Ženski svet

Вел. Бечкеречкиња.

моћи пружила, послав првима 10 Фор. у новцу и два пуна сандука разног рубља и хаљина а другима 20 Форината у новцу. Од 1887. год. непропушта задруга, а да о годитињим школским испитима за иет ®op. књижица не набави, које као дар свој доброј деци распоклања. У најиовије доба пак, кад су правила за сриски учитељски конвикт у Н. Саду од високе земаљске владе потврђена, и када је главни одбор тога конвикта позив сво] на српски народ и на разне корпорације упутио, у коме на уписивање на чланство и на испомагање позива, решила је и ова задруга у главној скупштиии својој једногласно: да се за подпвмажућег члана установе ове са ирилогом од 50 Фор. у пет годишњих оброка по 10 Фор. упише, од чега је већ ирви оброк са 10 ®op. уплатила. Живела! Ово је у главном рад „Просветне Задруге Српкиња у Ст. Бечеју“. Велики и оби.ван рад ? па још кад се узме, да број чланица ове задруге не броји на стотине, него се редовно између три и четири десетине креће! Уз сав овај рад и с њим скопчана материјална издавања има задруга данас ипак 2300 Фор. у штедионици уложена капитала 1890. године. Каиитал задружни постао је од улога самих чланица и од приређиваних забава, око којих се ревносне чланице веома труде, као јединог извора унапређења и оснажења своје блага)не. Али је и управа задружна врло обазрива и врло штедљива, са чега и заслужује свако признање и по штовање. Желимо честитој „Просветној Задрузи Српкиња“ челичне снаге, много стрпљења и издржљивости, па ће тима наоружана у стању бити и истрајати. Ж.

Наше ноштоване читатељке носумњаће можда, да је наша добротворна задруга престала делати на њиви Господњој, јер се о њој ретко чујугласи овде. Па да разбијемо ту сумњу иаших читалаца ево hy вам овде у кратко наве сти, шта је свс у последње доба наша задруга учинила. Задруга је заоденула 24. женске деце из наших основ. народ. школа са потпуним зимским оделом. И наша се задруга на предлог гђе Драге Смедеревчеве уписала за потпомежућег члана срп. учитељскбг конвикта у Нов. Саду с ирилогом од 50 Фор., које ће уплаћивати у пет го дишњих рата по 10 ф. Даље је поделила задруга о Божићу на сироте 50 ф.

Овде сам Вам само у кратко навео делање наше заДруге, а скорим ће изићи и штампан извештај, где ће се опгаирније изложити цео рад задружни. Напомињем Вам још, да је приликом одевања сироте гаколске деце наша иредседница гђа Емилија Мунчићка са одборницама млого припомогла, да се деца онако лено заодела, а опет да мало стаје саму задругу. К.

Јавна захвала.

Гоеиођа Марија Душана ЈовановиЛа одавде поклонила је нагаој задрузи 20 пари чарапа, да се њима заодену сирота школ. деца, а госаођица Нина НиколиЉва из Иланџе послаза је и ове године своје уштеђсне дневнице од 3 ф. 65 н, на задружие цели. Како ови дарови нису номенути ни у записнику ни у извегатају друштвеном са осталим даровима, јер су доцније ирисисли, то се начелништцо задружно осећа побу ђеним, да се овим путем дародавцима захвали на њиховим лепим даровима. У Нов. Саду , 12. (24,) јануара 1891. Началништво Задруге Српкиња Новосатниња. Госпођа Шрутек бивгаа одборница наше сегединске добротворне задруге Срикиња одселила се службом супруга свога у Сатмар, али је ипак остала члан наше задруге и редовно уилаћује своје нрилоге и не само то, иего је у корист наше задружне благајие приредила у своме дому једну приватну забаву, на којој је њена ћерка гђица Амалка свирала на Гласовиру и прибрала тим нутем и овамо већ послала 5 ф. 80 н. и уз то још и један лепо израђен подметач за друштвену лампу. То нас је тако обрадовало, да не межемо пропустити, а да се тој поштованој задругарки не захвалимо овим јавним путем на такој великој л s убави и оданости, тим вигае, гато је госнођа Амалија ћерка рим. кат. вере, али осећа срнски и делом показује како љуби своје и у туђини, и како га се радо сећа, те заслужује, да је наша задруга поздрави одуда са једнодуганим ускликом: живела! У Сегедину на Три Јерарха 1891. Иредседништво Добротворне Задруге Српкиња.

ЧИТУЉА.

f Василијан Нетровић епископ бачки, члан Горње Куће угар. сабора, поседник кр. српеког

30

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 2.