Ženski svet

ковала се свима левим врлинама, које женску душу красе. Била је једна од најугледнијих женскиња ове општине; верна љуба, и добра Срп • киња. Покојница беше супруга овдашњег опште уваженог трговца и председника срп. црквене општине г. Јована Црњанског. Својим и свога супруга трудом и пожртвовањем, налазила се покојница у врло добрим материјалним приликама, те је сиротињу изобилно помагала и дела милости чинила. Лака јој земља! f Иван М. Попови% : учитељ сентомашки, upeминуо је у Нов. Саду 11. (23.) јануара о. г. Рано преминули покојник био је врсна учитељска снага, који је и на књижевном пољу радио. Својом дубоко укорењеном побожношћу могао је само ноднети млоге неудаће. А ова побожност огледала се у свима његовим радњама. Његова „Иконица св. Саве“, „Босиље“, „Песме за децу“, „Зборник“, „Библичне приповетке", Одабрани пеалмови“, „Мали зборник молитава“ сведоче, какав је губитак покојник овај по нас, кад и онако мало раденика имамо. Нека је покојнику вечан спомен и лака земља! f Миша Мансимози-h. трговац преминуо је 10. (22.) јан. у Руми у својој 63 год Покојник је био човек вредан и честит, заузимао се за јавне етвари, и био је надалеко иознат и свакоме мис. Иза себе је оставио четворо ваљане деце. Лака му земља и вечан сномен! f Драгиња yd. Арадсна poij ЛудајиА, преминула је у Суботици 18. (30.) јануара. Покојница се заузимала за сваку племениту ствар, и с вољом је испомагала сиротињу. Била је оснивач задруге женске у Суботици, На самрти је оставила своје имање на црквене добротворне цељи. Нека је слава Овој племенитој души, добротворци сиротиње, и нека јој је вечна успомена! f Видосава учитељица, преминула је у цвету своје младости у 21 години у Сомбору. Покојнипу, која је тек почела да ради на позиву, за који се спремала, оплакују тужни ро дитељи, сестрв, брат и остала родбина. Некаје покојници лака земља и вечан спомен!

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Потписаној част је овим у име Суботичке Добротворне Задруге Српкиња приликом 20 годишње прославе опстанка јој, држане 2. (14.) јануара т. г., најтоплије се захвалити у првом

реду впреч. госп. Љубомиру Купусаревићу, про ти сомборском, преч. г. Јовану Јовановићу, пароху, преч. госп. пароху Светозару Димитријевићу, преч. г. капелану Тимотију Димитријевићу, на њиховом свечаном богоелужењу у цркви, за тим ученој господи Ант. Хаџићу и Арк. Варађанину на њиховим лепим, поучним и језгровитим говорима, гђи Мили Рајићки на дивном и умилном певању, гђци Зорки Рогулићевој на уметничкој свирци јој на глаеовиру, као и госп. Ђени Стојановићу и госп. Фрања Гаалу на свирци, гђци Меланки Тешићевој на лепој декламацији, исто тако част ми је захвалити се заступницама Добротворних Задруга са стране, на име еомборске: гђи супруги Арсе Поповића, новосадске:гђи Кристини пл. Новићки и кикиндске: гђи Сиди Пачу, подпредседници иете задруге, даље добровољним продавачицама, гђицама: Даници Коњовићевој, Милки Тубићевој, Вери Манојловнћевој, Меланки Тешићевој, Катици Крнајској, Јованки Јанковићевој, Илоњ и Теке, Мици Продановићевој, Милисави Мијатовој, Исидори Сомборској, Зорки Сибинкићевој, гђи Бојани Ђорђевићки, благајници при столу добровољнога пазара, гђици Олги Зарићевој сталној помоћницд приређ. одбора, гђама: Милки Поповићки, ЈХенки Коњовићки, Марији Зарићки, Јели Недељковићки, Марини Арадсковој и Катици Драгићки, госп. благајеику Стеви Секулићу и на крају свима прилагачима. Емилија Мучалов рођ. МанојловиА, предсвдница приређивачког одбора

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

3) Гђа Натица пл Ереми-b из В. Кикинде претплатила је 4 примерка листа, који се шаљу управама женских школа у Новом Саду, Дубровнику, Београдуи Сарајеву, свуда за једну добру ученицу. 4) Гђа Софија ДимиА из Нов. Сада претплатила је у спомен своје ееетре пок. Јелене Југе из Темишвара за једну добру ученицу срп. више дев. тпколе у Новом Саду.

OДГOВOРИ УРЕДНИШТВА.

Г. Ј. Г. Ћуртовићу Зајечар. Послату претилату примили смо, како прву тако исто и другу. Хвала на труду, поздрав. . Г. * * * у Гор. Милановцу. Г. Марко Ж. Димитријевић имао је доброту примити се за скупљача на наш лист, па изволиге се заједно са осталима на њега обратити.

Свима, који вам првог броја не послаше натраг, а нису се још предплатили шаљемо још и овај други број, и молимо, да ко год не мисли лист држати да нам га пошље натраг, да, се знамо равнати. Ко нам ни овај други број не пошље натраг, а Није се до сад још предплатио, нити се кпд наших пошт. скупљача уписао, ематраћемо га за нашег претплатника. При враћању листа молимо да се означи од кога долази лист. Тако исто молимо наше пошт. претплатнике, да при промени адресе изволе означити и место где су пре тога добијали лист. Уредништво „Женског Света* 1 . САДРЖАЈ: Пролеће од С. С. Слава светлом дому Иетровић-Његоша 1696-1896. од Смиљке. Двадесетогодишња прослава суботичтсе добротворне задруге Српкиња Поздрав Српкињама-Кардовкињама од Калимегданке. Радња добротворних задруга Српкиња. Дописи. Белешке. Листак: Излечила се од X. Ерлина. Ковчежић. Јавна захвада. Пријатељи нашег листа. Одговори уредништва. Штампарија ЖвковиКа у Новом Саду.

32

ЖЕНСКИ ĆBET. £р. 2.