Ženski svet

Исте пјесме раздијелио сам у три дијела: I. дио: „Родољуике 11 , 11, „ Љубовне “ иПГ дио: „ Разие 11 пјесме. Књига ће бити штампана на лијепој гаамоа хартији, а цијена ће јој бити умјерена: 50 нов. по комаду. Ко сакупи осам претилатника, добнће 1 ексемплар на поклон. Новци и поруџбине нека сс шаљу штампарији Шаиндлера и Лешнера или на долепотнисаног. Сарајево, децембра 1894. Са поштовањем:

Михајло Милановић.

Из задужбине Петра Коњевића, а у књиге за народ што издаје „Матица Српска и цзишла је 47. свеска под насловом: Српске народне пословице по врстама распоредио и народу за поуку растумачио Светозар Савковић проФесор. П. Накладом срп књижаре и штампарије Браће М. Поиовића у Нов. Саду 1894. г. Цена 10 н. Светосавске разне песме о Св. Сави. Српској деци за декламовање на дан тог великог нросветителш. Прибрао Браца Милан. Цена 10 новч. Сомбор. Издање књижарнице Миливоја Каракашевића 1894.

ЧИТУЉА.

Ана Димитријевић Румњанка честита душа, добра мати и чланица добротворне задруге Српскиња Новосаткиња упокојила се 19. (31.) дец. 1894. г, у својој 59. години живота. Јlака јој црна земља била! Амалија Бикарова из Сомбора, врло обра зована Српкиња. Живела је у Будимиешти и много помагала тамо Србе ђаке. Умрла је у 62. години живота. Тело је иренешено овамо у Нови Сад и сахрањено поред сестре иок. Јелене пл. Лемајићке. Бог да јој душа прости! Марија Симића рођ Адамовића из В. Кикинде, млада и верна љуба, давити живот ћерки Марији, изгуби свој живот у нрвој години брачног, а 22. год. живота свога. Суделовала је више пута свирком на забавама за добротворне цели. Лака јој била црна земља! /у В. Милан Марин учитељ у Голубинци, ванредан познавалац народног живота и осећаја. који је то износио у лепим причама и приповеткама у „Бранику 11 , „Јавору“, „Босанској Вили“, „Стражилову“ и т. д.; а иисао је лепе чланке и песме у „Школ. Листу“ и у календарима. Врло вредан и савестан учител. и књи жевник. Поживео је тек 26 година; али је и за то кратко време стекао себи лепо име и трајну успомену. Лака му била црна земља!

ЧИТАОЦИМА.

Молимо врло леио све иријатеље и пријатељице нашег листа, да нам пошљу претнлату, или да нам бар јаве до 1. Фебруара о. г сви, који желе држати наш лист. како би се знали равнати са штампом. Уједно молимо и наше вредне скупљачице и скупљаче, да се пожуре са скупљањем претплате. Овај 1. број шаљемо још свима лањским претплатницима, који нису ништа јавили, па ако не мисле држати листа, молимо, нека нам одмах врате тај број са својом адресом, да их можемо брисати. У Новоме Саду, 1. јануара 1895. Уредннштво.

ОДГОВОРИ.

М. ToMiiti Мостар. Изволите продужити, примићемо. Поздрав! Pf/uVjU Зорки PaiuKoeufl В Бечкерек. Примамо нонуду и изјављујемо Вам у нанред захвалу и поздрав.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Високородна гоепођа. Анастасија ил. Мајна послала је овом друштву 12 пари нових летних чарапа за женску сироту децу, а гђа СоФија удов. Адамовићка послала је 6 мушких кошул>ица за сироту мушку дечицу, које је ова задруга разделила у основ. и вишој девој. школи и налази се побуђеном, да се овим дародавцима јавно захвали на овим даровима. ,У Нов. Саду 18. (30.) децембра 1894.

Јулка Радовановићка начелница добротвор. задруге Српкиња.

На знање.

Дивот корице за „Женски Свет“ могу ее добити за сваку годину по 70 н. комад, код овдашњег књиговезца г Милана Манојловића. Имамо гта расположење још све иримерке „Жеиског Света“ од 1887, 1888, 1889, 1890. и онда 1892, 1893 а од 1894. само 3 комада. Ко би желео још да набави ове листове, даћемо у меке корице увезано по 1 ф., а у дивот-корице но 1 ф 50 и. комад. У Нов Саду 1. јануара 1895. Уредништво.

16

Српека Манастирека Штамприја у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 1.