Ženski svet

На растанку даклен са својима многобројнима, врлима и велевриједнима сурадницима, као и са својима велештованима претплатницима: свима укупно изјављујем своју свесрдно-искрену благодарност; првијем на труду и помагању, а другијем на саучешћу и потпори. Бог им свима дао најпоспјешније здравље, срећу и весеље! Ја дугујем још својим претплатницима „Гдје је што“, за сву другу годину, од 1. новембра 1893. до l. новембра 1894., иа им се, ево, захвалећи Богу одужујем; а г. г. претилат ници опет мени дугују њеки цијелу претплату за свуколику споменуту годину, а онда сви скупа дугују ми претплату за I. свеску Ш ће године: и то они из Црне Горе по 20 новчића, а из иноземства по 30 новчића; па их најуљудније позивам да ми такви свој дуг у што краћем времену подмирити изволе: они из Црне Горе иреко Високопречасне Митрополије на Цетињу; а они из иноземства непосредно мени. Ако би међутим која потпуна или дјелимична претплата мени на руке дошла за годину 1894. до 1895.: ја ћу одбивши понајприје цијену за вишесиоменуту новембарску свеску, као и за поштарину поштено вратити сав преостатак оној Госиоди, од које ми речени новци буду дошли. Најзад свесрдно благодарим још и свијем славнијем Редакцијама, које су ми веле родољубиво, изволиле слати своје замјене (њих до 56) за „Просвјету“, не гледајући на то, што су њеки дневници и часоииси од 5 до 6 иута скупљи били; а особито из братске нам Русије. То је доиста препохвална патриотска колегијалвост. И опет им, хвала! А сада их још лијепо умољавам, да, од онога часа кад им до знања стигне ова моја „Објава“, изволе обуставити даље шиљање својијех замијена, како на моју адресу, тако и на адресу „Просвјете“ дотлен, доклен се оване би појавила под другијем Уредником. Котор, 1. (13.) децембра 1894.

Ј. Сундечић.

ЧИТУЉА.

|f Велика Војвогкиља Стане. ј Мати витешког кнеза Црне Горе НиКоле 1. Стане Мирка Петровића преминула је 31. јануара о. г. на Цетињу у наручја своје добре деце и унучади у својој 73. тодини живота. Покојница беше ванредно добра и милостива срна и народ ју из милоште прозвао „Госпођа Нане и . Вечни јој покој био! | f Милорад Шапчанин. ј Нисмо ни утрли сузе за пок Чика Љубом (Ненадовићем), а отрже нам смрт из недара и другог побратима ЧикаЉубиног, Милорада П. Шапчанина, нашег омиљеног ирииоведача, исто тако славна песника, врла родољуба, заслужна мужа по књигу, школу, државу и позоруште. Једва, што је сирома, пре-

турио 50 годину, и мораде да се растане верна друга. миле дечице, вита пера, које је знало тако лепе и дивне песме и приповетке писати Ал, Божија је воља, и ми се морамо поклонити судби нашој ; остаје нам само утеха, да ће и наш Милорад доћи у рајске насладе вечног иокоја и трајне успомене у својим лепим и угледним делима. Нека му је слава! | f Надвојвода Албрехт | Први војник и једини маршал наше Аустро-Угарске војске, стриц нашег премилостивогкраља Франца ЈосиФаГ почасни маршал руске и немачке војске, приијатељ правде и истине, преминуо је у тиролском купатилу Арку у својој 78 години и завио у црно наш царско-краљевски дом, целу војску и грађанство Аустро-Угарско, које га је високо ценило и јако поштовало. Слава му !

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

Елагородна rf)a, Савка СуботнЉса платила је за ову годину један примерак нашег листа за српску осн. нар. школу у Добринци (Срем). Госа. Др. Никола ВучетиЛ физик у Шапцу платио је један примерак нашег листа за једну добру ученицу новосад. више девој. школе који се издаје учен. П. р. Љубици Вучетићевој. Благородна гђа Перса Стефановибка из Бос. Крупе приложила је 1 ®op на лист, за који се шаље један примерак нашег листа на ботоеловско друштво „Братство“ у Призрен. Гба Љубица уд. Краувурст из Карловаца платила је )едан примерак нашег листа у спомен своје покојне ћери Марије за приправницу гђцу Јулку Ђуришићеву. Нека је хвала овим прилагачима.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Ученици IV. разреда срп. прав. школе предетављали су 5. Фебруара о г. „Краљевић Марко казује на коме је царство“. Приход су наменули за одело сиромашној школ. деци. Том приликом добивено је 11 ф. 81 нов. Свима који су имали доброту посетити дечију преставу и приложити што, у име ученика мојих изричем топлу захвалу. У Турији 1895. год. ®еб. 11.

Joв. З. Медурић, учитељ.

ЈЕДНА МОЛБА.

Млоги наши нретплатници од лане траже 3. 4. и 5. бр. нашег листа из прошле године; па коме није на потребу и не чува лист, молимо, да нам пошљу ове бројеве, на које им у напред топло захваљујемо Мредништво.

ДИВОТ КОРИЦЕ.

за „Женски Свет“ могу се добити по 70 н. код овдашњег књиговесца г. Милана Манојловића,

48

Српека Манаетирска Штампарија у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 3.