Ženski svet

на ову цел већ дала задруга у своту г. Јое. Ернста износи прилог ове задруге за дечију кујну 68 Фор. 32 новч. Начелница је известила овом приликом да су на ову цел прилагали у јелу, неки грађави одавде и са стране, на чему им је она јавно захвалила. Извештај је узет с одобрењем на знање. Перовођа је известио, да је послао на углед правила друштвена у Осек и Ст. Футог, где се намеравају основати оваке исте задруге Српкиња. Примљене су новоуписане чланице: гђе Јелка Велићка, Ангелина Георгијевићка, Даринка Ивковићка, Александра Токалићка и Паула Јоцићка. Није уважена молба приватне ученице државне учитељске школе у Суботици гђице Јелене Милутиновићеве из Беле Цркве за припомоћ, пошто ова за-

друга нотномаже већ 6 својих нитомица приправница. Уважена је пак молба гђице СоФије Максимовићеве из Нов. Сада нриправнице Ш. р. сомбореке учитељске школе с тим, да јој се од 1. јануара о. г. даде по 5 Фор. месечне потпоре. Повишена је плата номагачице у забавишту од 8 на 10 Фор. месечно, такође од 1. јануара о. г. дато је 5 ФОр. прилога со* лунском црквеном одбору за потпору тамошњесиротесрн децеуоснов. нар. школама. Решено је, да две изасланице изјаве саучешће задружно пресветлој гђи жупаници Флатовици, као председници овдашње немачко-мађареке женске задруге, за изгубљеним оцем. Начелница се опростила с одбором на дуже времена, јер одлази на одмор ? а одбор ју иснратио усрдним поздравом: I сретан пут и до сретна виђења!

БЕЛЕШКЕ.

ПРОСВЕТА.

ЗДРАВСТВЕНЕ БЕЛЕШКЕ.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Угарски министар иросвете у жељи да номогне толиким свршеним забавиљама без места, наредио је, де се оне забавиље, што су све до краја 1896/7 свршиле, па су остале без места, могу поставити и за учитељице, под условом, да за две године стеку учитељско оспобљење За заменице учитељицама могу се забавиље безусловно ностављати. Бугарски министар просвете иоднео је пројект закона о девојачким гимназијама Народном Собрању. Из тога пројекта се види, да гимназије те имају 7 разреда, и да се деле на два одељења. Ниже одељење траје пет година, а више две године. У вишем одељењу има два оцека, и то: оцек за опште образовање и оцек недагошки. Нижем одељењу је цељ, да даде девојкама образовање потребно прозвећеној гра* ђанки и матери. Вишем одељењу је пак цељ, да спреми девојке за велике школе (оцек за опште образовање) или да је спреми за учитељицу основних школа (оцек педагошки).

Сво цвеће што је у лонцима, треба преко лета да стоји на пољу у башти. Ваља посути то место где ћемо лонце с цвећем држати мало

пепелом од каменитог угља, па на тај пепео ло нац метнути. Пепео не ће дати да се увуку гљиете и друге животињице у лонац, те ће тако цвеће на миру моћи цветати. Добра пијаћа вода мора бити без боје, укуса и мириса, Ако се вода прокува у чистом бакарном или стакленом суду, па се замути, да се дно суда слабо види, онда није добра за пиће А најбоље се проба овако: Узме се у апотеци раствор танина (1 део танина, 4 дела воде, 1 део шпиритуса). Од тог раствора за једну кашику успемо у чашу воде коју хоћемо да исиитујемо. Ако се за 5 сати вода не замути, онда је добра за пиће. Ако се већ првог сата узмути онда је шкодљива по здравље. Ако це у току другог сата узмути, онда је баш не треба пити.

Journal d’ Нуд)епе доноси са педагошког гледишта врло занимљив чланак о томе, колико мо* зак може да издржи рада. У томе се чланку вели да снага мозга исто тако расте, као и снага мишића, помоћу разумно и целисходно удеше-* шеног веџбања. Ако рад мозга није добро удешен, онда се развијање спречава, и онда наступају живчана оболевања. У свима основним и средњим школама траје умни рад врло дуго.

Ер. 5. ЖЕНСКИ СВЕТ.

75