Ženski svet

136

При овом светом чину појаће хор српске црквене певачке дружине дотична јектенија и свете духовне песме. Затим ће сљедити поздравни говор подпредседкиње гђе Марије Купусаровић, — даље говор високопречасног господина Љубомира Панића протојереја, и задружног тајника.

При завршетку делење свечарског кољива свима присутнима.

П. део, Вечерња забава у варошком позоришту, 1.) Троџшар празника „Мале Госпојине“ поји хор српско-црквено певачког друштва. 2) „Пролег“ говори гђа К Стојковића. 8.) Народне песме пева црквено-певачко друштво.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9.

4.) Декламација гђице Олте Первулескове чланице девојачког друштва. _

5.) „На Косову“ пева црквено певачко друштво

6.) „Балканска царица“. П. чин изисторичне драме, одело из гардеробе српског народног позоришта, представљају : г. Андра Лукић и гђа Лукићка чланови народног позоришта и овдашњи дилетанти.

Т. Живе слике:

а.) Херцеговачко робље.

6.) „Гуслар“ с певањем и пратњом музике.

ш.

Игранка у просторијама касинске дво-

део,

| ране.

ЖЕЉА.

ШМосвећено Г5ци М, Д.

Плаве очи па косица густа,

А од руже руменија уста. Обрвице, па још витко тело... Да дивна л си моје чедо бело!

Београд маја 1897. г.

Јоште браци кад би хтела туди, Да т притиснем на млађане груди! Ништа више не би млађан хтео, Нити лепше ереће пожелео !

Којадиновић 'Ж. Алекса-Аца.

9 ____9л. „о _. Ба до __.___Ббд.

=> БЕЛЕШКЕ 4-

ПР Пета

ПРОСВЕТА.

Наше српске више дев. школе. У митрополији карловачкој имамо три српске православне више девојачке школе: у Нов. Саду, Сомбору и Панчеву. Новосадска и панчевачка издале су већ своје јавне штампане извештаје, а сомборска још не, те можемо само за ове две рећи, како стоје,

Новосадска је имала прошле шк. године 178 ученица у сва четир разреда и то: 162 редовне и 16 приватних. Од тих суб изостале; две умрле, а остало до краја године 170. Од ових је опет испитано 164, оспособљено за прелаз у старији разред 152, 11 има да понове поједини предмет, а 1 да понови разред. По становању су 69 из места, а 109 са стране. Међу уписанима има 2 Немице, 2 Хрватице, 1 Рускиња и 1 Мађарица; остале су све Српкиње правосл. вере.

|

Панчевачка је имала уписано 82 редовне и 2 приватне, свега: 84. Од ових је изостало 9, а остало до краја године 75 и сви су испитани, а оспособљено за прелаз 1, 83 има да понове предмет, а 1 разред. Све су Српкиње правосл. вере. По становању су из места 62, а са стране 22.

Македонија. Администратор скопљанске митрополије, архимандрит Фирмилијан отворио је у Скопљу од 1. јула о. г. бесплатан течај за учитеље основ. нар, школа из своје епархије. Течај ће трајати 6 недеља, а предаваће се: црквено појање, наука у вери, наука о домаћем лекарству и наука о пољској привреди. Наставници ће бити за то, сам архимандрит за верске и црквене предмете, а за друге: Др. Шушкаловић п Рибникар, П. Тодоровић, Т. Ковачевић и Јован Митрановић. Овај је корак похвале достојам.