Ženski svet

Не онако тихо K’o на гробљу она. Преминуо, веле ; Богати старина, Код кога за столом Пријатеља има. Похитатпе многи Мртвом своме другу ; Да крај мртвог тела Сви изјаве тугу. И спровод се крену Ох ; да много света!

Ипак ; гата га чека? Ништ’, до рака клета. Зазвонише звона ; Свргаи се онело, И сви целиваху . ј Опојано тело. Донеше га гробљу. Крај гроба му неко Помињ’о врлине, На послетку рек’о: „Слава нек је данас Духу твом и телу;

Мир нек је у гробу Твојему пепелу ! И нокрига земља K’o што многе крије; Она бар не нита: Ко ј’ богат ил’ није. Богат и сиромах Изједначе с’ тада, Кад их рака нрими И земл>а напада.. . Београд, Фебр. 1892

Зорка И. Марковић

Штахшарија др. Навловића и Јодића у Новом Саду.

64

ЖЕНСКИ CBET. Бр, 4.

ОДГОВОРИ. Сарадницима. Сви нриспели извештаји и чланци за лист нису могли ући у овај 4. број, па за то молимо ? да се госиода претрпе; гле даћемо, да све досадање уђе у 6. број. Гђи Аптонији Обра дови/пси овдв. Примио cjim 2 Фор. као дар ватн и дајем два нримерка „Жен. Света" ученицама: Смиљи Добродолској и Ангелини Иванишевићевој. Хвала Вам на дару ! Гдиих) Др. В. ЈЗулиИу Смедерево и Г/ји Мирковибки, Крагујевац. Прихваћамо радо ваше иредлоге и шаљемо све листове за Смедерево и Крагујевац на вас, с молбом, да их раздате дотичнима. Адресе су означене на листовима. Хвала вам у напред на услузи!

ЧИТУЉА. | f Арсеније Сгојковић ( епископ б.удимски, бивтпи администратор патријаршије српске и двапут од нар. сабора изабрани а непотврђени иатријарх, иреминуо је лицем на Цвети о. г. у својој 88. години живота а 62. години монашеског чина. Са свога примерног и узоритог владања и чину сходног гхонашања беше обљубљен у васколиком овостраном народу, те је носио наслов: „љубимцем народним.“ Слава му! и лака му била црна земља! f Теодосије Мраовић. Последњег дана месеца Фебруара о. г. сахрањен је у Београду уз велике ночасти бивгни митрополит Србије Тео досије Мраовић. Лака му црна земља била! f Драго Иамучина срп. народни добротвор умрво је 20. јануара о. г. у Трсту у својој 82. години живота Подигао је основну школу у селу Сливници у коју је уложио 30.000 ф. и оставио још 10.000 ф. као фонд за исту школу, Осим тога поградио је цркву у своме месту и послао јој све књиге и потребне утвари; трстанској цркви је оставио 2000 ф., по 600 ф сиро тињи а рођацима земље и куће. Слава му! f Марија удова Скарлато рођ Лукач на родна добротворка преминула је у Темишвару око половине месеца марта о. г. Оставила је своју кућу у вредности од 50.000 ®op. на штипендије за 5 - 6 српских добрих и сиротихуче ника. Кућа носи годишње кирије на 2500 ф. Слава јој! и вечна усиомена! f Јован Стефановић (Брата) трговац из Че ревића, преминуо је и уз опште саучешће че ревићског и околног народа сахрањен 25. марта о. г. у својој 82. години живота Брата покојии беше за Черевић и околину у млађе доба једна од најугледнијих личности. Чинио је млога до бра месту и заузимао се јако за наше народне интерисе Њему се има захвалити, што је Че ревић добио парабродску станицу. Његова кућа беше ртворена сваком нашем бол,ем и угледии јем човеку. Био је члан „Матице Српске“ и потпомагао је срнску књижевност. Лака му била црна земља!

f Baca Кнежевић ученик горње реалке у Раковду до Гор. Карловаца у Хрватској погинуо ; : е од руке другог ученика те реалке, Хрвата; који га напао за то ; што је овај бранио српско име. Жалост је то велика, кад се још на крају нашег 19. века налазе и таке заврзанице; а томе су по свој прилици криви учителш или родитељи, који су тако странпутице одвелн овог несретника. Слава Васи Кнежевићу! f Јоваш.а Стојковићка чувена уметница на гласовиру, која је свирком својом у Н. Саду и другим нашим варотпима ире 20 година join задивљала слушаоце, преминула је у Паризу 16. марта о. г. где се последње две гоиине бавила и од ириређиваних концерта живела.

Позив. Умољавају се П. Т. родитељи наши, који имају способну децу за забавиште и који мисли слати овамо своју децу, да изволу уписати ту децу код мене потписане или код гђице забавиље, Марије Симићеве 7 јер се школа отночиње, у име божије, на светли Четвртак 9. (21.) априла о. г. Нови Сад ; 1. априла 1892. Јулка РадовановиИка, начелница.