Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

АФОРИЗМИ ЗА СРПКИЊЕ.

Од гђе С. С.

РАЗНО.

И кад чела или комарац убоде ваља оно место натрти црним луком, иа одммх бол одумине, престане свраб и неће отећи оно место.

Кисеко вино. Кисело вино можемо на тај начин ноправити, да му одузмемо нешто киселине. У ту сврху је добар угљико кисели калиј, који се може добити у свима лекарницама. С ночетка се метне у вино мала множина тога калија, иа ако је вино још кисело, додаје се калиј дотле, док сасма не буде вино лобро. Грожђе у ракији. „Цар. Гласник“ вели, да се грожђе мсже врло добро очувати у комовици. За то треба бирати најчистије и најздравије гроздове и одсећи их ваља маказама или оштром бритвом са чокота и онда поодсецати гроздиће са великог грозда п слагати у стакло са широким грлом, налити комовицом и затворити. После 15 дана ваља у ту ракију усути ситна шећера, ал не више од 50 драма на оку (1 1 Д ли тре). Шећер се сипа полако тако, да се отоиљен спушта. Овака је и ракија иријатна и вкусна, па.и грожђе. Може се и јести и иити одмах, а нема нромене ни иосле годнну дана. Неки мећу у ракију још по мало каранФилића и цимета, и веле да је ракија онда пријатнија.

Црногорска кнегиња Милена одликована је од јерусалимског васеленског патријарха крстом реда св. гроба. Женски астрономи у Русији. Сада у Русији раде пет женских на пољу астрономије. Њихови радови изнеће се пред академију наука. Пр ва астрономкиња је гроФица Борбинска, која уједно принаша чак и велике материјалне жртве на ту цељ. Три друге се баве проучавањем планета. Резултат њихова Фотографског рада је такав, да му јеакадемија наука своју похвалу изрекла. Женске на свеучилишту. У Америци је већ недавно женскима дозвољено, да похађају свеучилишта. Није им само слободно, да у двадеет и пет држава Уније буду адвокати, него могу бити постављене и за чиновнике највишег суда. Тамо има сада 2.438 женских лекара, 70 лекара за умне болести, 610 специјалискиња за женске болесси, а њих 95 постављене су за управите.љке болница. У Француској се принуш-

тају женске на универзитет од г. 1863. Прву диплому добила је једна математичарка, прву' титулу дра медецине једна Енглескиња. Од женских су до сада њих три промовисане за дра прара. Та иста права уживају женске и у Русији, Шведској, Данској, Холандској u Белгији. Од свију универзитета има на швајцарским највише женских. У Аустро-Угарској, Италији и Немачкој је законом забрањено женским, да похађају универзитет. Китајски зид. Један Американац имао је скоро прилике, да изближе посматра чувени китајски зид, на вели: да је исти дугачак преко 2000 километара а подигнут је и нреко брда и долина. Висок је 5-4 метара, а на сваки 500 метара подигнута је кула висока 7*5 метара. Темељ је од граиита, а горе од цигле (опеке); а има и другшије. Прекинут је само где иде иреко реке. Горњим делом зида иде затворен ходник, који води од једне до друге куле, куда војници могу нролазити. Овај је зид подигнут за обрану против Монголаца, који су са северне стране унадали, а држи се да је нодигнут на 200 година пре Христа.

Енглески научењак Спенцер сравнио је, у својој знаменитој расправи о Функцији мозга, мозак са орманом, који има многе Фијоке. Те фијоке он назива фином енергијом, те међу осталим вели: У обичним нриликама служи се човек само са неколико Фијока, у изванредним све са више и више, у одсудном часу пак нађе човек често и оне потајне Фијоке, за које није знао ни да их има. И заиста било је људи, који су годинама у једном месту провели и ири свом знању, вештини и раду опет нису ни дочега дотерали и тек онда кад су их прилике довеле у такав положај, да су у борби за опстанак сву своју снагу и енергију развити морали, само да се одрже, ти су људи често изванредна делајночинили а каткад и такова, да им се свет дивио. Али та енергија није само особина људи него и животиња и биљака. Тако Патку, Фокт, Брем и други веле, да неке животиње, које су од природе плашљиве и мирне, у одсудном чаеу таку енергију развију да им се морамо дивити. А још Лине спомиње биљку, чије је семе случајно у пукотину једне стене пало и ту корена ухвати.

Бр. 7. ЖЕНСКИ СВЕТ

107