Ženski svet

јер се месно учитељство леио одазвало. Лака јој црна земл>а била! f Иетар Чарнојевнћ потомак Арсенија Чарнојевића патријарха, гроФ темишварски млогогодишњи заступник на угарском и црквеном сабору, преминуо је 15. априла о. г. у снојој дубокој старости у 83. години живота у наручја своје ћерке у Фењу. Мир пепелу његову! f Матн Николе Тесла. На велику суботу о. г. преминула је у Госиићу (у Хрватској) мати славног научењака српског Николе Тесла, а сестра архимандрита и народног застуиника Николе Мандића. Спровод је био сјајан, каквог Госиић мадо виђа. Покојница беше, иначе љуб л>ена и поштована са своје особите добротс, разборитости и вредноће, а славна је и за то, што је родила и однеговала така сина, да му се свет клан а. Нека јој ј.е слава! t Јосиф Мачвански одличан грађанин новосадски, витез Франц Јосифовог ордена, члан „Матице Српске“, негда врло имућан и дарежљив човек преминуо је 16. априла о. г у својој 92. години живота. Јlака му земља и вечна успомена! НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ

Песме. Написао 11. Жел.ски. Нови Сад. Издавачка књижара и штампарија А. Пајевића 1892. (Цеие нема). Ова мала кљижица у укусном издању, износи нам једног младог песника, који показује дара за то. Пееме су му изливи њежних осећаја за својту и место, а има доста и љубавних сцена. Све пак показују неку сету, која и читаоца и неотице уводе у тај расположај. Надамо се од њега да ће нам у будуће донети обилнији и савршенији рад књижевни. Босиље. Песме за младеж и за свакога, од Мвана М. Ионовића. Свеска 11. У Новом Саду. Мздање и штамна А. Пајевића 1892. Цена 20н. Није нам иозната 1. свеска оваких песама овог нашег еарадника; ал по овом судећи, и оне у првој свесци имају исту садржину, као и ове. Ту има изворних и преведених песама и све се клоне на опис леиоте ириродне или на моралну и религиозну поуку, те се згодно могу уиотребити за поклон деци школској. Божја реч Приповетка из српског живота. Написао Јан М. Веселиновић. Издаље срн. књижаре и штамиарије Браће М. Поповића у Нов. Саду 1892. г. Цена 2U нов. Прочитали смо ту ириповетчицу и уживали смо. Прича је лепа, како се из незнања узели брат и сестра и по венчању упознали. Писац је то тако лепо и вешто извео и исиричао, да ће у, ватн сваки, који ушчита. Само иоследљи насу( није удешен, да га може читати и млада девој ка. / ртикулациона настава у заводима заглу-

вонеме. По најбољим изворима израдио Радиво Поиовић учитељ глувонемих. (Надокнада ~До бротвора“.) Митровица. Штамнарија Конст. Трумића 1892. То је ирва поука и унутетво, како ее предаје и учи говорити и писати дете глувонемо. Добри и зли људи. Приноветка 4>р. Хоф мана. Превео Момчило Нинчић гимназиста. У Нов. Саду, издање и штампа А Пајевића 1892 Цена 46 новч. или 1 динар. ХоФманове су прииоветке удешене за млађи вараштај па и ова приповетка може иослужити згодно за дар деци и одраслима. „Породица“. Изишао је 7 број са овим садржајем: 1. Проветравање станова, 2. Рђаво васнитање деце 3. Календар душевног живота детиљег, 4. Међу децом, 5. Белешке, 6. Мудре речи. Породица излази два пут месечно: сваког 1 и 15. Стаје за Србију годишње 4. а полугод. 2 дин. За стране земље 3 Фор. год. Прет плату ваља слати г. Ђорђу С. Којићу, учитељу, а рукописе г. К. Петровићу, уреднику „Поро дице“. Иретплатити се може и на пошти. Усиомене из Италије. Написао Др. Ђорђе Дера. (Прештампано из Летогшса Матице Сриске свеска друга, трећа и четврта год. 1891. и свеска прва год. 1892 ) Први део. У Нов. Саду, штампарија ерпске књилгаре Браће М. Поновића 1892, За ђаке цена 50 н. Ко је читао дела г. Др. Н Дере, а наиме, ко је у „Јавору“ ил „Летопису“, ма и поједини одломак оваке врсте прочитао, иеће за цело иропуетити а да ову лепу збирку оииса из те европске баште, како зову Италију, не набави. Особито се може ово дело преиоручити учемицима средњих наших завода и вишим девој. школама, као иоучна и забавна лектира.

ЈАВНА ЗАХВАЛА

Арк. Варађанин. управитељ.

80

Штампарија др. Павлокића и Јоцића у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 5.

Г. Јован Грчић проФееор овдашње срп. велике гимназије и уредник „Стражилова“ изво Jteo је иоклонити као ускршњи дар свакој ученици па и библиотеци овдашње сри. вишс девојачке школе по једну књигу евога превода нод насловом: „СаФа“, (жалосна игра у нет чинова, немачки написао Грилпарцер), што укупно из носи 114 комада књига, на чему се нотписана унрава у име свих ученица својих горњем дародавцу најтоплије захвал.ује. У Новоме Саду на Ђурђев дан 1892.

ivi о лт ivr o r да нам они лањеки ноштовани претнлатници, који ие чувају нашег лиета, изволу иослати 1. број од ирошле 1891. године, па ћемо им с драге воље, илатити за сваки њримерак 20 н. Уредништво.