Ženski svet

Бр. 6,

„Бићу, драги, ја твоја до века, Не остављај, љубазни, менека !“ Ненад Нрстоношић, ратар у Кули.

МАЈКА И ЋЕРКА.

„Ево иде моја ћерка мила. А где си ми, голубице, била 2“ Пита ћерку остарела мајка. Проговара девојче Јованка:

„Казаћу ти моја мила мајко.“ „Само право, миљена Јованко.“ „Право, право, мајко моја мила, Слушај, мајко, где сам ти ја била.

„Бијах, мајко, где су миле моме, У ономе колу убавоме,

Зар не знадеш, мајко моја мила, Да је младеж коло окитила г“

Проговара остарела мајка: „Чујеш ли ме млађана Јованка, Слушај мене, мој миљени цвете, 0, Јованко, моје мило дете!

„Саслушај ме, моја ћери мила: Јеси л дигод млађана видила

ЖЕНСКИ СВЕТ. 91

Без речице да цветају цвети — Душа ће те млађана занети !“

Осмену се млађана Јованка, Сетила се, што беседи мајка;

Омешећи се рече цура мила: Ниси, мајко, џабе остарила.

„Дивно збориш, мајко моја мила, Ни ружица не би се развила Без росице и дивна пупољка. Онака је и млада девојка. Нема руже без росна пупољка, А без момка Шта ће и девојка !“ Ненад Нрстоношић, ратар у Кули.

Ненад Нрстоношић млад је ратар у Кули, који се зими, кад су сви ратари у доколици, радије бави књигом и писмом, него вином и пивом. Он има повелику збирку својих песама, које је чисто преписао и укоричити дао. Из те смо збирке одабрали ове три песме и саопштавамо их ради угледа поштованим нашим читатељкама. Песме му се деле на патријотске и на љубавне. У првима «се снажно истиче српско му обећање а у другима наивни несташлук. Џентименталности у њега нема. Разуме се, да му је техника још неразвијена а није му ни обим идеја превелик; то чини, те ве у песништву често понавља и што много полаже на елику а бев велике нужде. Песничкога дара има но не уме да све каже онако, како му може бити идеја пред очима лебди.

Уред. „Жен. Света.“

ХАВАНА

(главна варош на острву Нуби.)

Велики полет, који се извршио у последњем столећу ва острву Куби и који је баш проузрокован шпанским деспотизмом, обратио је понова пажњу целог образованог света на овај бисер у „Антилима и се тога ћемо ми, према дневним забелешкама, бацити један поглед на природни карактер земљишта Хаване и њене становнике, међу којима као и у осталим земљама, а нарочито европским, жене су најдражеснији и најљупкији елеменат.

Још Александар Хумболт, говорећи о изврсној клими Хаване, износи ту околност да тамо ретко где има стаклета на прозорима, нити се осећа ма кава потреба за пећи Дневна температура између јутра и подне у месецима децембру, јануару и Фебруару, у које доба дува и се верни ветар, варира између 18 и 24 степени

Целзијевих ; најнижа температура коју смо запазили за време нашег бављења преко зиме била је 14 степени Целзијевих, а највиша 26 степена Целзијеви. Средња температура била је у јануару 19 степ. у Фебруару 19'5 степ. Промене су веома незнатне и врућина је досадна преко зиме само изузетно: кад у подне дуне јужни ветар. Ни у Сједињеним Државама ни на европском континенту не знамо ни једне тачке, чија би се зимња клима дала сравнити са овом у Хавани. Само температура ваздуха острва Мадере и појединих предела Костарико, Гватемале и Мексике показује сличне резултате. Ништа пријатније него светла Фебруарска ноћ у Хавани, у којој се виде и звезде северног и звезде јужног неба, како се светле у чистом плавом тропском етеру.

Природни карактер предела око Хаване није