Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

РАЗНО.

октобра месеца о. год. у Букову код Неготина србијанска влада. Овде се иримају ученици од 14—18. године, који су земљораденички синови и који су добрим успехом свршили четири разреда основне народне школе. Ученици се издржавају ту о државном трошку. Нова забавишта. Читамо у нашим листовима, да су и вршачка и перлеска цркв. оиштине закључиле, да у својим средииама иодигну ове године cpn. нравославна дечија забавишта. Слава им! Ј ианчевачко забавиште има до сад упиеано 46. деце. У вел-бечкеречкож забавишту има 16 деце уписано. Ово је за В. Бечкерок одвећ мало. Завод за глухо-нему децу у Загребу отворен је ове јесени с I. разредом. Завод ће имати иет разреда а подизаће се сваке године по јадан разред. У заводу ће бити интернат и илаћа ће се од детета годишње 250 тор. за издржавањс. Да сс не баце покварени ораси. Почетком зиме добију обжчно ораси неки љут и непријатан укус; са тога се уштете млоги. Неке домаћице покушалс су да такви орасима поврате добар укус, на веле да су успеле овим средствима: Оставе орасе два дана да стоје у млаком млеку и онда се изваде и на ваздуху осугае. Место млека може се узети и млака елана вода ; ал у том случају ваља оставити орасе да стоје б —6 дана. Тако, веле, изгубе ораси ону љутину и уз то се лако љуште језгре од оне танке кожице.

Дево.јачком друштву Српкиња Новосаткиња држали су нредавања прогалог месеца: г. Јован Грчић о ваепитању у старих Римл.ана; г. Благоје Бранчић о појезији; пречасни г. Ј. Храниловић, нрота унијатеки, о хрватској литератури, и изнео је живот и дела два најславнија хрватска песника Аугуста Шеноа и Фрање Марковића. А нријавили ее, да ће предавати још г. Стеван Милованов нроФесор и г. Сергије Шакрак Нинић, конзисторијални бележник бачке дијецезе. За срнско народио позориште прилолшо је веленоседник новосадски г. Лаза Дунђерски 1000 Фор Нек му је слава!

Мита Иетровић, врсни ироФесор српске учителшке школе у Сомбору, вредан књижевиик ерпеки, чији су стручии радови стекли признања и код Немаца и Мађара, иознат и нашим читаоцима од ово последње три 10дине дана са својих лепих и богатих умних радова, што је пружао народу у овом листу, оболео је умно на нашу велику жалост, те су га однели прошлог месеца о. г. у Будимпешту у умоболни државни завод. По стручном прегдеду тврди се, да је Петровић оболео од запаљења срчи у ртењачи, од куда је и мозак дирнут. Ово је тешка болест, али ми се уздамо у милост Божију, да ће нам скорим вратити Петровића здрава, јер његове иомоћи и савета треба још незбринута по родица, њега треба школа, књига и народ. Ирилоге на сироту децу новосадску, која су прошлог месеца лежала од диФтеритичне вратобоље, дали ,су, поводом позива среског новосадског лекара г. др. Илије Огњановића, који је у нрошлом броју нашега листа изнесен, ови родол^уби: а) у новцу: Добротворна задруга Српкиња Новосадкиња: 10 ф., гђа Олга Ћурчићка: 10 ф, гђа Мара др. Полита 5 ф.; гђа Антонија Јовићка 5 ф, гђа А. 11. из Шида 3 Фор.; гђа Јулка Радовановићка 3 ф.; Катица Ђ. Поиовића ученица више девој. школе из своје штедионице 2 ф., гђа Љубица Велимировићка 1 ®op.; г. Ђорђе Оберкнежевић 1 ф.; гђа Ана Камбер 3 ф. Свега 43 ®op. б) А у стварима : гђа Марија Гавриловићка 1 пар ципела, 1 боцу вина, 1 стакло укухана воћа; г. Мита Савић („Бела Лађа“) 6 дечијих капута, 6 пари ципела; гђа Ана Павловић: 1 чактпире, 1 пар чизама; гђа Евица Радуловић: 6 стакала укуваног воћа; г. Данило Слепчевић: 5 женс. хаљиница, 4 стаклета укуваног воћа; гђа Амалија Стратимирввићка 3 стаклета укуваног воћа. То је све подељено на 20-ро сироте деце Српски учитељски конвикт у Нов. Саду примио је легат покојног Николе Кнежевића, учитеља шурјанског, од његове удовице гђе Рахиле Кнежевић од 6000 ®op., које је покојник овом друштву завештао и тако је сад достигао фонд овог друштва до 14.000 ф., а овим је нада утврђена, да, ће овај завод кроз три годиие моћи ступити у живот; особито, кад со узме у обзир, да је ова свота прикупљена за годину и ио дана, онда можемо рачунати, да ће се бар

Бр. 12. ЖЕНСКИ СВЕТ

183