Ženski svet

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Сиахиница, роман из живота војвођанских Срба. Написао Стеван Ј. Јевтић. Издање нишчево. Београд Краљевско-српска државна штампарија 1891. Цена један динар (50 новч.) Земље у Бачкој са земљорадничког гледишта. Наиисао М. ПетровиЦ проФесор сриске учитељске школе у Сомбору. Ову је књигу паградила ~ Матица Сриска “ си 100 дукита из фонда Јована Оетојн/ш и жепе му Tepesuje potjЗозукове. У Панчеву, у комиеији књижаре Браће Јовановића 1891. Цена је овој књизи 1 ф. а. вр. Добити се може или код писца у Сомбору или у књижари Браће Јовановића у Панчеву. Сриска академија у Београд издала је Глас XXXVI. Артескп бунар у Сомоору, написао М. Петровић проФесор, дописник Академије природних наука (са про Филом артеског бунара). Београд. Штамиано у штампарији Краљевине Србије 1891. Српски велико кикиндски Календар за преступну годину 1892. Издаје књижаре Јована Радака у Вел. Кикинди. Штампарија Јована Радака. 1891. Цена 25 новч. Осим календарског дела има песама и приповедака из народног живота, којеимају поучну и забавнуцелза народ. Ми препоручујемо овај календар народу нашем. Дат је у штампу у Сарајеву у Босни; „Нови ТребевићС велики српеки илустровани календар за Босну и Херцеговину. Штампаће се у 8.000 примјерака, а растуриће се по Босни, Херцеговини, Србији, Црној Гори, Далмацији, Боци Которској и међу Србима у Угарској. Врло је згодан и подесан за огласе, који се рачунају врло јеФтино. Читава велика страна стаје само lo ®op., по стране 8 ф , а четвртина стране 5 ф. Огласе с новцима прима уредништво „Босанске Виле“. Наруџбине без новаца не ће се уважити. Књижарама, трговцима, занатлијама и другим раденицима преноручује се ради огласа. У Сарајеву, 30. авгуета 1891 г. Н. Т. Кашиковић, уредник „Боеанске Виле“.

Срби браћо!

Петог октобра ове године навршује се сто година од дана рођења дичног српског ијесника и борца Снме МилутпновиЛа, Сарајлије. Тога дана мислио је овај одбор да ће се слећи српство из свију крајева и најсвечаније прославити стогодишп.ицу Симону; но пошто је саразмјерно тако мало скупљено добровољних прилога, да се од тога не може иодићи, никакав

достоЈан споменик то је овај одбор ријешио: да се главна свечаност, у славу Симову, одложи све дотле, до год се не сабере толико новаца да одбор може ријешити, какав ће бити споменик. Но ииак дужност нам ерпска налаже, да и дан саме стогодишњице свечано прославимо -- макар свако у својој средини ; с тога је овај главни одбор закључио у својој седници од 2. септембра о. г.: да се сав српски народ нозове ако је могуће да стогодишњицу Симову прослави овако: 5 октобра у јутру нека се свугдје одржи свечана служба божја а послије службе парастос (опијело) у спомен Сими. Послије подне или у вече, ако је икако могуће, нека поједини пододбори или друштва одрже еародну свечаност или бесједу у славу Сими. Уздајући сс у родољубље одбора у Биограду, на Цетињу, Нов. Саду и појединих подод« бора у овим крајевима и ваецијелом Српству, увјерени смо, да ће тај дан свечано бити прослављен. Овом приликом молимо све одборе, нододборе, сваког брата Србина и Словена и све искрене пријатеље Српства: да нам сви пошал>у прилоге или само нека нам доставе суму од скуил.еног новца најдаље до конца мар.та 1892. годиее, како би се према суми могли равнати за сами сноменик. Срби браћо, немојмо наш немар показивати код овога народног подузећа него сложно на посао, како би се на скоро Србадија из свију крајева српских могла искунити у Сарајеву при главној свечаности, na сви заједнички, најсвеча није ирославити ту народну велику свечаност. У Сарајеву, 9. септембра 1891. г.

Васо С. Краљевић с. р., потпредсједник.

ПОРУКА.

Новосадска добротворна задруга Српкиња разаслала је на потиис овостраним задругама Српкиња једну претставку на наш народни црквени Сабор jom јуна месеца о. г., па смо извештени, да јс до сад стигла тек до треће ађанске задруге. Како су изгледи, да ће се наш народни цркв. Сабор саетати још ове јесени, а најдал.е на пролеће: то умољавамо славне задруге, да ову етвар пе задржавају него да јс иотпишу, ако сс слажу, па одмах дал.с да отправе, како би иста могла на време стићи куда треба и како би о њој могао и Нар. Цркв. Школ. Савет предходпо своје мишл>ењс поднети. Прерседншитво доорот. зад. C'pcc. Новосаткиња.

САДРЖАЈ: Под храстом. —■ 0 развитку душс у детета. Јесења слика. Како се ироизводи стакло. Три виле. Бактерије и човек. f Катарипа Оберкиежевић. Белешке: Мз просвете; За домаћице; Зарад здравл.а; Разно. Рад добротворних задруга Српкиња: Новосадкиња, Сентоматикиња, Суботичкиља, Вел. Кикинђанака, Белоцркванака. Читуља. Пове књиге. Срби браћо! Порука. lllTaMiiaiTm'a др. Павловића н Јоцића у Новом €аду.

160

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10.