Ženski svet

да су Румункиње нослале такав иоздрав и Срикињама, нарочито Новосаткињама. Задруга, imo друштво, не зна о том ништа. Ако што дође, ми ћемо, у своје време, известити о том нашу публику. Гђа Милица удова Грунд из Петроварадина, вредна чланица Добротворне Задруге Срнкиња Новоеаткиња даровала је 20 ф. нагаем друштву: половину на фонд забавишни а ноловину на друштвени фонд, а у спомен своје упокојене и

неирелса.пене ћерке Лујзе удовв НиколиНке , која је ове године преминула Хвала дародавци ! Женске као бирачи. На Селандији изједначене су женскиње у свима политичним одноша јима са мушкима; тамо имају нраво женске да бирају носланике и да буду изабране. У четир изборна среза гласало је скорим: 23.724 лсен| скиње, а то показује, како се и женскиње лсиво i заузимају тамо за јавне послове.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња имала је 20. априла (2. маја) своју 4. одборску еедницу иод нредседнмштвом своје начелнице гђе Јулке Радовановићке. У овој седници је прочитана захвала ново-изабрате иочасне чланице гђице Персиде Пинтеровићеве председнице београдског Женског Друштва. У захвалници, која је топлим изразима нисана, захваљује се гђица Пинтеровићева на отликовању, које јој је указала ова задруга и обриче, да ће u даље улагати своју снагу у рад на нољими, иа којима је била сретна да за своје заслуге стече признање.

У истрј седници ирочитана је захвала и управног одбора београоског Женског Друштва од 26. Фебруара о. г. на избору њихове председнице гђице II Иинтерови ћеве за иочасну чланицу. На обе изјаве захвалности, одазвао се одбор са : живеле ! После ових изјава повела се реч о нриређивању овогодишње мајске светковине и решено је, да се иста приреди у варошком грађан ском стрелинггу у четвр так 12. (24.) маја о. г. За потребне енреме око тог, овлашћује се гђа начелница. Улазнице да су но 30 нов. од особе, а нозиви и илакати да се штамиају у три језика: сриски, мађарски и немачки и да се ноштом разашиљу.

ЗАБАВА.

СРЕЋНОЈ ВЕРЕНИЦИ.

Панчево.

Ш А'ко сенка заборава, Og/5) Скрије твоје успомене Нек те песма ова мала Онет на њих опомене. Нек те сети ових дана Пуних миља, наде, среће. Који ти се у животу Никад више вратит’ нећс. Ти си млада к’о кан росе, Живот ти је ирсиун сјаја. Нс дај Боже, да у јвему Буде икад уздисаја!

Ти сад у нов живот ступаш, Где те срећа, .љубав чека Од тебе ће зависити Да то буде дуга века. Буди верна своме другу, Јер је верност камен драги, Та њојзи су несме вили, Сви иесници нови стари. Иаиђу ли икад на те, Часи бриге, сете, туге. Тад се сети ове несме, II искрене твоје друге.

Даница Ч.

Бр. 6. ЖЕНСуКИ свет.

91