Ženski svet

Јавна захвала.

Ево не нређе ни година дана, како имамо своју добротворну задругу женскиња у Меленцима7 чији су закони тек нре два месеца иотврђени од високог кр. уг. министарства, а овд. сиротиња већ осети 7 шта вреди овакова задруга. Највећи доказ томе је радост, која се могла читати са веселих лица онс дечице, коју је сл.

задруга нре неколико дана одела. Сви ? који видеше овај мио призор, од срца се зарадоваше и пожелеше ел. задрузи сваку ерећу и наиредак. Не могу иропустити, а да се у име оне дечице не захвалим ел. задрузи на племенитом делу и да јој не пожелим нанредка у свима њеним предузећима !

Д. Брадваровићева, учитељица.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

lM’F B0 нам <Ј е после Д њи број °Д ове године и с идућим бројем отпочињемо YII. нову годину за коју отварамо овим иретплату. Били смо намерни, да од идуће године издајемо лист но двапут месечно, иоглавито с тога, што смо ио жељи млогих наших иретилатница хтели да заведемо у лист и забавну поуку, која захтева више простора ; ал смо одустали од намере, јер су нас пријатељи са више страна уверавали, да ће у том елучају због веће цене, која би с тим наступила, број претплатника попустити. Но да би пак задовољили млоге евоје претплатнице, а да се ни цена не иовишује за ове и тако оскудее године, решили смо се, да издајемо лист као и до сад само једанпут месечно, ал да у сваком броју на иоследњих 4 —5 страна доносимо и забавну поуку. Да не би пак с тога био ускраћен онај чисто иоучан део, намереи смо, да у будуће доносимо „Рад добротворннх задруга Српкиња“ само у изводу, тек оно, што је важније, а да не штампамо, као до сад, читаве записнике, јер тамо има млого што није од важносги. На тај начин остаће нам у листу више места за ову забавну врсту рада, поред које ћемо доеосити по нешто и из књижевности, бар оно, што се више тиче женскиња. За овај део рада добили смо стручно и опробано лице, које ће, надамо се, потиуно задовољити наше читалице. Ако нам се овим покаже б >љи одзив, ми ћемо можда покушати у доидућој години да остваримо намеру нашу и да лист у двапут месесно издајемо. Цена листу остаје за сад иста од 1 Фор. годишље за Аустро-Угарску или 2 х / 2 динара за Србију. Друге стране државе са 20 нов. или ио Франка више. Новци се шаљу у наиред за целу годину на уредништво овог листа у плаћеном нисму или ооштанском упутиицом. Сјкуиљачима и књижарима дајемо 10°/ 0 понуснине за труд или сваки 10. нримерак бесlгlмАнУ % - Врло се лепо захваљујемо овоШгДрнликом свима досадањим скупљачима и скупљачицама и молимо их, да нам ни у будућепе, одреку ту љубав. Тако исто се топло захваљујемо и нашим сараДеиицмма и сараденицама и молимо и њих, да нас не забораве ни у будуће. И у нас се већ женско питање све више истиче на иовршину ; о њему ночињу данас да размигаљају не само родитељи, пего и ошитиие, сабори и штамна, па за то је пужда и потреба, да се одржи и у нас бар један овакав лист, који је посвећен интересима п питањима жепске друштвене иоловипе, а на томе треба да раде ноглавито женскиње, јер данас се не иоклањају добра (врлине) пего прибављају. За наше feniKe дане упућене су натриотизмом и Српкиње да раде не само на свом полном унапређењу него и на бол>ој срећи п леишој будућиостп самога народа ; иа како ми имамо тврдо уверење у добру вољу и велпко родољубље наших Срикиња : то се надамо, да ће вољпо и с иуним пожртвовањем упрегнуги своје силе, да се одржи и иодигне овај једини женски лист с ове стране, кога еу осповале и у вис дикле саме Срикиње. У то име очекујемо обилну нотпору пагаих свагда дичних Српкиња. Нови Сад, 1. децембра 1891. Уредшиптво.

188

Штампарија др. Павловнћа н Јоцнћа у Новои Саду. НГ' Овај се број због бодести мало одоцнио.

ЖЕНСКИ СВЕТ: Вр. 12.