Ženski svet

РАЗНО.

пено загрева, све дотле док не ночне врити. Тада га треба с ватре скинути и оставити да се вода у њему постенено охлади. ГТошто се вода у њему охладила, треба цилиндар опрезно из ње извадити, скинути са њега омотану сламу, опрати га хладном водом и избрисати као што се то обично чини. Иза така постунања цилиндар неоиисано дуго траје. Да зажутело рубље опет побели, треба у воду, којом се исто пере, лијнути мало обичног терпентина, који на рубљу, пошто се исто иснере, не оставља никаква трага од задаха а не уди му, као што је то случај кад се за белење истога хладни креч употреби. Пацове је најлакше потамаиити кад им се снреми тесто, које је замешено из обична брашна, воде и утучена суха семена од рицинусд. Ово је згодио и добро већ и зато, што се тиме не може домаћим животињама наудити, као што то чссто бива кад сс пацови тамане отровом. Врло нрљаве боце оперу ее брзо кад сс у њих успе мало насечене кртоле кромнира, а са мало воде номеша и мућка Кртола се према грлу боце сече круиније. •lai; од орахове љуске. Ко не ће ништа да потроши на боју, којом се мажс собни патос, нека искуха у води орахове љуске, које се сљуште са зрелих ораха, и нека том водом а меком четком собњи иатос ирсмаже. Кад се патос иза тога мазања осуши добије лепу угасито жуту боју, која доста дуго траје а патос се сија баш као да је лаком премазан.

Српкиње на вншој педагогији. Од приправница сомборских, што су прошлу шкоску 1892—93 г. довршиле с одликом отишле су две на вишу недагогију и то: гђица Вера ПетровнЛч. ћерка нокој Мите Петровића нроФесора исте учитељске школе у Будапешту на државној ви шој учит. школи и гђица Анђелија СчндиЛа , ћерка ироФесора новосадске сри. вел. гимназије отишла је у Беч на бечки виши педагошки курз. Добротворка. Гђа ЈБубица уд. Радишићка из Сегедина уложилаје 200 ф. на „српски учит.

конвикт у Н. Саду и 800 ф. као фонд на потпору плате еегединског свештеника. Живела! Сриниња гђнца Аиђелија Иавловића ћерка г. Н. Павловића из Панчева полагала је како „Весник“ каже, скорим испит из музике набечком конзерваторијуму нред про®есором Шмитом и положила је с одликом и задовољила је толико истог проФесора, да се на његову изричну жељу решила, да оде идуће године у Беч и да тамо концертира. Ми јој желимо среће и леиа успеха. На погорелце у Ловри иослала нам је 3 Фор. ученица IV. разр. женска осиовне школе из Бос. Шамца Даница Поповићева. Кад несрсћа ожалости и омилостиви срце и тако младој девојчици као што је ова дарователжа: ондајезнак, да је то дете имало у кући и у школи леио ва снитање, те велимо нашој Даницп у име пострадалих: хвала ! а родитељима и учитељици: слава! Новац смо предали овдашњем уредништву листа „Браника“, који стоји у свези са месним одбором за иогорелце у Ловри, да и овај дар наше Данице Поповићеве преда с осталим ирикупљеним прилозима невољној браћи нашој. Један ленчин краља Алексаидра Прили ком иутовања свога по Србији, које је ирошлог месеца учинио млади &раљ Александар, носетио је и у Тополи гроб првог српског вожда Кчрађорђа и метнуо венац признања на споменик овог будиоца нове слободе српске, и осим тога приложио је 8000 динара на онравку и украс гроба овог великана. Кад се зиа, да тс две владалачке српске породици већ од 50 и више година живе у непријатељским одношајима. онда, је овакав чин од данас владајућег краља врло лсп знак племенитости краљеве, да признајс заслуге и иоштује леп спомеи и у своме противнику. Еснавска урсдба. Данашња министар п-ародне привреде у Србији i'. Раша Милошсвић повратио је занатлијама, на њихову молбу, ciapy еснавску уредбу, коју су они већ 20 година у залуд тражили и занатлије се јако радују iomc. Фонд сленачке школе у Иетрограду износио је 1 августа о. г. 1 893.681 рубља и 36 копјека. Покровитељка истог завода је дарица Марија Александровна

ЗАБАВА.

ТИ ЋУТИШ....

Sh ћутиш, лсдена стено, Груди ти крије ледена студ Ни суза ока, ни уздах бола, Не може да ти загреје груд! Узаман уздах рањена срца, Узаман молба, не чујеш ти Ти си без срца хладна и нема, Теби су ништа уздаси сви!

0 ћути, срце, само си криво, Што си за стену куцало живо? • • • Мучно је грејат’ хлађане груди —■ Криво си криво мирно ми буди! Лагаио срце, сред тешког јада, Загрејат’ стену не ма’ш никада Стена је етена узаман труди Стена јс хладна хладие јој груди.

Бр. 10. ЖЕНСКИ СВЕТ.

153