Ženski svet

Здравствене белешке.

За домаћице.

Поука, књижевност и уметност.

Гђца Јованна Меламедова положила је с одличним усиехом учитељски испит у Београду, и уписала се у тамошњу шрговачку школу. Ово је у Србији први случај, да женскиње изучава трговачку школу. Добили смо годишњи извештај о школи београдске трговачке омладине за год. 1896—7, из кога видимо да школа та има четири разреда, у којима је било сад 258 ученика, По својој наставној основи и снагама предавачким стоји ова трговачка школа на оној висини, како су удешене оваке школе и у другим престолницама. На будимпештанском универзитету који је од лањске године и за женске отворен, било је прошле године уписано само две женскиње. Од јесени ће пак тамо да се упишу више женскиња, јер су калуђерички редови, који се баве наставом, као што је будимпештански Sacre coeur, па Енглеске Госпођице, Сиве Сестре и још друге, намерни, да по две калуђерице пошљу ради оспособљења за предавање на средњим школама. У самој Будимпешти ће до године бити четири женске гимназије.

Велика је незгода за домаћице лети, кад остане јело, па не знају, како ће га сачувати од припеке, да се свеже одржи. „Па ја мећем у леденицу" рећи ће млога. И ми би сви тамо оставили, кад би имали. Али како ћемо лети оставити јестиво кад немамо ни леда ни хладионице, па шта вигае често ни подрума ? Ево како се мсже испомоћи. Ако је то месо, или друго какво јело, што хоћемо да оставимо, то свако за себе метнимо у порцеланску или гатајнгутску чинију. Ту чинију с јелом метнемо у воду, најбоље у какав ша®ољ или другу већу и дубљу чинију, али тако, да је чинија с месом или другим јелом до горе у води, а да вода опет не улази унутра. Ако се преко дана два пут ова вода мења, то ће се месо и друго јело лепо одржати. Јела која су начета, као шунка, печење, кобасице и т. д. ваља на оној начетој страни увити у пергамент папир (то је онај папир са којим се/ унст увезује) али овај се папир ире тога ватопи у путеру, ua се скроји да је већи него начета површина, и онда се добро увеже. Тако се и начета површина одржи сасвим свежа и мекана, неће да се осуши и да отврдне.

Сви они који седећи обављају своје занимање или звање, највигае пате од желудца, а то због притиска који чине због седења, унутрашњи делови на желудац Тиме што им је погнут положај, не само да се смањује трбушна шунљина, него је отештано и дисање, не може како треба да се удише и издише, те отуд побољевања плућа и неуредан крвоток, а од овог поболевање срца. Још кад наспоменемо, да се од сшшог седења искриви и кичма, онда се види јасно од каквих је злих последица дуго седење. На тај начин се прилично скраћује средњи век. Седење истина велике штете наноси човечјем телу и здрављу, али се штетан утецај седења може разумно бар у неколико ослабити. Ако је седење у таком проетору где се ваздух не обнавља, него се шта више још пуши, онда се крв све већма квари и све се нре опажају штетне посљедице таког седења. С тога ваља сваки који мора млого да седи, чим му у звању или занимању настане одмор, да кретањем у слободном зраку, веџбањем мишића, удисањем свежег ваздуха, поправи оно, што је седењем у телу иокварио. Да је нужна к томе још и чцстота, купање и нрање, ветрење радионица јутром и вечером, то се по себи разуме.

Од књига за народ, што их издаје Матица Српска из задужбине Петра Коњевића, изашла је 70 свеека нод насловом: Из шноле у mueom , од Амалије Бајишове, прерадила и за Српкиње удесила Даница Чакловићка Део 111. Даље 71 свека, под насловом : Народне npunoeeтне, скупио Владимир Красић, део 11. Обе ове књиге су изашле накладом срн. књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новом Саду а цена им је свакој по 10 новч. Књиге ове за народ што их издаје Матица Српска, прелазе увек преко одбора за издавање тих књига, те им није нужна обашка препорука, јер се саме upeпоручују. Шнола u учитељство, пред Петровдански сабор 1897 годане, написао је Љубомир Лотић. Прештамиано из „Школског Одјека.“ Цена je 20 новч. У књизи овој раснравл.ају се питања школска која се односе на унутрашње устројство и надзор. Препоручујемо нашим учитељицама ову књигу.

122

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8