Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

ВЛАСНИК : ДОБРОТВОРНА ЗАДГ.УГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

ОЈ ПРОЉЕЋЕ!...

п Р оље^е мило • Ој драго! а>з>Ој животе млади 7 ти највеће благо . . . Веселиш ме млада ... Браћу сеје миле flojßa, стадо драго ; тице лакоЕфиле. Све ти пјесму пјева, а миЈвем се слади, Свак те здрави, Јвуби ој животе млади! ПоЈва, зелен лузи цвијећем ли те кити Свему ј 7 иза студи лакше оданути. А миомир слади души живот нови. Наду нам оживи, ускрснуше снови . . . Пјесма се разл’јеже... звон јој свуда бруји Пјесма се прелива, к’о море кад струји. Фоч<l, на Херцеговини 8. Фебруара 1892. год.

ЗеФир цв’јећем њија, мирис слади груди, Сванула је зора род се мили буди. Пастир стадо јави, блеје мали јањци, Свуда на све стране зелене с’ пашњаци. Ласте мале дошле, ираве гн’језда мила, Свака тварка мртва .. . оиет оживила. Поток брже тече, воде много више Свака тварка жива једним духом дише . . . Све весело, чило иза студи клете Сваки иште, тражи ој слободе свете! Еолом крећу виле, на све стране слава Само слога српска још једнако спава! Родољуб.

ДУЖНОСТ И САВЕСТ. (Свршетак).

хоћемо утакмицу, а њоме Ј т Р ажим ° у туђем свету своју сло боду; а тражећи слободу вршимо своју дужност. Но у ком нравцу и у ком смеру, да тражимо слободу? Дух ирилика и неприлика наших у свету озбиљно нас опомињу, да смемо и морамо тежити за слободом и то у два правца: У негативном и иозитивном, а тако ћемо себе одржати. Па тнта ли је негативна, а шта позитвна слобода?

Од како је Србина, корена целом Словенству, јер се први Словени звали Срби, те од када о њему иовесиица срнска нрича, па, ево, до данас он имаде од природе урођену особину: да одбаци од себе cee, што је туђе , страно, за нас не само неиотребно, но шкодљиво; јер све , што је туђе, то је и неразумљиво (\,њемецки“) за дух и свет сриски. То је природна особина ерпска Али зар се једном догађа, да многи покушавају да и природу претекну у нечем! Но то бива врло кратког века, јер

Bt’OJ a. У HOBOME САДУ, 1. MAJA 1892. ГОД. VTI.

ИЗЛАЗИ : СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЈГОМ ТАБАКУ.

, Цена је годишп.а 1 Фор.; за Србију 2V2 динара. Рукопиеи и претплата шаљу се на. уредништво.