Ženski svet

Кикннђанака.

никако не сме чинити; пошто даље молитељка још ни место себи није нашла, где би се могла усавршити у модерном шву, нити је кадра ма и приближни рачун иоказати о својим трошковима и издатцима, то се у овај мах ирелази преко овог иредмета и молитељица се упућује, да у своје време, кад место добије, поднесе писмену молбу заједно са трошковником свога изучавања и издржаваља у Б. Пенгги. Приметити је на бр. 1. записника, да су изаеланице; г.г. Јlила Гојковићка и Јулка Димитријевићка извршили свој задатак савесно, заоделе су четири девојчице целокупним оделом, пета је добила само одело, за које је робу послала г. Кат. Мачковићка, а шестој је купљена само обућа пар ципела У име обдарених сир. ученица нека прими доброт. задруга, г. г. изасланице и г. Мачковићка топлу захвалност.

Заиисник вођен у седници уиравног одбора добротворне женске задруге, држане у Вел. Кикинди 31. маја (12. јуна) 1889. године. Председава: председник Нина Петровићка. Бележи: тајник Михаило Косић. Присутне гђе: Сида Пачуова, Олга Валовићка, Евгенија Баковљева, Јелена Николићка рођ. Радуловић, Јелена Николићка учит., Савета Јоановићка, Хермина Манојловићка, Ирена Петровићка, Александра Шевићка. Бр. 7. Тајник чита загшсник од прошле седнице. Без иримедбе се одостоверава. Бр, 8. Члан одбора гђа Пачуова извештава, да је са госиођом Валовићком, иозвала за чланове ове задруге све оне госпође, којејеунређашњој седници примила да их позове. За чланове, и то редовне, уиисале се ове госпође: 1. Елисавета Пировићка; 2. Леиосава Табаковићка; 3. Ана Лепедатова; 4. Христина Николићка; и 5. Каролина Бајер. Све ове госпође примају се за редовне чланове. Председник јавља да је са госпођом Хермином Мапојловићком, ове госпође позвала, и за редовне чланове уписала: 1. Милицу Поповићку; 2. гђцу Марију Телечкову; 3. Тинку Веселиновићку; 4. Марију Ружићку; 5. Јелену Манојловићку; б. Драгу Веселинову; 7. Сиду Миленковићку ове госпође нримају се за редовне чланове.

Бр. Чланови одбора гђа Ленка Николићка и Савета Јоановићка јавл>ају, да су позвале и за чланове задруге уписале: Ленку Мајинекову, Тереску Веселинову и Јулу Ранкову све ове госнође примају се за чланове задруге, и то редовне; а за нотпомажуће: гђа Ленка Кикиндаји са ирилогом од 2 Фор. годишње; Катица Ђорђевић, Јана Голић, Марија Николић, такође са прилогом од 2 Фор. год. а г. Љубомир Лотић нар. уч. са прилогом од 3 Фор. годишње. Сви у овој седници примл>ени чланови рачунају се за такове од 1, јуна о. г. Још су за редовне чланове примљене: гђа Емилија Михајловићка, Јелена Марковићка, Даринка Мравићка и Тинка Косићка, Драга Си мићка, Јелена Крагићка, Јулка Влаовићка, Савета Рајкова, СоФија Станкић-Кнежевићка, Јула Замуровићка, Милица Каранчева, Марија Јоановићка, Јелена Вл. Николића, Савета Будишина, Ленка Коцкар, Роза Петровић. Бр. 11. Изасланство гђа председница Нина Петровићка и одборнице гђе: Сида Пачуова и Евгенија Баковљева које је однело молбеницу општ. началнику г. Ст. пл. Видаку, а и председнику црквене опћине г. Николи Јоановићу, у ствари ирииомоћи за оснивање срп. забавишта; нашло је за добро да се оде и представнику општ. г. Паји ил. Еремићу, да га замоли, да и он молбу. за нрипомоћ, од своје стране, као општ. нредставник, потпомогне, да би се повољно решење донело, иодноси о томе следећи извештај : Свугде су биле лепо и својски примљене. Г. оншт. началник изјавио је, да ће молбу женске задруге од своје стране топло препоручити; и да је могуће, он би за то био да ее у Кикинди подигну бар 4 забавишта. Г. нредседник црквене опћине обећао је, да ће норадити да и цркв. опћина припомогне да се српско забавитпте што пре отвори. Г. Паја пл. Еремић изјавио је да ће ову ствар код онћине нотпомоћи, али је тог мнења, да би најбоље било, да се женска задруга обрати с молбом на високу владу за припомоћ, а наши посланици, наиме г. Исаковић и барон Николић заузеће се, те ће влада одредити нужну припомоћ, нарочито кад се у молби наведе, да ће се и мађарски у забавишту говорити. Управни одбор једноглазно закључује, да се останепри оним молбеницама, које су ноднешене опћипском представништву и црквеној опћини.

Вр. 5. ЖЕНСКИ СВЕТ

79