Ženski svet

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ.

0 овом ваљаном женском календару не можемо сада онширније проговорити, јер нам је при закључку листа стигао. То ћемо у идућем броју учинити. Само ћемо да упозоримо наше читаоце, да је изашао ; ида би ваљало 7 да се наше женскиње заузму за њега 7 да се што више распростире 7 јерјеуредник све могуће учинио, да му садржина буде што обилатија и одабранија7 па сеје надати, да ће од оних 7 којима је намењен у обилатој мери и потпомогнут бити. Српски великобечкеречки календар за просту годину 1897. Цена је 20 новчића. Издање српске књижарнице Ј. Грчића. Година тридесета Осим календарског дела има и књига за народ из које спомињемо чланке „Нв продаите храну у напред и „Ракија је отров“. Овај наш стари календар препоручујемо нашим кућама. Гуслар, српски народни календар за 1897. год. Цена је 25 новчића. Издање српске књижарнице Ј. Грчића. И овај календар доноси у својој књизи за народ 7 лепе и корисне поуке. У њему налазимо поуке за наш народ о као и у писмима једне младе матере поуке о неговаљу и васнитавању деце, Преиоручујемо га.

Балканска царица, драма црногорског књаза Николе I, изишла је сад скоро у немачком преводу у Берлину Превео ју је Heinrich Stlimcke. Из Херцеговине. Приповетке Свет. ЋоровИ' ћа. Издање књижаре Срет. Ђорђевића. У Београду 1896. Позив на скуплање народних умотворина. Милан Стојшић, проФесор учитељске школе послао нам је иозив ради скупљања српских народних дечјих молитвица 7 игара песмица (за декламовање и певање) приповедака, скаске, загонетака и пословна занимања. У позиву своме вели 7 да деца у забавиштима треба да 7 се уче на оном градиву 7 које је у српском народу постало. А таког градива до сада нема скупљеног 7 па је рад да то покупи и у књигу отштампа; и позива сваког родољуба, да гореспоменуте игре 7 песме 7 и остало скупљају и њему пошаљу. У једно моли 7 да родољубиви скупљачи тачно обележе: 1) Своје име и презиме 7 место (округ 7 државу) где су скупили послате умотворине. 2) Име (наслов) игре 7 песме и т. д.

3) Колико деце учествује и како се обавља дотична игра (да ли у колу 7 седећи или стојећи) пословни рад и. т. д. Именовање помоћних средстава (градива) и тумачење израза (провинцијалних). 4. Поред песмице за певање 7 ако је иоле могуће, нотама исписану арију. Попшљке ваља унутити на адресу: Milan Stojšić profesor, Zombor (Васкч) Ug'arska. Декамерон сто прича од сто најславнијих писаца светске књижевности. Уз сурадњу сурадника „Бранкова Кола“ изашла је пета свеска са овим садржајем: Црни вео (Charle Dickens). (Свршетак). Мати и кћи (Д. В. Григоровичљ). Задатак (А. Чеховљ). Пролеће и живот (Котљ Мудлика) Сеоска студија (Ernst Ahlgren). Госнођа де ОтФеј (Noel Bazan). Мала Грета (Alfred Hedenstjerna). Цена је свесци 20 новч. Изанма је у Нишу Слава свеска 1Х 7 са овом садржином; Ослушни брате. . иесма од Љубице Љубимо свој српски језик 7 од Б. Нема богаства без здравља, од Др. М. Л. Српско име, песма од Бог. С Милановића, Крајишника Католички клостер и Српство од Ар ова. Српске земље и народие умотворине: 1 Српска лавра Хилендар 7 од Р. Аг. 2. Св. Сава у Сићеву, народно предање (са сликом), од Јакова Поповића. 3. Бели Мемед крстио попа 7 од М. Бели Мемед казнио сељака, од А. Сриски народ: Краљевина Србија, Кнежевина Црна Гора 7 Стара Србија, Маћедонија, Босна и Херцеговина, Срем 7 Банат и Бачка Краљевина Хрватска и Славонија, Краљевина Далмација, од А. и Б. Енглези о Србији. Српско родољубље. Књиге за народ. Читуља. - Књижевни оглас. На знање. Цена је листу: на год. 4 дин. 7 на по године 2 дин. Рукописе ваља слати уреднику Мил. Башићу ; а претплату вла нику Мити Ивковићу. Српски В. Кикински илустровани календар за просту годину 1897. Уређује Љубомир Лотић. Година 17. Цена 25 новчића. Издање српске књижарнице Јована Радака. У књизи овој има осим календарског дела још и народни забавник, у ком наилазимо на лепо написан чланак „Слава српске народне књиге.“ Ту се износи, ко нам је био Вук Караџић, ко ли Даничић, Бранко па Његуш. Тако-

186

/КЕНСКИ СВЕТ. Вр. 12