Ženski svet

осмине. Чист приход намењен је на подизање видљива сноменика на гробу покојникову и на Калимегдану. Цена у претнлати 8 динара, а у трговини после 4 динара. Иозива се сваки млађи брат и сестра да купе нретплату и да шаљу на благајника одборског г. Милоша Валожића, Београд. Имена скупљача ће се штамнати у књизи а по могућству и имена иретплатника. Ал и осем тога, покојни Војислав је својим ремек-песмама заслужио, да му се овековечи успомена.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Српске дечје игре. За жен ку децу скупио их и у ноте ставио Александар Јорговић Прво коло. Наградила „Матица Српска и са 80 ф. из Фонда Јована Наке Вел. Ст. Миклушког Издање авторово. У Новом Саду Српска Манастирска Штампарија 1894 Цена је 35 н Ових дана изишла је из штампе ова књижица, коју је написао наш сарадник г. Александар Јорговић. Од ове врсте је ово прва књижица у нас. Као што има у нас народних умотворина, тако има и дечијих умотворина, којима се деца народна баве, играју и певају, а нико не зна, ко их је саставио и где су поникли. И дечије игре могу да послуже као једно обележје народне индивидуалноети. Вук СтеФановић Караџић, Вук Врчевић и многи други наши књижевници посташе знатни и дичеи баш са те стране, што иокупише те народне умотворине па их изнеше свету на

углед, а са тога је после и наш, већ донде заборављени, народ понбво васкрснуо и постао чувен и виђен члан евроиског друштва. Г. Александар Јорговић учинио је народу и нашој књижевноети лепу услугу, што је ночео кугшти, међу дсцом народном, њихове (дечије) игре и почео их не само писати, јер то су и други већ чинили, него и у ноте стављати, да постану тако нриступачне свуда и свој деци нашој, као што су и оне народне песме иостале сад својина целог народа. Г. Јорговић је овим нобудио и остале књижевнике наше, веште нотама, да пођу овим трагом, па да тако, временом, имамо велик и богат низ наших дечијих игара и песмица, те неће наше забавиље бити принуђене, да траже туђе нзворе за свој забавни посао и да каламе у наш народ туђу недоношчад, кад имамо тако дивне песмице и игре, да ће од нас туђинци отимати, само док сазнају. Да еу ове дечије игре нашле одобравања у наших књижевника види се и по томе, ште је „Матица Српска“ наградила ово делце са 80 ф. У књижици овој има из разних нашнх крајева (Баната, Бачка и Срема) покупљено 24 иесмице, које се певају у колу или другим играма. Писац је и у илустрацијама иоказао, како се деца ређају ири једној и другој игри Ова књижица може се лепо употребити за божићне и испитце премије, јер је уку.сно и лепо израђена а није скуна. Добити се може код нисца овде у Новом Саду. --н.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Ово је иоследњи број, нашег лиета за ову .89 4. годину, те узимамо слободу да и опет гшзовемо наше поштоване нретплатнике, да се претнлате на наш лист и за идућу 1895. годину. Ми ћемо продужити лист у истом правцу и у истој величини, а задржавамо и цену исту од 1 ф. или 2Ц 2 динара за целу годину, али молимо, да се све у напред пуно плати. Нретплата, рукописи и све остало шаље се на уредништво или лично на уредника овог листа у плаћеном писму. Претплата се најлакше шаље поштанском упутницом, које је сад и за Србију заведено. Примећујемо, да смо иоред досадањих наших сарадника задобили још и друге отличне књижевне снаге, те ћемо од сад више неговати и нашу књижевност. Ми, ето, своје чинимо, те молимо, да и наши претплатници, сад што јачом снагом нригрле наш лист. Нарочито умољавамо наше добротворне Задруге Српкиња и све досадање скупљачице и скуиљаче, да ни овога пута не пожг(ле труда свога, те да скупе што више иретплатника, јед од тога зависи опстанак овом листу, као и свим другим нашим књижевним подузетцима; а срамота би била, да овај једини женски лист с ове стране, тако јевтин, надне, можда са нехата увек дичних Српкиња. Не тајимо, да смо мислили, да издајемо наш лист дванут месечно, или бар да га удвојимо садржином, ал не смемо да се приволемо на то, јер знамо, да је сваки скупљи лист у нас кратка века био, па смо се регаили, да и ову десету годину оставимо све при старом. У Новом Саду 1. децембра 1894. УРЕДНИШТВО.

188

Српека Манастирска Штамприја j Еовсм Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 12