Ženski svet

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

ЧИТУЉА.

ПРИЛОЗИ НА ПОПЛАВЉЕНЕ.

ИЗВЕШТАЈ.

ђер заслужује пажње и чланак „Стање нашег земљо радничког сталежа“ од дра Саве Путника? па онда поуке о сађењу воћака и пчеларске иоуке. Календар овај са своје ваљане садржине заслужује еваку препоруку. Орао велики илуетровани календар за 1897. годину, уређује уз сарадњу српских књижевника Паја Марковић Адамов. Цена L круна (50 новчића). Ово је већ 23 лет орлов, који нам нод новим уредништвом доноси млого поучних забавних и корисних ствари. Радови Ст. В П и нашег знаменитог пчелара Јована Живановића су већ давно познати. У ирепоруку гимнастике проговорио је Тих. Остојић, а домаће ноуке донео је стручњак овде новајлија Светозар Жарач Игалић. Осим ових чланака има после много поучних чланака из разних грана привреде, особито из виноградарства. Календар овај који је већ до сад нознат у нашем народу, доћи ће добро свакој српској кући.

t Јеремија Мађаревић, православни гшскоибудимски, преселио се у вечност 9 (21) Новембра у 74 година свога живота Нема ни година дана, од када је св Синод изабрао блаженоупокојеног за Епископа, па је ето већ онет будимска дијецеза остала обудовл>ена. Покојни Епископ је рођен у Батосеку, у толнанској жу панији 1822 године; а од год. 18Н4 је бир иарох и доцније протопресвитер будимски, гдс је као муниципални предетавник уживао велико поверење у високим круговима. Вемни остаци блаженоунокојеног Епископа опојани су 13. (25) новембра, и сахрањени су у гробници Св. Андрејске саборне цркве. Вечна му памет, мир и блаженство души његовој! f Амалија уд. Лепа род. Александровић, умрла је у својој 42 години у Вршцу. Покој ница је била образована Српкиња и ревносна потиомажућа чланица вршачке српеке добротворне женске задруге Мир пепелу њеном! t СоФија Бумбић, вредна и добра кћи и узданица својих родитеља, умрла је у Иригу 29 Октобра. Покојница је свршила у Нов. Саду вишу девојачку школу. Била је добра ученица, послушна кћи и помоћ материна. Нека ожалошћеним родитељима Bvr милостиви пошље утехе, а покојници нека даде у рају насеље. Лака јој земља била!

t Јулка Чордарева. Ретко се одваже и имућнији људи из ратарског сталежа, да школују мушко а камо ли женско дете ; али овде се одважио сиромашан човек из Бегеча, да школује своју ћерку Јулку на њено велико мољакање; и није погрешио. Дете је, за четир године свршило српску вишу девојач. школу у Нов. Саду с одличним усиехом и научило потпуно мађарски и немачки језик, својим сопственим трудом и отац јој меркао место, дајуспреми за погатарку, на у том се напрасно иоболе дете и отац је на Ваведеније о г уз велико саучешће целе ошптине бегечке иредао матери земљи; своју дику, свој и школски понос и растужио наставнике и другарице њене, које јој довикују: Лака ти црна земл>а била, наша добра и дична Јулка!

Г. Арса Пајевић и његова добра суируга Ана даровали су ми при поласку у учитељску школу прошле. школ. 1894-5 г. 15 ф, и ночет ком ове 1895-6. г. 10 ф. тиме су ме обвезали благодарношћу за цео век; али осећам да треба и овим јавним путем, да им кажем, хвала! живели и срЉни били таки родол>уби, У Сомбору 4. (16). новембра 1896.

Софија Продановићева приправница.

Гђа Марија Ђ. Николић из Темишвара, ириложила 5 ф на попљављене Црногорце.

о Базару с игранком, који је приредила Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња 9. (21.) новембра 1896. v I. П ри х о д : 1. добровољни прилози: .... 402.10 ф. 2. улазнице . 206. ф 3. од базара 880.18 ф. свега 1488.28 ф. 11. Тр о ш ак: 1. На дворану, музику и др. . . 179.50 ф. 2. На јела, пића, цвеће и др. . . 587.31 ф. свега 766.81 ф. 111. Чист приход . 721.47 ф. Добровољне прилоге дароваше: По 25 ф: Фирма Редлих Оренштајн и Шпш цер из Беочина; гостионичар код Јелисавете из Нов. Сада г. Фирст.

fep. 12. ТЕЕНСКИ CBEf.

187