Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

МЛАДОЈ СРПКИЊИ.

fffa равном челу твоме још тавне боре нема, Крило ружични снова евјежу ти душу буди* Ал време брзо лети, за даном дан се спрема И ти ћеш, нупољче лепи, Ружица бајна бити. Многи ће, и многи аада Славити твоје миље и љупке небеске дражи, Ал’ грешна и ниска сабласт, што трулим светом влада, Чисту невиност трује и адске насладе тражи; Ох, не дај ? Српкињо лепа, да чисте твоје груди Дотакне душа. која у ниској пожуди стрепи, Не вјеруј свјету овом, јер ништави су људи, Чедни. иуиољче лепи. ЛГостар, 21. маја 1893.

Алекса Ристов Шантић.

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ.

Жад се растоии сиег, и отонле дани. те кад нролеће одпочне, онда се на оцедитим местима скупљају ioмиле деце, па се играју. На сокаку, у порти, на ливади је онда граја, трчање, скакање, вика. Тамо се скупила деца, те се лоптају, играју . лонгамете (цуре)“, на другом месту играју се „пиљцике (каче) и , овде се прутићима „банају“, тамо украј барице „кољају“. Девојчице се оиег искупиле код своје једне друге, па се пред авлијом играју „маказица“, в лончића“, „ерберечке“.

Ко би знао набројате све те игре, што наша деца по разннм крајевима играју! Старији људн, кад виде малену дечицу, како се зажареним образима задали озбиљно у игру, и нехотице ее сете свога детињства, и оних игара, што су још они као деца играли, па кад иогледе ову садашњу децу и њихове игре, наћиће можда, да се но гдекоја од старих игара и сад % игра ; али колико игара се данас позаборављало, колико леиих старих игара је нестало! , А то је велика штета!

БРОЈ 4. У НОВОМЕ ОАДУ, 1. АПРИЛА 1894. ГОД. IX

ИЗЛАЗИ СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРЈТА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ; АРКАДИЈЕ ВАРАЂЛНИН.

Цена је годишња 1 Фор.; за Србију 2*/ 2 динара. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.