Ženski svet

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ.

Нове књиге и листови.

Путне успомене од дра. Мих, Полита-Десаичића, Нови Сад, издање српске књижаре Браће М. Поновића. 1896 Цена 80 новчића. Грађанин, лист за автономне просветне и материјалне потребе, излази сваке суботе Власник, издавалац и одговорни уредник Никола М. Косанић. Панчево 1896. година I. ценаје листу на целу годину 4. ф. на пола године 2. ф. на четврт год. 1. ф. Поједини бројеви стају 10 новч. Војвођанин, лист за забаву, просвету и привреду, изилази у Ст. Бечеју, сваке недел,е. Власник је штампарија Божидара Гаванског у Старом Бечеју, одговрни уредник је Љуба Милованов. Година I. Цена је листу: На годину 4 Фор. на по године 2 Фор. на четврт године 1 Фор. За Србију 5 Фор. Поједини бројеви стају 10 новч. Зврцало, лист за шалу, изилази у Ст. Бечеју сваког 1. и 15. у месецу. Власник је штампарија Божидара Гаванеког у Ст. Бечеју. Одговорпи уредник је Тривун Црпић, главни сарадник Сремац. Година I. Цена је листу за Аустро-Угарску 3 Фор. на годину, 1 ф. 50 н. на пола, а. 75. новч. на четврт године. За Србију 8 дин за целу, а 2 дин. за четврт године. За остале земље 4 Фор. годишње. Поједини бројеви стају 15 новч.

ЧИТУЉА.

f Јустин Коњовић умро је 2Ј.октобра (2. новембра) у Сомбору, носле кратке болести у 61 години свога живота. Покојник је био у младости својој мернпк у Сомбору, а после се одао сасвим на економију. Био је двапут члан сабора нашег, и то 1885. год. и 1890 год. а био је и члан саборског одбора. Својим радом у нашим највишим автономним властима стекаоје великих заелуга, јер се његови савети у рачуноводству и економији увек иослушали. Био је добар отац својој породици и васпитао је ваљану децу. Колико је покојник у Сомбору био уважен, видило се из погреба његовог, где се искупио силан свет, разна изасланства, корпорације, да му одаду последњу иочаст. У цркви се са иокојни ком опростио iipo®. препарандије Мита Калић. У покојнику је изгубљен опет један вешт и стручан радник на нашем јавном пољу, тај губитак ће тешко бити попунити. Лака му црна земља, и вечан му спомен ! f Марија Јаснић, чланица женске задруге у Нов. Саду, преминула је 28. сеитембра (10. октобра) у 56 години свога живота. Покојница беше узор добре супруге, домаћице и матере, јер је из ничега, својим радом и штедњом, толико набавила, да је сву своју децу, три сина и три кћери, лепо извела на пут, и ваљано васпитала. Са покојницом се на гробу опростио пречас. господин Јован Борота, прота старобе-

чејеки, који је истакао све њене племените цр те као супруге и као матере. Вечна јој успомена! Позив на базар с игранком.

који ириређује Добротворна Задруга Срикиња Новосаткиња у великој дворници' хотела код „Царице Јелисавсте" у суботу 9 (21.) новембра о. г. а уз добровољно суделовање Госпођица : Емилије и Меланије Адамовићеве, Јелисавете Баракове, Данице Васиљескове, Антоније Вајнфелдове, Зорке Вучетићеве, Олге Вукичевићеве, Зорке Георгијевићеве, Персиде Дунђерске, Десане Јездимировићеве, Јелке и Маре Јојкићеве, Невене пл. Јовановићеве (Киш-Јаношеве), ЈХауре Кенигштетлерове, Елзе Стухликове (Кодине), Ане и Јелке Лакићеве, ЈБубице пл. Новићеве, Зорке ОВЕРКНЕЖЕВИЋЕВЕ, МиЛИЦЕ ПаВЛОВИЋЕВЕ, КАТИЦЕ Поповићеве, Етел Профуме, Олге Рогулићеве, ЗоРКЕ СлАВНИЋЕВЕ, МИЛИЦЕ СтЕФАНОВИЋЕВЕ, СоФИЈЕ Стојановићеве (Милошеве), Јелене Строне, Лукреције Чобанове, Јулије и Вере Радовановићеве. С обзиром на добротворну цел примају се прилози са захвалношћу. Музика: Војпичка капела 70. пешачког пука. Улазна цена, 1 Форинта од особе. Почетак у Х ДB сахата у всче. Улазнице се могу добити у књижари Браће М. Поповића, у посластичарници Хајековој, и у вече на каси.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Мдогима, што траже од нас натраг своје рукописе од послатих прилога, који нису у листу још штампани, јављамо, да рукописе не можемо шиљати натраг, јер примљенп рукописи или чекају реда, и те чувамо; или се неће штамиа ти, а за то се тек не може захтевати да их још и чувамо. Г. Ђ. Г. у С. Ваш прилог смо примили са захвалношћу, али није могао у овај број ући, јер је исти већ сложен био, кад је Ваше писмо стигло. У идућем броју за цело. Поздрав!

Поштованим претплатницима.

Почетком идуће 1897, године прелази администрација нашег листа у друге руке. С тога молимо све овогодишње претплатнике, који нам дугују што за лист, да нам подмире то до 1. децембра о. г. да немамо после кубуре и обрачуна са новом администрацијом. Нови Сад 1. новембра 1896. Арк. Варађанин Уредник и администратор „Женског Света.“

Арк. Варађанин.

176

Штампарија српске књижаре Браће М. ПоповиЂа у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 11