Ženski svet

су били 317 римокатолици, 23 православни ; 10 унијати ? 81 еванђилици, 96 реФормирати, 3 унитарци и 674 јевреји. Више него ноловина свију медицинара беху дакле јевреји. Аиастасија Коларовићка, Новосадкиња, удата у Ср. Карловцима, основала је фонд за више образовање Српкињица. Фонд ihe носити име њеног покојног мужа Димитрија и њено, а састоји се из две куће у вредности од 10.000 ®op. и уложеног новца од преко 5000 Фор., који је заштедила за ову племениту цел. Ово је поред СоФИЈе Дражићке рођ. Живановићке из Ст. Бечеја друга Српкиња, која је сво своје имање оставила на васгштање и образовање српских ћери с уверењем, да народ наш и сваки други не може напредовати и боље дане дочекати, док му ћери не буду хришћански и у свом српском духу васпитане п вишим образовем наоружане. Нека ie слава и хвала и овој матери српских ћери на овом племенитом дару! Живила! (Срп. учитељски конвикт у Нов. Саду). Од поеледњег извештаја нашег о овом предмету уплатили су још ови чланови : а) оснивачи : Лазар Живојновић из Дољ Пе троваца 1 ф. Харитон Ружић из Ст. Сивца 1 ф. Павле Бибић из Петриње још 3 ф. Ђорђе Милић из Н. Сада још 3 ф. 75 н. б) иотиомажуКи: Белоцркванска срп. прав. црквена општина 10 ®op. Срп. добротворна жен. задруга у Белој Цркви још 7ф. Земунска штедионица 50 Фор. Сри..правосл. цркв. општина у Земуну 50 ф. Александар Јорговић из Н. Сада још 2 ф. 50 н. в) Прилози: Од одбора земунске великошколске омладине као чист прижод од приређ не за баве 214 Фор. Чист приход од омладинске забаве приређене у Чуругу 9 ф. 20 н. ЛотиомаЈкуИи члаиови иостали су и ова друштва: Cpu иравославнс цркв. општина у Суботици. Добротворна задруга Српкиња у Суботици. Браћа Дудићи трговци у Бечу. Српеко певачко друштво у Суботици.

Чланарина ових последњих потпомажућих чланова налази се у оној своти, од 253 Форината и 40 новчића, која је у прошлом извештају послата „Од суботичког омладинског одбора за скуиљање добровољиих прилога на конвикт“. Извештај од суботичког одбора је стигао пошто је наш извештај већ био штампан, те тако се није знало да у тим добровољним прилозима има и чланарине. те се тако овим допуњује онај извештај. Лсаравак: У прошлом тромесечном штампаном извештају изостало је штампарском погрешком име оснивача г. Авакума Травања из Турије са уплатом од 5 ф. 50 нов. ; што се овим исправља.

ЧИТУЉА.

Цана Апостоловићка бивша председница лозничке иодружине женског друштва, преминула је 20. августа о. г. Покојница беше прва, где се предузимало какво родољубиво предузеће, које засеца у задатак женске или „женског дру штва.“ Она има највише заслуга за отварање раденичке школе у Лозници, у којој је поред свог свога сиромашног стања и своје многобројне дечице (имала их је 12 а сад су живи 2.) издржавала једну ученицу за целу годину дана. Бог нека даде рајска насеља овој племенитој души !

НОВЕ КЊИГЕ.

„Мадуаг Paedagogijai Szemle“ тако се зове лист, који је основао и од 1880—1888. уређивао Јосиф Рил. Лист издази у месечним свескама и доноси педагошке расправе, чланке и слике знаменитајих учитеља. Сад уређује и издаје лист г. Ђорђе Глац, учитељ у Будимиешти. Ове је године изишла 10. свеска у којој јенапрвом месту изложена слика бачбодрошког кр. школског помоћног надзорника благородног г. Гре®а Никаза уз чланак „Остварење стручног надзора у народној школи “ каји је написао г. Цехе. Цена је листу 2'50 ф. на годину, а свеска једна вреди 25 нов. Новци се шал>у на адмикистрацију у Будимпешту (УП. Wesselenyi utca 48 szara.) Препоручујемо учитељима и учитељицама, који су вични мађарском језику, овај педагошки лист браће Мађара.

160

САДРЖАЈ: 1. Промена живота. Од Лазара Николића. 2. Срнкињама ! ## 3. Много пута. Од Д. Б а. 4. Неке српске мано. Од С. 5. У ноћи. Од Мар. С. Поповића. 6. О консервовању млека. Од М. Петровића. 7. ИнФлуенца. (М. II.) 8. Сећање. Од Војина Бикара. 9. Дом сиротињске деце у Београду. 10. Преслицу и разбој ! 11. Белешке: а) Из проввете. б) За домаћице. в) Зарад здравља. г) Разно. Читул,а. Нове књиге. Штампарија др. Павдовпћа и Јоцнка у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10