Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА.

МОЈОЈ МАЈЦИ...

(у БОЛЕСТИ).

Хајде брзо поточићу пожури се с’ твоји виги; Носи поздрав мојој мајци да сам болан не знам знали? Хој вотрићу с’ лаки крили да л тн моја кућа знана; Хај обиђи моју мајку види је ли унлакана.

Па пољуби сеју милу, иољуби јој очи њене. Гlа јој реци да сам болан да ми лице вене, вене! Па јој реци нек се жури нек на твоји лође крили; Носи поздрав свима, свима, што су мени драги, мијш ! Ох пролетњи ови дани гле како су просијали; Збогом срећо мојих дана Збогом моји идеали!

У самоћи избе моје под теретом својих ваја; Мајчине еам жељан неге и сес ринског загрЈваја. Мој је живот ледна стена што ју вали запљускују А из мојих болних груди уздаси се само чују!

С. Попић.

ЖЕНСКЕ ЗАДРУГЕ И ЗАБАВИШТА.

%Н|)аконски чланак XV. од године 1891 /рЦч говори нам о устројству, завађању и унрављању забавишта; у опште о свему, што се на забавишта односи. Крајем прошле године су изашла и унутства миниетарства просвете, односећа се па тај закон, из кога подробно видимо све оно, што је у закону само укратко речено. Како су и наше млоге задруге женске нодигле и издржавају забавишта, то држимо,

да неће бити излишно, да по нешто из тих упутстава извадимо, из кога ће се видети устројетво, рад и управа забавишта, пошто код нас за иста још нема никаква прописа. На крају ћемо споменути и наређења, која се на она забавишта, што их задруге издржавају, односе. Одмах у почетку налазимо, да је задатак забавишта да неговањем с једне стране сачува децу од 3 —6 године од онаености, која их може снаћи, док су им

ИЗЛАЗИ s CBAEOF 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЈIOМ ТАБАКУ.

ВРОЈ 3. У НОВОМЕ САДУ, 1. МАРТА 1893. ГОД. VIII.

ВЛ.АСНИК : ДОБРОТБОГНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Цена је годишља 1 Фор.; за Србију 2‘/ а динара. Рукописи и претгтлата шаљу се на уредништво.