАРТА 1889. ГОД. IV.

ИЗЛАЗИ: сваког 1. дана у месецу на целом табаку.

Цена је годишње 1 Фор.; за Србију 2*/г дин. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.