Ženski svet

Бр. 12. Тајник јавља, да је у име задруге, брзојавно поздравио прославу нашег највећег и најомиљенијег песника, Змаја Јована Јовановића, коју је нрирсдило КишФалудијево друштво у Б.-Пешти. - За брзојав је илаћсно 1 Фор. 06 новч. Узима се на врло поволшо знање. Благајник се уиућује да 1 Фор. 66 нов. из другптвене благајне иеплати, и у издатак ставиг. Бр. 13. Председник прсдлаже, да задруга, ценећи здслуге бивигег тајника г Н. Јовановића, од своје стране и г.идљивим знаком поштовап.е и призпање покаже, и да му какав дар о имендану нреда. Предлог се једногласно усваја, и нредседник се овлашћује да се за дар постара. Бр. 14. Председник јавља да је за две увезане књиге, у којима ће се бележити рад одбора и скупштине, издала 1 Фор 75 нов. Одобрава се и благајник се упућује да ! Фор. 75 н. исплати и у издатак стави. Бр. 15. Пера Рајков моли за ирииомоћ. Пошто је н.егово сиромашно стање иознато, а оитерећен је с миогом ситном децом, одређује му се 2 Фор. и благајник се упућује да ову своту поред признанице изда и у издатак стави. Михаило Kocufi Нана ПетровиЛ тајник. иредседиик. Олга ВаловиЛ, Саеета JoanoeuE, Ee/j. Ђаковљев члапови одбора.

ЧИТУЉА.

Исидор Иавловић сенатор митровачки велики родол.уб, несретни отац, чију су кћер, велику довојку, преклане зликовци у Софији у Бугарској ирестоници, куд је у госте отишла, на грозан начин смакли са света, синовац нокојног новинара у родољуба народног Тодора Павловића, коме је нре две године ошптина карловачка с „Матицом Српском“ иодигла сно мен у Карлову, близу В. Кикинде, његовом месту рођења, где се родио и иокојник, нреминуо је у Митровици 10. (22.) аирила о. г у својој 53. години живота. Млого је делао на народној њиви ових последњих 20 година и стекао ту легга и поштсна гласа. ЈГака му била црна земља ! Т»орђе Новнћ цр. и кр. иредстојник у ми-

ру, ггодпредседник административног одбора енархије бачке, члан патроната ернске велике гимназије и члан срнеке православне општине и т. д. иреминуо је 20. априла 1891. год. и сахрањен је други дан Усрса уз велико учешће новосадеке публике. На оиелу је био и Њег. Св Цатријарх српски Георгије. Покојник је био врло вал>ан и вредан званичник у своје доба, и добар Србин. На онелу је кориоративно учествовао и одбор овдапгње добротворне срнске задруге женске, јер је покојник био свекар врле поднредседнице Хр. Новићке. Покојник је доживео ретку старост од 89 година, а био је све до скора здрав и крепак духом. Мир пеиелу његову!

ИСПРАВАК.

У говору гђе Савке СуботиЛке , што je изигпао у прошлом 4. броју овог листа, норемећен је у штампи слог. Четврто одељење с почетним речма: „У људској природи“ и т. д. треба. да дође после 5 одељења, што за њим долази и ночиње речима: „За то не треба“ и т. д. Молимо, да се то исправи. Ур.

НОВЕ КЊИГЕ И МУЗИКАЛИЈЕ.

Српеке народне ирииоветке скунили по Банату Коста Ристић трговац и Васа Јlончарски ратар. Издање срн. књижаре и штампарије браће М. Поиовића у Нов. Саду 1891. Цена 40 н. Извегцтај о раду и стању ианчевачке сргт. православне црквене ошптине за годину 1890. иодноси црквени одбор главној скуиштини сазваној за 7. анрил 1891. Ш. Панчево 1891. г. Штампарија Браће Јовановића. Беиеција уепомена с пута нанисао Марко Цар. Друго иоправљено издање. Издање сргг. књижаре и штамиарије Браће М. Поиовића у Нов. Саду 1891. Цена 50 н. Ово је дело носвећено пријатељу Сави Бјелановићу уреднику „Српског Гласа“. Сриска књижара и штамиарија Браће М, Поновића у Нов Саду код „светог Саве“. Препоручуј.емо поштованој иублици ове сриске најновије музикалије „Српско новосадско коло“ rio свирању народног свирца за клавир удесио Тихомир Остојић цена 80 новч. Нркос-коло композиција Стевана А. Станковића; друго издање. Цена 50 новч. Ко нам новац у напред пошл>е Добија у крстоилету о нашем трошку. Наш најновији каталог књига и музикалија игал>емо сва ком па захтевање бесплатно. У Новоме Саду 1. априла 1891. Браћа М Поповићи.

80

САДIЖАЈ. 1. Српско коло. 2 Сриска девојка. - 3. Лажпи снови. —4. 0 васпитању женскиња. 5. Ал’ је дивно. 6. 0 развитку душе у дстета. - 7. Белешке: а) Из просвете; б) За домаћице; в) Разно. 8. Рад добротворних задруга српкиња: Иовосадкиња; Старо-бечејки и.а, Сутотичкиња, Кикинђанака. Чгггул.а. Исправак-. Нове књиге и музикалије. Штампарија др. Павловића ип Jopl.a у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ Вр. 5.