Ženski svet

силом: иама треба да је прече здравље дечје, него њиховомомемтално расположење. Ако дете неје јако болесио, или ако му се боља на боље окреиула, у колико пде, ваља му говорити о узроцима његове болестп. Таким се говором највише може учпннтп то, да дете у будућности чува

своје здравље и да буде послушио Држим да иеје е горега у таким ириликама тражити од деце и обећање, да ће у будуће бити пажљивија и ем »тренија ; јер оно што дете у болести одноено евог здравља обећа, има велика значаја за његов доциији живог. (Свршиће се).

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ИЗ ДРУШТВА.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Уиисаио ученице У овострчие три сриске ирапос.швне вишс ревојачке школе мма уиисано за ову mikoji. 189:5 -94. г. 280 ученида и то: у новосадској 131, у панчевачкој 85, и у сомборекој I>s. .1 сриским аравославпим учитељским школама м.мн унисано 157 учемица и то: у сомборској 124 а у гор. карловачкој 33 ученице. Прва српска женска учмтел>ска школа отвара се октобра месеца о. г. ио решењу ви сокослав. нар. цркв. Школског Савета у Гор. Карловцу са I. разредом. Ми смо у нрошлом броју машег листа наговестили, да се смера тамо претворитм до сад мешовита учитељска школа у чигто жемску учитељску школу и то се ето п обмстмнмло. а мушки део ове учмтед>ске школе мрснећссе, по свој прилпц|ц у Пакрац, где је и постојала ире 12 година. За сад пак продужујс се 11., 111. м IV. разр гор. карловачке учитеЈБске школе тамо у мешовитом виду. Нова срнска глувонема школа Ми смо до сад ималм само једну приватму глувонему школу у Ммтровмци (у Срему), коју је осмовао снреман учитс.љ и управител. г. Радивој Поиовић. < 'ад извештавају наши листови из Србије, да се мромчлог месеца (19. сент.) састали у Београду мрмјател.м ове несретне дсце и изабрали за то сталну умраву, која ће се старати м спремати, да се што пре оенујетака школа у Београду. Сретно! Срнкмн.е у Нрагу. Садашм.и министар нар. привреде у Србији госп. Раша Милошевић озбил.мо јс ирионуо, да дигне нар. иривреду у Србији, те је у то мме мзаслао неколико мла дића у стране и нанрсдме државе да изучавају рацмоналнијм рад са млеком а изаслао јс и шест Српкињица мз београдске радемичке школе у Праг, да тамо изучавају вештачке но слове на ммдустријској школи мрашког женског индуетријског друштва. У доб]ш час било ! >lаlц|рска впша девојачка школа у Сегедпну Кр. уг. министар богочасти и јавне на ставс гроФ Албин Чаки намерам је да отвори скорм.м у Сегедину државну вишу девој. школу. У то и.ме вотирала је варош слободно земљиште м 50.000 ф. а. вр. трошка за зидам.е исте школс. Школа ће битм екончана е интернатом за новевећм број учеммца.

Ово је каида шеста виша дев. школа у Угар ској, коју држава иодиже, а оие су са два раз реда старије него тако зване грађанскс денојачке школе, којих има свако јаче меето у Угарској, те иружају тако бо.љој класи народној интелигентније женскиње и грађанкс. И ми Срби ваЈБало би. да ее бар једном таком школом угледамо на Мађаре. Жеиска гимназнја у Кронштату (у Русији) прославила је 1. сентем. о. г. своју 25-годишњицу постанка, а уједчо је тога дана славила и начелница исте школе гђа удова генсрал лајтнандовица А. 11. Мајнгардовица своју 25. голишњицу као управитеЈвка исте шкоче. У нрослави тој учеетвовали су представници града, наставници м млоге бивше као и данашње ученице исте школс. Јубиларку је поздравила мокровитеЈвица школс велика књегиња Алекеандра ЈоеиФовна и осим тога добила је неколико поздравми адреса. У вече је био сјајан бал у елаву тога дана.

Иарастос Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња ириредила је и ове године на свог друштвеног патрона, Малу Госпојину, свечан парастое својим умокојеним чланицама и добротворима у св. саборној цркви, иа којем су чмнодјејетвовали нрота г. А Николић из Сентс, који се бавио овде у гостима, парох Божидар Поповић и каиелан Петар Костић; одбор задружии је корпоративно суделовао са млогим другим чланицама и грађанима. Одбор госпођица у Београду нриредио је 19 септ. о. г. сјајан концерат на калимегдану и наменуо је чист приход од тога манастиру „МанасијиА То јс лено, кад се и наше девојке удружују, да лепим и ноучним забавама прииомажу дизати углсд и наирсдак свога народа. Живеле !

Да цилипдар иа ламни нс иукнс, треба га добро умотати у сламу, као што ее то и нри иаковању чини, на га оида енустити у суд, у комс јс хладна вода и суд са њиме метнути на ватру да се вода, у којој је циландар, uo сте-

152

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10.