Ženski svet

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Балканска Царица. Драма у три радње од Николе I. Друго издање У Нов. Саду. Мздавачка књижарница и штампарија А. Пајевића. (Сва права задржана). Цена 1 Фор. а. вр. Овој књизи није потребна никаква препо рука, јер ју препоручује име иишчево и огпита жеља, да се пусти у трговину, да ју могу чи тати и они, који се нису могли удостојити високе наклоности и л>убави кнеза Николе I. Прилика је, ето, пружена, овим другим издањем исте књиге, да ју могу у елегантном и лепом издању јевтино набавити сви они, који волу књигу и несму. Наход од А. Женевреја. Приноветка за омладину. С Француског посрбио Рајко. У Нов. Саду. Издање и штампа А. Пајевића 1894 г. Цена 50 н. Врло занимљива и поучна књига за младо и старо, за мушко и женско. Свако може наћи у њој но нешто што ће му се допасти У књизи се описује, како је наишао један старац инвалид на једно мало мушко сироче, које се скитало по Паризу и више гладовало, но што lj е сито било. Инвалид се прими дечка, коснут несрећом бњеговом, и намести га у службу код генерала неког, где је деран нослуживао, ту се изучио, постао године 1870. добровољац у војсци нротив Немаца, где се одликовао храброшћу и ноштењем и после 5 година се вратио као иотпоручик. Али је то све, на 157 страни ве лике осмине, тако лено испричано, да чисто не мож човек да се растави књиге. И ми препо ручујемо нашим нријатељима, којима није млого стало до 50 н., да купе ову књигу, знам да ће уживати. Племић u жена из народа Истинита прича од шветкиње Марије СоФије Шварц. С немачког превео Иван М ]катић. У Загребу. Тисак срп ске штампарије. 1894 г. Свеска I. 11. и 111. Цена од свеске 10 н. „Српска штамиарија“ у Загребу решила се, да изда цело ово дело у 25 свезака, свака од два штампана табака, а сваки 14 дана да изда по једну свеску До сад су изашле три свеске. МаријаСоФија Шварц је умна списателжа и износи, нод овим насловом, одношај особа, који су радом и штедњом својом стекли у друштву угледно и самостално место, према особама из племићског сталежа, који су наследили име и карактер вишег друштвеног слоја, али проћер дали имање наслеђено. Оћа је, ио предговору своме у овој књизи, рада да покаже, који од ова два сталежа заслужују ноштовања и отликовања. Да би се ово дело могло лакше набавити, подељено је цело издање у пет кола, а свако коло са пет свезака по 50 н. коло. Скупљачима од 10—25 нримераћа даје штам парија 20% рабата; од 25- 50 иримерака: 25% рабата, а преко 50 примерака: 30% било у новцу, било у књигама.

Новце ваља слати на адресу: „Српска Штампарија у ЗагребуА Др. Никола Вучетић бивши физик у Ми тровици сад у Шапцу дао је П;Јештамнати засебно, своју лечничку расправу „Mfo-curialismus a<ulus“ nacli dein cxternen Gehraucbe der Mercurpraparate. Расправа je изишла у бечком лечничком листу: „ADgemeinen Wiener medicinischen Z'dlung“ XXXIX. Jahrgang, 1894. -н.

ЧИТУЉА.

Даница удова Белеслијин понадија из Мал. Сент Миклуша (у Банату) преминула је 25. јуна (7. јула) о. г. у Сенти код свога сина адвоката, у својој 58 години живота. Беше честита и добра мати, однеговала је и лепо васпитала 1 i деце, од којих су јој и данас живи 5 синова и кћи. f Нетар Татић колар и бивши председник задруге Срба занатлија Новосађана. један од најугледиијих и најпоштованијих наших занатлија, добра и поштена душа, шаљив до смрти, нреминуо је нанрасно ноћу 29. јуна (11. јула) о. г. у својој 82. години живота Лака му била црна земља! |f Ерцхерцог Билхелзјј стриц Његовог Величанства краља Франц-Јоси®а I пао је, 17. (29.) јула о. г., несрећно с коња, кад је јахао, разбио лубању и иосле три часа издахнуо Нокојни Ерцхерцог био је врло образован човек и радо је имао Србе. Б г нека га нрими у рајска недра! f Др. Јосиф Хиртел чувени бечки проФесор анатомије преминуо је 5 (17.) јула о. г. у својој 84 години. Њега хвале ђаци, да је ванредно лепо и занимљиво умео да нредаје најеухопарније ствари, а најрадије је имао Србе ђаке. Вечан му спомен! f Стјеиан Бузолић умировљени равнател> ц. и кр. учитељске школе у Арбанасига код Задра, песник хрватски и заступиик на далматинском сабору; велики пријатељ школе и про свете, неуморни раденик, на том пољу, преминуо је 23. јуна (1(). јула) о. г. Вечан му спомен и међу нама Србима!

ОДГОВОРИ.

М. С. Београд Врло би Вам радо штампао песму „Златоборку“ ал је иолитичног садржаја; а овај лист несме то чинити; ако хоће да се одржи Поздрав! | Титану у месту. Оба нрва стиха једно исто кажу, само другим речма Да, оставимо, дакле на страну и да чекамо да се иеснички н глед прошири. Стлни Равпћевој Нећемо мпћи све уно требити, бар „Самца“ никако, јер удара нротив нашег програма. Љубимче Панчево Шабац. Слаби су још иокушаји, нису за јавност.

128

Српска Манастирска Штамприја у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8