Ženski svet

Да није, Боже ’прости, одбегла? упашће снаш-Јела. (Здбегла, оставила ме, да се натим, да умирем ире времепа. Онет, да сам ја као и дриги свет . . . Алп Бог ми даде, те сам унакарађена. . . Та да, упаде снаш-Јела, да ти видиш, по . . . Не треба их даље слушати. Ово „да ти видиш u доста је, иа да ионовимо „Није требала тако да уради“. Оставити слепу матер, иа за драгог иоћи! .. . А има ли драже од матере?! Има! А то се може из ове мале приче видети као из безброј од почетка света, па до свршетка му!

А шта је том’ узрок, да је нешто драже и од матере ? И опет љубав ирема оиом, који је увек, који је и еада, који ће увек неумитно рушити љубав према мајци! ЈБубав према драгом! А гата замењује љубав нрема матери? Не заборавимо на љену љубав! За мало дана, па оживи и Нанина кућа. Невенка, јединица ћерка се новратила са својим драгим, да заједно врате и исплате љубав мајчину, која је толико елатка у животу! Ах, сад ми је цело моје село и оиет живо и весело! ЈБубав све окреће! Којанка.

МОЈОЈ СОФИЈИ.

98 Jff, офијпцс ! чедо жоје драго, жоја, бесцеп жоје благо; Срце жи је преиуио жшгипа, Јер данас ти ј’ тнеснаест годтпта! Природа се из еиа свога буди Па наж жиље раздрагава груди: (aijiiy.ro је дптнго прамалеће, Већ се сжеши, нунн, пгарио цвеће. И твом жићу, чедо мојс мило, Врачие среће моје, бела вило, Сијиуло је красно прамалеће Што се впше повратити неће! С’ тога желим: „срећна била кћерп! Дуговечна у највећој мери; Здрава, чила, задовољна била Ка’ у гори загоркпња вила!“ .., У Т. Кањижи, 6. жарта 1893.

Но како си ка ’no роса млада Тептко ти је још расудит сада, ЈЈептир мали кад на цветак слети Не зпа куд ће вихор га однети. Па послушај савет бабе свога Родитеља оца јединога: Памти ]'*c4ir, тпто ћу т’ данас рећи У врлини иут је само к срећи. Поштуј, слушај све старије твоје ПГто те љубе као очи своје; Више свега љуби Српство драго Посвети му све животио благо! Родољубље нек’ ти пали груди Српски понос осећаје буди; Да те увек та врлина краси, Поноси се, чедо, Српкшва си! Лаја Дим иi'риј в в ufi .

Паја Димитријевић

ЧИТУЉА

Коста С. Протић генерал и краљевски намесник у Београду, преминуо је напрасном смрћу 4. јуна о. г.; храбар и одликован војник, који је и на кљижевном пољу леп дар показао. Вечан му сиомен ! Тнма Крестић потомак једне од најстаријих породица тителских преминуо је 16. јуиа о. г. у пунрј муигкој снази. Фирма Крестићева постоји више од 100 годипа и била је свагда угледна и поштована Па и покојни Тима беше виђен и ноштован члаи натпег народа и једном приликом и кандидат иосланички за земаљски сабор. Лака му била црна земља! Драга Поповић из Товарника, мати хрватског земалшког заступника г. Стеве ПогтовићаВацког, оиштепоштована старица, преминула је

у својој 66. години живота у очи Иван-дана, о. г. Лака јој била црна земља! Аитонија Ружићка мати наше заслужне новосадске начелнице, преминула је у Сомбору код своје нећаке, у дубокој cßojoi сторости, у 83. Години живота. Нека је преблаги бог црими у рајска недрасвоја!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

„ Сраски Гластт и . Под овнм насловом почео је од ночетка маја о. г. излазити у Сомбору нов педелпш лнст за проевету, забаву, привреду и трговину. Власник, издавалац и одговорни уредник му је Љура Маширевић. Ценаје годишња за Аустро -Угарску: 4 ф. а на четврт године 1 ф. За Србију и Црну Гору 10 динара на годииу или 2 г / 2 данара на четврт године.

112

Штамнарија др. Павловића и Јоцића j Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 7.