Ženski svet

ничка скупштина. Икона Св. Саве Занатл. изложба. Споменици X. Вел>ку и на Оланкамену. Статистика,-школа у Босни, Бугарској и Енглеској. Белешке. Добротвори, Некролози и Читуља. „Учитељ“ излази у месечним свескама од 5, б и више табашц стаје на годину 10 дин. на иола г. 5 дин. Годину почиње и свршава са школ. год. (од сент. до јула). Чланови Учит Удружеља добијају лист за једну четвртину цеие јевтиније (за 7 50.), а чланови ван С.рбије добијају лист за пола цене. (Чланови плаћају 5 дин. улога год.) Но докле се зборови не образују и док се не покуие и ношљу улози, и чланови треба за I полгође да погааљу 5 дин., па ће за П полг. послати само још 2'50 дин. Учитељско Удружење има беснлатну у Србији (сем упутница) само треба адресовати Глав. Одб. или уредништву. Београд, септембра 1892. год. Уредннштво „У-читеља l '. Српске Севдалинке. Српске народне умотворине. Књига ирва. Из ковчежића Марка С. Поповића-Родољуба Панчево 1892. Штамиарија Браће Јовановића. Цена 60 н. На продаји у књижари Браћс Јовановића у Панчеву. Чпст и-риход - аошто се одбију трошкови намењен је за иодизањв сриског књижевног друштва у Босни и Херцеговини. Књижица ова има 133 страна и 219 песмица. Песмице су покунљене у народу, а увукла се по нека и вештачка песма, која се у народу овде па ево и тамо већ одомаћила. Мма врло и моралних песмица а има и крје показују доста тавних страна на нашем моралном телу. С обзиром на ову лепу и племениту намеру, коју је овим г. писац наумио да иостигне и с обзиром на то, што су ту умо творине из оног дела нашег народа, који јс до јуче чамио под туђим притиском, нрепору чујемо свима иријателшма, да потпомогну нашег вредног и родољубивог скуп.вача, као и цел, која се овде истиче.

ЧИТУЉА.

Олга, краљица виртембертпка, кћи нок. цара руског Николе, преминула је у својој 70. г;оди ни живота. У младости својој бетие необична лепотица Није имала од срца порода, те је одржала нећаку своју Веру, којој је завештала и 10 милијуна марака. Остало је иза ње 21 милијуна марака, од којих је оставила, своме граду Штутгарту 1 милијун. У земљи и народу беше обл>убљена са своје доброте. Мир иепелу њсном ! Наталија удова Лакићка из Нов. Сада, чланица добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња преминула је после дужег боловања у својој. 41. години живота 17. (29 ) октобра о. г. и уз велико саучешће свију грађана сахрањена сутра дан. Лака јој била црна. земља! Дајшика Савковићева ћерка наптег уваженог проФееора вел. гимназије и сарадника овог листа, ученица II разр. осн. нар. тпколе нреми-

нула је.октобра о. г. у цвету своје млацости у 8. години живота од несретне вратобофе дифтерије. Ми врло жалимо овај мирисни јцветак, што је тако ратто увепуо и изјављујемо ожалошћепим родитељима. своје саучешће, а за иокојницу mo.iii.mo иреблагог творца, да ју ггрими у своја рајска недра. Мир пепел.у њеномј! Тинка Мплбвановић рођ. Јованбвнћ супруга новосадског угледпог занатлије Оветозара Миловановића, нреминула је 21- октоб/ра о. г. у својој 27. год. живота, оставив за с«/>бом двоје мале дечице. Беше добра еупруга и/ мати и од како се довела чланица српске добрптворне Задруге Српкиња Новосаткиња. Лака ј</>ј црна земд.а била! ‘ . / позив / Добротворна Задруга СрпУ Новосадкиња приређује у еуботу на божићне покладе 14. (2/6.) повембра о. г. код „Царице Је./исавете“ венчић с иl7 ран к о м у кориет своје благајне. -ј- Улазна цена од осо. бе 1 Фор. Добровољни нрилози нримиће се с благодарнопгћу. Почетак у 8 сати у вече. Улазнице се могу добити у кгвижарницама Браће М. Поповића, Луке Јоцића и А. Пајевића и у вече на каси. Музика је ц и к пешачкаг ; иука Број 70.

ОДГОВОРИ.

Г. „В. и Спрајево Ваше пееме ни.еу нриета. ле у nain лист, јер се односе само на мушку страну, а наш је лист намењен ноглавито жен- % ској страни. Покушајте што, што би се односило и на женски свет., Поздрав!

176

Штампарцја др. Павловића и Јоцића у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. -• Вр.у 11

М о лб а. Добротворна Задруга Српкиња Новосадкиња рада је, да ио мог\ ћству своме заодене за зи.му неколицину своје еироте школске деце - иа како јој је познато, да овде има доста добрих и милостивих Душа; које- из сопствене побуде пружају сваке године изношено или окрачано одело. св.оје деце задрузи нашој на ове цели: то умол.ава овим све те добре Људе, да те своје ствари пошл.у начелници .задружиој гђи Јулки Радовановићки најдал.е до божићних поклада јер је задруга . рада, да о ваведенију о. г. иоде-ли одело тој сиротој деци. За дивот корице пријавило се до сад 12 нотражилаца; ово је врло мален број за поруку. Молимо, да се јаве до 1. 'Децембра о. год. и други који. би желили дивот корицс, јер што се више јаве, све је јевтииије. Урединштво.