Ženski svet

времене чланке, практичне поуке, белешке, вести, доиисе, подлиске, иитања и одговоре, иа и огласс, што се односе на иољску привреду, воћарство, виноградарство, повртарство, цветар ство, вртарство и домазлук. Од овог листа је изишао 1 број с лепим и поучним чланцима и белешкама и уз њега ћирилицом и‘ латиницом ценовник семена, шибљика и дрвља сваке врсте баштенске са врло лепим илустрацијама Како је у нас ирестао излазити од ове године „Домаћи Лист“ ; који је заступао баштенску и економску привреду, то је овај лист добродошао нашем грађанству, и како ми из дуже времена пратимо рад г. Јов. Борјановића на овом пољу, те познајемо његове лепе способности у овој врсти привреде-, то најтоплије преиоручујемо овај лист нашем грађанству, који се бави економијом, баштованством, цветарством и тд. да набави овај за данас најјевтинији лист наш. Вртарсни Веспик , семенарске и вртарске трговине Војина Јовановића у Нов. Саду. Година IV. Пролеће 1894. Српска манастирска штампарија у Нов. Саду. Излази четири пута на годину. Овај Весник доноси на углед семење сваке врсте за домаћу потребу и односи се на поњоделско семење, поврће, вреже, цветно семење, руже и питомо воће. Весник је означио сваком семену цену и изнео је уз сваку врсту по неколико врло лепих илустрација, којима хоће да ирикаже ствар, која се мисдм набавити, у природи својој. Уз то има цену и облике и ала тима вртарским, који се данас употребљују у том послу. Ми и ово иодузеће топло препоручујемо нашим домаћицама, који се тим баве. Изишао је Рид и именик „Матице Сриске и за 1993. годину, који износи рад главне скуиштине из ирошле године, имена чланова и приложника, почасне чланове, чланове књижевног одељења, поверенике, именик „Уатице Српске“ и списак питомаца. У Нов, Саду. Штамнарија српске књижаре Браће М. Ноповића 1894.

ПРИЈАТЕЉИ HAШЕГ ЛИСТА.

1. Благородна Катинка пл. Еремиб из Б. Кикинде, илатила је и ове године за четир добре ученице наш лист, од којих се један иримерак даје овде у Н. Саду ученици 111. разр. више девој. школе Јулци Чордаровој, други иде на уираву више девој. школе у Сарајеву за једну добру ученицу, трећи у Дубргшник ириправници гђици Олги Ракићевој а четврти у Београд ученици више жен. школе гђици Анци РаФајловић. 2. Гђица Зорка ученица женског лицеја у Загребу претплатила је за две овдашње ученице срп. више девој. школе, који се дају Смиљи Дпбродолској и Анђелији Иваиишевићевој ученицама IV. разреда.

3. Г Бура ЈБубојеви& платио је у спомен сврје покојне супруге Софије један иримерак, који се даје овдашњој ученици IV. р. в. д. школе Ангелини Зековићевој. 4 Гsа ЈБубица Краутвурст из Срем. Кар ловаца у сномен своје покојне кћери Мврије платила је лист за гђицу Јулку Бурићеву при| равницу сомборску, гђицу Катарину Војновићеву ученицу више жен. школе у Крагујевцу, и гђицу Даницу Марковићеву из Београда. Ј| , Ми се у име ових ученица топло захваљујемо свима горњим пријатељима. Живели! Д. 3. Бр. 2. 1894. Гђи Меланији Савићки, негдањој начелници добротворне задруге Српкиња Вршчанака у Вршцу. Ма да се једногласног избора за начелницу добротворне задруге Срнкиња Вршчанака ове родине не хтедосте примити, ипак ваше мудро, савесно и родољубиво вишегодишње начелствовање овоме друштву, обвезује сваког члана му, а нарочито овај управни одбор, на захвалеост, која вам се овим путем најтоплије изриче. Из седнице управног одбора добротворне задруге Срнкиња Вртчанака, држане у Вршцу 2. (14.) Фебруара 1894 г. Никола Брашован , Софија Г. НетровиИка, uepoeoija. иодначелница.

ОДГОВОРИ.

Рђи Милеви Д. Ж. Смедерево. Претплату можете нредати г. Кости Димитријевићу трговцу, нашем скунљачу тамо; адреса је нонрављена. Гостопримство примамо и уважавамо. Хвала! Еоји су тражили за ову тодину ДИВОТКОрИЦО за наш лист, јављамо им, да ће овога лета ов дашњи књиговезац г. Милан Манојловић набавити сам машине за оваке корице, те не ће бити потребе, да наручујемо то горе; и пошто се и тако мало њих за то пријавило, молимо, да се стрпе за 3-4 мссеца, па ће добити то из српских руку, ио свој прилици, јеФтиније него горе. Гд. И. 111. Шид. Сувише је велико за наш лист, док овако излази ио једаннут месечно; ако би се до године издавао лист више пута, могли би употребити, овако не можемо, те молимо, да јавите шта ћемо чинити с руконисом. Гд. М. Ч. Вечмен. Прими.ш смо и употребићемо око школеког растанка. Хвала! Оно нређашње не можемо употребити

48

Српека Манастирека Штамприја у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 3.