Ženski svet

бергер, Сава Петровић, Паја Романовић, Цицилија Краус, Baic, Винкле, Јован Днмић, Најбау. ер, Паја Торђевић, СоФија Дера, ДаФина Михајловићка, Катарина Чупићка, Персида Бојшићка, Урош Лугумерски/Рокса Ђомпарчћка Вранко Којновић, Гајгер, Даница Милићка, Катарина Поиадићка, Марија Мијатовићка, Граус Јелисавета Ђорђевићка, Кенингштетлер, гђица Стаза Јовановићева. Ло 50 нов. Б. Штенгл, Ана Продановићка, Јулијана Јевтић, СоФија Гргурка, Марија Хри стићка, СоФија Галошевићка, Милева Давидовац, Коста Миросављевић, Катица Грбичка, Милица Аничићка, Милева Вујичићка, Н. Кон, Филип Михајловић, Стева Николић, Христина Коџићка, Брил, А. Вајс. По 30 нов. Н. Дера. По 20 нов .: г. Михајловић; а СоФијаНаодовићка 2 пара ципела женских за сироту децу. Свима овим дародавцима, као и редарима (аранџериме) игара н иосетиоцима изјавл.ује се овим топла захвала. одбор.

ЧИТУЉА.

f Теофан Жнвковић. На Аранђелов дан о. г. преминуо је наш еиископ Гор. Карловачки _Тео®ан Живковић у својој 6б. години живота. Тео Фан је рођен у Срем Карловцима 1825. а закалуђерио се 1853. г. Био је пре тога неко време проФесор у срп. учитељској школи у Сомбору, а кад се закалуђерпо био је ироФесор у богословији карловачкој. Године 1874. постане владика Гор. Карловачки. Год. 1882. био je биран од срп. нар. цркв. сабора за натријарха и митргиолита срнског, ал није га иотврдило Њег. Величанство краљ. Тео Фан је био научен, образован човек; редак говорник, родољуб. Слава му ! Ана Иродановићка супруга новосадског грађанина Николе Продановића чланица до бротворне задруге Срикиња Новосаткиња преминула је 4. (16.) новембра о год. наирасном смрћу у својој 55. години. Вечан јој спомен ! Јелена Монашевићка супруга покојног пароха новосадеког и млогогодишњег уиравитеља осн. пар. школа и катихете гимназијског, а пуница нокојног управитеља гимназијског Јована Гавриловића преминула је напрасно у својој 65. години живота.' Врло ваљана Српкиња; примерна мати и мајка. Лака јој црна земља била! Нанчика Стевановића рођ Ворђевић из Смедерева, валнша Срикпн.а преминула је 19 новембра о. г. у својо] 30. год. Лака јој црна земл.а!

НОВЕ КЊИГЕ

Гробови знаменитих Срба, што су им Ко сти у Новоме Саду укопане. Пописао их Др. Илија Огњановић. (Прештампано из „ЈавораА)' У Новоме Саду. Штампарија А. Пајевића 1890. Велики Годишњак са библиотеком за народ. Волики срп. народнн илустровани календар за просту годииу 1891. (Година 42) Власник : Александар Сандић; Уредник: Андрија М. Матић.

Издање сриске књижаре Враће М. Погшвића. У Нов. Саду, Штампарија срп. књпжаре Браће М. Поповића. 1890. Цена је са уметнутим листо вима за прих.д и расход: 50 н. Уз овај календар иде као уздарје на ирвом листу слика св. Николаја, осим тога има приионедака, ноуке и шале у леном броју.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

дЖаш лист је стекао већ своју сталну нублику за ових прошлих нет година и нема потребе, да понављамо овде његову цел и да уздижемо његов рад; читаоци и читатељке упознали су све то из самог листа. Ми изјављујемо само, да ће лист излазити у истом облику, с истим смером и у исте дане и идуће 1891. годипе, а остаће му и цена иста : 1 Форинта или 2 1 /з динара на годину, које ее пла ћа у напред .за целу годину. Можемо изјавити, да су напти досада њи сарадници изјавили. да ће и у будуће свом снагом пријонути да морадни напредак овог листа иојача а паштићемо се, да се број сарадника и прошири, те сад умољавамо овом приликом своје досадање врло иогатоване скупљаче и скуиљачице претилатника, особито оне у Србији, Босни, Херцеговини и Далмацији, да се потруде, те да н за идућу годину нриберу иретплату од својих претплатника и да пошљу уредништву овог листа до почетка идуће 1891. г. Како би се знали равнати са штамиом. За олакшицу скупљачима и нретплатницима у Угарској и Хрватској шаљемо уз овај број поштанске унутнице иа мо же сваки и сам послати претплату, само нек?. допише још на дотичном месту своје име и место и ттека ирилепи с десне стране марку од 5 новчића. Вршац остављамо нагаем поштованом дојакошњем скупљачу, а за Србију ће примати и да.ље претнлату књижара Велпмира Баложића у Београду. Јављамо, да имамо на расиоложењу еве бројеве нашег листа од П. Ш. IV. и ове У. годиие но цепу од 1 Фор. или 2 г /а дипара Наш лист може се згодно унотребити за божићне ил испитпе награде одраслијој женској деци. У Новом Саду , 1. децембра 1890. Уредништво.

188

Штампарија др. Павловића и Јоцића у Новом Саду.

ЖЕНОКИ СВЕТ. Бр. 12.