Ženski svet

Бр. 2.

9, „Последица једне лажи“ у корист сиротих | ученица и Фонда. — Добротворна задруга Сра- | киња у Сомбору приредила је забаву са дилетанском представом, декламацијом и свирком у корист своје благајне. — Великошколска омладина у Београду приредила је велику игранку, у корист Фонда 8а потпомагање сиромашних великошколаца. Српско певачко друштво „Слога“ у Дубровнику у славу просветитеља. (рби Власаничани у корист Фонда своје школе. — Српска женска добротворна задруга у Осеку у добротворне сврхе

Фабаве. Сриска виша девој. школа у Нов. Саду приређује беседу с игранком 1. (18) Фебруара о. г. у корист евојих сиротих ученица. Програм је богат и леш и надамо се, да ће и ове године, као и до сад, и ова наша забава задовољити публику у пуној мери. у

Добротворна Задруга Срикиња у Суботици приређује беседу с игранком 7. (19. Фебруара о. г. у корист своје благајне и опште народне кујне. На тој забави ће суделовати пештан. срп. певачко друштво „Кос“, тђица Мила Илићева из Нов. Сада, гђа Јулка и Пера Кранчевић из Пан чева, г. Тихомир Остојић проФ из Новог Сада и г. Фрања Гал, управитељ конзерваторијума из Суботице.

Сраска Академска омладина у Будацешти приређује у очи Три Јерарха беседу с игранком за подизање споменика ери. књижевнику Кости Руварцу и поправци споменика | др-у Јов Бераћу, Корнелу Станковићу, Мити Поповићу идр у Максиму Николићу. На овој забави ће суделовати гђа' Антонија Максимовићка и гђа Иванка Ко њовићка из Сомбора, гђица Зора Вучетићева из Нов. Сада, гђа Мила Рајићка и г. Евгеније Стојановић из Б-Пеште и академско срп. певачко | друштво „Кос.“

Истог дана приређује у Београду велику игранку „енско друшливо у корист своје раде ничке школе.

Добротшворна Задруга Сракиња у Панчеву приређује забаву с игранком 31. јан. (12 Фебр.) о, г. у корист своје благајне. На тој забави присказаће се „Шумска Ружа“ тшаљива игра у једном чину од В. БКенигсвивтера превео Стева Димитријевић и „Преки Лек“ од Мите Калећа.

Сраска сенпомашка трговачка омладина при ређује игранку на Три Јерарха у корист сиро тих ученика срп. вероисповед. осн. школа.

Добротворна задруга Српкиња у Винковцима приређује забаву с игранком 31. јан. (12. Фебр) о, г. у корист евоје благајне у којој суделују госпођица Десанкл Милашиновићева, Ема Крајновићева, Даница Милпвојевићева, СО пл. Каливода, Катица Ђујићева песмом и свирком и приказују се два комада „Код картаре“ с немачког превео Ђ. Поповић, и „Швигарице међу собом“ превео М. ТриФковић

Добротшворна Задруга Сракиња у Руми при ређује вечерњу забаву с игранком !. (18). Фе-

_ ЖЕНСКИ СВЕТ.

бруара о. г.

31

ЧИТУЉА.

+ Божа Полит. Нашег уваженог и угледног Србина, Дра Михаила Полита Десанчића, постигла је тешка жалост. Његов првенац, Божа Полит, чиновник централног кредитног завода у Новом Саду, преминуо је у очи св. Саве о. г. у својој 28. години живота Колика је жалост, што мора тако млад члан да силази с попришта рада, који је тек отпочео, толико је већа жалост за нежна родитеља, који је у покојнику гледао своју узданицу и своју лепу наду, која му се ненадно истрже с вида. Родитељском је срцу угодно, кад деле с њим тугу пријатељи и поштоватељи; па нека и нас приме у то коло саучесника својих, који тежимо, да им олакшамо тешку судбу, а покојнику нека даде преблаги творац рајско насеље !

+ Јеца Добриновићна. Наша заслужна и омиљена глумица Јеца Добриновићка отишла је на вечни пут 21. јануара о. г. и оставила срп. нанарод позориште, којем је елужила пуних 380 година и у ком је најлешне доба. живота свога провела. Народ ју је јако заволео са њених природних и вештих приказивања настраних карактера из женског света и остаће му за њом лепа и вечна успомена.

+ Милева Петровићева из Уздина, која се од последњих година преселила у Панчево, преминула је у цвету младосги своје у недељу 11. јануара о. г. у својој 21. години. Беше благе и тихе нарави, одлична Српкиња. Ревно је читала наш лист и живо пратила наше јавне лруштвене ствари Родитељи су јој изгубили за ово две године три одрасле кћери; пре два месеца су сахранили млађу сестру ове покојнице, Даницу у 20. години живота. Нека се родитељи теше вољом божјом, која је тако наредила. Покојнице нека наследе рајско насеље, а нама оставе вечну успомену !

=> => >

Јаван рачун.

о беседи Добротворне Задруге Српкиња Карловкиња држане на Митров дан 1897 г. Примање: а) добровоњни прилози: 188 «. 20 н.

6) улазнице: 136 Ф. — н.

Свега: 819 Ф.20 н.

Издавање: 141 Ф. 36 н. Чист приход: 141 Ф. 84 н.

Добровољне прилоге прил: жише:

По 10 2: Његова Светост преузвишени господин Георгије Бранковић, његово Високопреосвештенство г. Гаврило Змејановић и г. Милева Гојковића начелница.

По 5 •: г. г. Ангелина Станковића, Ангелина. Пауковића, Јован Вучковић ректор богословије, проф Иларион Зеремски, проф. Милутин Јакшић, проф. Димитрије Бранковић, Др. Станислав и Зорка Новаковић из Обреновца, Др. Петар Станковић, гђа. Марија Кнежевић, и Манастир Привина Глава.