Ženski svet

стина Шимића примерна и ваљана мати. која је своју дечицу лепо васпитала, преминула је 19. Фебруара о. г. у Мохолу на рукама сврје добре кћери Марс удате за Јоцу Ковачића, до бротвора народног. Јlака јој била црна зсмља. Госиава И. Таиовићка, мајка одличног и уваженог трговца у Пљевљима 7 г. Илије И. Тановића, упокојила се 9. Фебруара о. г. у својој 63. години живота а сахрањена сутра дан уз велико саучетиче народа. Покојница беше врло уважена и поштована старица. Лака јојземља! Др. 31ила Јовановић земунски варошки физик преминуо је 24. Фебруара о. г. после дуже и тешке болести код свога брата Душана у Новом Саду у својој 36. години живота Мила беше добар друг и пријатељ, радо нримљен у сваком отменом друштву, а и у своме позиву беше савестан и сиреман. Пре кратког времена умрла му је и супруга, те је остало сад двоје сирочади, које неће запамтити ни оца ни мајку своју. Лака му била црна земља! Љубица ил. Јеремић рођ. Балашевић. Црни лист донесе нам већ на завршетку листа наитег тужну вест, да се добра суируга бележника мошоринског г. Милана пл. Јеремића, свртнена учителшца, Л>убица пл. Јеремић рођ, Балашевић после кратког и тешког боловања у својој 30. години у вечност преселила оставивши за собом иеторо мушких сиротана и неутешног супруга. Лака јој била црна земљица! Софија Пејића. Опет једна ваљана Срикиња, добра супруга умировљеног бележника г. Косте Пејића уклонила се 21. Фебруара о. г. из редова живих доста рано, тек у 48. години свог честитог и радног живота. Суделовала је живо при оснивању меленачке добротворне задруге и задруга јој се леним мртвачким венцем захвалила на указаним трудовима. Лакајој земља!

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Приповетке др. Стеве Димитријевнћа У књижари и штампарнји А. Пајевића у Нов. Саду изишле су нриноветке покојног др. Стеве Димитријевића. Књигу ie издала у ограниченом броју нримерака покојникова врла супруга Данка Јовановићка као трајан и драг спомен пријатељима и поштовачима покојниковим. Припо ветке су оригиналне и узете из живота нишег народа, а писане су лаким стилом и хумористичним зачином, те могу слатко забавити и поучити свакога. Књига је изашла са ликом покојниковим и испунила је пуних 12 штампаних табака, а има свега 15 приноведака. Цена је књизи 1 ф. а. вр. или 2 д / 2 динара, а набавити се може у књижари А. Пајевића у Нов. Саду. Саољашни сјај и доброта срца. Приповетка Фрање Хофмаиа с немачког превела Даиица БандиЛ-Телечкова, учитељица. У Новоме Саду издање и штампа А. Пајевића 1893. Цена 40 нов. Име ХоФмана, дечјег приповедача, познато

је и у нас већ одавно, јер су до сад већ доста његових дела и код иас иреведени, и ма да су предмети, обичаји и предели, којима се ir.eгове приче баве, у млогбме друкчији од иаших, ипак наша деца његове приповетке радо чи тају, у псдосатку изворних па сс из њих миогом доброме и корисноме пауче. Кад немамо нашег ХоФмана, ваља иам се задоволшти и прс водима, па се ето наша дечја кн.ижсвпост горп.им преводом обогатила. Преводилица је сгшју задаћу с уснехом решила, и ми овај пре вод препоручујемо да их даду својој деци на читање, да сс деца још за раиа навикну и увиде, да добро срце у човека млого више вреди, него блесак, под којим се често притворност скрива, и да ће човек, у кога је срце поштено и добро, увек се моћи узвисити над оним, који своје иокварено срце иод плашт умиљатости, умспшости и улагивања крије. По нашем мишљењу би ваљало увек гдегод у за ■ гради истаћи и оригиналан наслов ириповетке. Ла —.

НОВИНАРСТВО.

Т>аче, лист за децу почео је по ново изда вати београдски учитељ г. 11. Никетић. Изла.зи сваког месеца на два табака са сликама а цена му је годишња: 3 динара или 2 Фор. за АустроУгарску. Листу је обећао своју сарадњу и г. 3. Ј. Јовановић, пошто је љегов лист „Невен“ престао излазити. Пчелица месечни листић за староимладо, урсђује и издаје г. Мита Нетнковић кр. школ. надзорник у Беловару. Лист излази у Новоме Саду у штамнарији др Павловића и Јоцића и вреди годишње 80 нов. или 2 динара. У 1. броју ј.е уредиик прибрао штиво из наших ваљанијих еписа и пружио публици за поуку, које заиста може послужити за иоуку старом и младом. Претнлата се шаље уредиику у Беловар (Хрватска). Домаће благо. „Јавор“ јавља, даћеуБеограду излазити иод уредништвом npo®. Бајаловића лист нод горњим насловом, који ће се уређивати у духу ~Домаћице“ и „Женског Света“. Излазиће дванута месечно. „Јавор“ је продужио свој живот у Земуну у пггампарији г. Јована Карамата издавача, који је пред властима примио и одговорност на себе, а главни му је сарадиик г. Дан. А. ЖиваљевиИ. 1. број изишао је 1. Фебруара о. г. у свесци од два добра штампана табака са врло лепим и богатим садржајсм. Цена му је етара, а ишље се у Земун на издавача. Изашао је из штамие други број „ Гласии ка и за забаву и науку са лепим садржајем. Уплата на лист још траје и шаље се издавачу књижари В. Валожића Београд а рукоииси уреднику. Тромесечно 1 ®op. 50 нов.

48

Штампарија др. Павловића и Јоцика у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 3