Ženski svet

Бр. 9. _ ЖЕНСКИ СВЕТ. 187

Русија. Руска влада намерава да заведе девојачке трговачке и занатлијске школе у својој држави. Развитак трговине и индустрије изазвао је ту потребу. Како међу Рускињама влада јака жеља за просветом, то можемо на сигурно рачунати, да ће те школе бити добро посећене.

Рачуни рад у вишој школи за забавиље. Како дознајемо г. проф. др. Стев. М. Окановић намера да освује један виши завод за образовање забавиља, који би походиле оне свршене ученице Више Женске Школе које су положиле учит. испит, али које још нису могле добити учитељско место, те да на тај иачин добију сирему за самостално занимање. У тој школи учиће се: 1. Општа педагогика с нарочитиа обзиром на дечје забавуште; 2. Пепхологија с нарочитим обзиром на пеихички развитак деце; 8. Методика рада у забавишту; 4. Игијена; 5. Практичка вежбања у забавишту, 6. Шевање- и 7. Цртање с ручним радом за малу децу.

На овај начин за кратко време добили бисмо спремне забавиље, које би могле у нашим градовима отварати дечја забавишта, те тиме попунити ову осетну праниву и задовољити преку потребу васпитавања мале деце у нас.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

— Против неспавања, коме је обично узрок многа крв у мозгу, може се у неколико са успехом употребити Присницов завој око листова; и купање у топлој води препоручују, тако исто и трвење — масирање — леђа мокрим пешкиром.

— Да брзо рибу остружеш, убриши је крпом од слине и баци тако по минута у кључалу воду па ћеш онда сухом крпом тарући лако очистити рибу; где теже иде, помози мало ножем.

— Зарђане мрље у рубљу накваси водом и поспи истуцаним стрешом (вајнштајном) те од. мах на то испери лепо млаком водом.

— Да ти се вунено рубље не збегне пери га са три дела топле — ал не вреле — водеи једним делом амонијачке воде (цапариковице), оцеди га ал не уврћи и онда рашири, да се

осуши.

ПОУКА, КЊИЖЕВНОСТ И УМЕТНОСТ. .

„Опис манастира Врдника-Раванице у Срему“ предао је у штампу јеромонах и управитељ тог манастира г. Сергије Попић наш сарадник. Књига ће изнети 5—6 штампаних табака са 4 илустрације а копттаће 1 круну. Џрепоручујемо нашим

читаоцима, да набаве овај опис историјске наше светиње. Новад се шаље на издавача (р. Р: Уфик, Зтеш).

' Позив на претплату. Српском читалачком свијету! Ми Срби у Босни и Херцеговини имамо | врло мало подузетних људи, који би се у народу - заузели око растурања корисних књига а још. је мање оних, који би жртвовали труда и трошка око издавања оваких књига.

Данашње прилике нашега српскога народа потврђују, да је он постао способан за озбиљније размишљање о своме напретку и народној | проевјети, која је код нас још на доста ниском степену.

Као радници на пољу народнога напретка, позвани су сви они, да у своме подузећу заједнички учествују. који могу евојим радом допри нијети на подизање зграде народне будућности.

— Да би и ми штогод привриједили напретку врпекога народа, покрећемо Ориску – забавно-

поучну библиотеку, која ће излазити свако осам дана у свескама од једног табака.

Пошто је овој „Библиотеци“ задатак, да прикупља и на свијет издаје све оно, што ће народу бити од користи и у чему ће сваки моћи | наћи зреле душевне хране, којом ће оснаживати своје родољубиве српске осјећаје, — то се надамо, да ће овај наш посао наћи повољна одзива, а да се лакше свакоме одазватим претплатити, ставили смо цијену за једну свеску сама 10 новчића. | | У овој „Библиотеци“ издаваћемо најодабраније приповијетке, романе и путописне црте припознатих српских и страних писаца, даље | српске народне умотворине, и то: народне пјесме, приповијетке и обичаје.

Ово наше предузеће започећемо са припо. вијегкама из мухамеданског живота познатог приповједача Бранислава Ђ. Нушића: „Рама: | занске вечери“. Бранислав Ђ. Нушић, краљевско српеки конзул у Серу (Серезу), у Турској, у у данашње вријеме заузима врло угледно и прво мјесто међу српеким приповједачима.

Ових приповједака има десет, а изнијеће око 10 штампаних табака (т. ј. 10 свезака: „Српске забавно поучне библиотеке“), те ће тако стати читаво дјело само 1 Фор. |

Отварамо претплату за сад,на 10 свезака, а у своје вријеме продужиће се претплата на даље свеске, али ће се продавати и претплађивати и поједине свеске. Чим ово дјело буде довршено, одмах ћемо наставити друго дјело, за